Tifobråket i AIK: ”Förtroendet är lågt”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter polisbanderollerna stoppar AIK sin tifogrupp från att skapa budskapsbanderoller utan översikt av säkerhetspersonal. 

Nu har en konflikt blossat upp mellan klubbens ledning och supportrarna. 

– Förtroende för ledningsgruppen är mycket lågt just nu, säger allmänna supporterklubbens ordförande Elvira Eriksson. 

Konflikten mellan polisen och supportrarna i allsvenskan har eskalerat under säsongen. När AIK mötte Örebro den 5 oktober hölls flera banderoller med kritik mot polisen och den så kallade villkorstrappan upp. 

Men i den halvleken kom nya banderoller där poliserna som sköt ihjäl 20-årige Eric Torell hängdes ut. 

25 skott för att avrätta en förståndshandikappad – det behövs bara i tre i era pannben” stod det på en av banderollerna som kritiserades hårt av AIK:s klubbchef och vd Jens T Andersson.

– I egenskap av klubbchef för AIK Fotboll så skämdes jag på Friends Arena när banderollerna kom upp. Det var flera som var direkt osmakliga. Det här är självklart inget som klubben AIK står bakom, sa han.

Kritiseras av fansen

Som en konsekvens av detta har klubben nu beslutat att AIK:s tifogrupp inte får tillverka budskapsbanderoller utan bevakning av säkerhetspersonal från klubben.

Foto: Anders Wiklund/TT

”Med hänvisning till de budskapsbanderoller som senast exponeras och som inte var förenliga med vare sig AIK Fotbolls eller Stockholm Lives värdegrund tog vi beslutet att vi inte kan tillåta det med mer än att säkerhetspersonal från AIK Fotboll får insyn i budskapen som produceras.”, skriver AIK på sin hemsida. 

På sociala medier är kritiken stark mot AIK från de egna supportrarna efter beslutet. Dessutom råder delade meningar om vad som egentligen har hänt. 

AIK:s tifogrupp uppges ha stoppats från Friends Arena för att färdigställa det planerade tifot inför helgens match mot Malmö FF trots att det inte ska ha handlat om några budskapsbanderoller. I en sms-konversation som har gjorts offentlig skriver AIK:s SLO till en supporterrepresentant att ledningsgruppen och arenan inte vågar släppa in tifogruppen eftersom det saknas förtroende.

”AIK meddelar att de ej tillåter tifofix på arenan. Genom SLO hänvisar man till saknat förtroende för klacken.”, skriver allmänna supporterklubbens ordförande Elvira Eriksson på Twitter och kommenterar sedan senare AIK:s uttalande. 

”Detta är intressant. Informationen jag har fått säger annorlunda, både om vad som skulle produceras (jag känner till vilket budskap och det är NOLL provokativt) och att AIK även informerats om detta innan deras beslut. Det rör sig inte om budisar (budskapsbanderoller)”.

”Oron kvarstår”

När Sportbladet når Eriksson vill hon inte kommentera den senaste händelsen ytterligare innan hon skaffat sig mer information, men säger ändå att förtroendet från AIK:s ledning är skadat. 

"Förtroendet från ledningsgruppen är mycket lågt just nu. De frågor, den oro och de önskningar vi uttryckte i det öppna brevet kvarstår, samtidigt som det nu adderas nya.", skriver hon i ett sms. 

För två veckor sedan skickade allmänna supporterklubben ut ett öppet brev där de kritiserade AIK:s ledning med klubbdirektören Jens T Andersson och säkerhets- och evenemangsansvarig Henrik Koch i spetsen för deras agerande i konflikten med polisen. 

Sportbladet har sökt Jens T Andersson för en kommentar. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.