”Nu är jag och Tegnell i varsin ringhörna”

Publicerad 2020-05-15

Problemet ligger inte i fotbollsmatcherna.

Utan sportbarer och folksamlingar utanför arenorna, menar Anders Tegnell.

En teori som får flera klubbledare att rasa.

– När svaren är att det kan bli mer folk på sportbarer så agerar inte Folkhälsomyndigheten på en nivå jag förväntar mig av en myndighet, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström.

Seniorfotbollen får vänta till juni på besked när den kan börja, precis som all annan idrott – det meddelade Folkhälsomyndigheten i dag. Detta trots att de inte hade några anmärkningar på protokollet som Svensk elitfotboll, allsvenskan och superettan, lagt fram med åtgärder och riktlinjer kring träning och matcher.

Att det är 22 spelare på en fotbollsplan är inte problemet, enligt statsepidemilog Anders Tegnell – utan han pekar på att det finns en större smittrisk för coronaviruset vid arenor då det kan samlas mycket folk utanför i samband med en match.

– Det är inte frågan om risker för yrkesutövande, utan konsekvenser som yrkesutövandet kommer få i form av publik och sportbarer. Om man verkligen kan sätta igång proffsfotbollen utan skaror som samlas någonstans det återstår väl att se och bevisas. Nu har vi ett regelverk på plats och då gäller det, säger Anders Tegnell.

”Är direkt oansvarigt”

Det dröjande beskedet, och argumentet, från Folkhälsomyndigheten får skarp kritik av AIK:s klubbdirektör Björn Wesström.

– Nu är jag och Tegnell i varsin ringhörna, säger Wesström och fortsätter:

– Folkhälsomyndigheten ansvarar också för öppningen av samhället, att då säga att särbehandling inte kommer att ske är direkt oansvarigt. Är det inte just det som är deras uppgift, att släppa fram verksamheter i samhället som har en plan för hur deras verksamhet bedrivs utan att bidra till smittspridningen? säger Björn Wesström till Sportbladet.

– Om Folkhälsomyndigheten berättar för oss vad som saknas i vår beskrivning kommer vi givetvis justera det. Men när svaren är att det kan bli mer folk på sportbarer, som har egna protokoll och sänder andra ligor, så agerar inte Folkhälsomyndigheten på en nivå jag förväntar mig av en myndighet.

”Risken är väldigt liten”

Björn Wesström får stöd av IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson som menar att svensk fotbolls framtid nu hotas:

– Vi behöver få i gång allsvenskan för att spela klart allsvenskan. Det här får enorma konsekvenser i form av uteblivna publikintäkter, sponsor- och partnerskap som vi inte kan uppfylla vår del av. Sen har vi centrala avtal tillsammans med Sef (Svensk elitfotboll) på flera hundra miljoner kronor. Så vi riskerar svensk fotbolls framtid om vi inte kan hitta en väg framåt, och det är faktiskt det enda vi har frågat efter: ”Hjälp oss att hitta vägen framåt”. Vi förstår och har respekt för situationen i stort, men vi vill ha guidning och vägledning för att se om det är något som vi kan göra för att få i gång vår verksamhet, säger Markusson till Blåvitts hemsida.

Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist anser att det är bra med konkret information från Folkhälsomyndigheten, men är ändå konfunderad.

– De hade ju inga invändningar. Vi har redan visat vad vi är beredda att göra med bland annat ordningsvakter utanför. Vi har haft bra dialog med supporterorganisationerna som hjälper oss att inte bryta mot regelverket, och det är ju dessutom inte jättekul att bara stå utanför en tom arena, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

Kan ni se till att det inte samlas för många personer utanför arenorna?

– Jodå, vi kommer att ha tillsyn. Kommer det att hända saker, då vidtar vi åtgärder, men risken är väldigt liten att något inträffar.

Om ni får klartecken första juni – hinner ni starta allsvenskan och superettan på två veckor?

– Ja, vi är förbi alla komfortzoner. Helst hade vi haft sex veckor, men i kristider får vi bita ihop. Det är inget optimalt läge och det börjar bli på gränsen till farligt nu, det är vår existens det handlar om.