Sanningen som chockar bronshjältarna

Ravelli: Har du blivit knäpp, eller?

Publicerad:
Uppdaterad:
Hristo Stoitjkov får VM-bronsmedaljen från Havelange och Blatter. Skärmdump från SVT:s sändning.
Foto: SVT
Hristo Stoitjkov får VM-bronsmedaljen från Havelange och Blatter. Skärmdump från SVT:s sändning.

FOTBOLL

Vägen från flygplatsen kantades av tusentals människor.

Inne i huvudstaden tog 45 000 glädjerusiga emot hjältarna från USA. 

1994-sommarens stora hit spelades om och om igen.

Landslagets VM-brons i fotboll firades rejält – i Bulgarien.

Det har kommit många frågor till Sportbladets artikelserie En chans i livet. Många av dem har handlat om VM 1994. För många, tycker en del. 

Andra kan aldrig få nog av den svenska sommaren för 26 år sedan med de udda tv-tiderna, Arne Hegerfors, midsommar, Pontiac Silverdome och blågula hjältar.

Så vi avslutar vår artikelserie med något som kanske blir en lämplig målgång – en för väldigt många okänd sanning om VM 1994.

Henrik Alm frågar:

  • Stämmer det att Bulgarien också vann brons i VM 94? Hur kommer det sig att vi aldrig hört detta i svenska medier? Kan ni inte ringa upp Balakov eller någon och fråga om de fick en bronsmedalj?

”Har du blivit knäpp?”

Alla vet hur bronsmatchen mot Bulgarien slutade, 4–0 till Sverige. Men om det Henrik Alm skriver och undrar verkligen stämmer – innebär det att resultatet saknade betydelse? Att Sverige säkrade bronset redan när Thomas Ravelli slängde sig och räddade rumänen Miodrag Belodedicis straff i kvartsfinalen?

Så vi inleder med telefonsamtal till tre av männen som var med och tog brons i USA – Kennet Andersson, Thomas Ravelli och Tommy Svensson.

Vilket lag vann brons i VM 1994?

– Va…? Vad menar du? Det gjorde ju vi. Ringer du för att fråga det? säger IFK Göteborgs nuvarande sportchef Kennet Andersson förvånat. 

– Har du blivit knäpp, eller? undrar Thomas Ravelli och är på väg att gå upp i falsett.

– Vad pratar du om? Vi tog ju brons, säger tidigare förbundskapten Tommy Svensson.

För att snabbt stänga ner den här konstiga frågeställningen går nästa samtal till bulgariske kollegan Angel Videnov på tidningen Trud i Sofia och hans svar är minst sagt överraskande.

– Ja, Bulgarien fick också brons vid VM 1994. Laget hyllades rejält när de kom hem till Sofia. De är bronshjältar här i Bulgarien och poserade stolt med medaljerna.

Du skojar.

– Absolut inte. Ring till Bulgariens fotbollförbund eller någon av spelarna från 1994 och fråga, säger Videnov allvarligt och messar en stund senare över numret till Tsanko Tsvetanov, vänsterback i ”bronsmatchen” mot Sverige.

Trött på att få stryk mot Sverige

50-årige Tsvetanov svarar efter tre signaler.

– Från Sverige? Er vill jag inte prata med, ni ger oss bara förluster. Först i VM 1994 och i massa kvalmatcher sedan, EM 2004 och dessutom gjorde Henrik Larsson mål mot oss när jag spelade i Aberdeen, säger han med en tung suck.

Foto: Reuters
Målvakten Boris Mihajlov får bronsmedaljen av Fifapresidenten João Havelange och generalsekreteraren Sepp Blatter.
Foto: Reuters
Bulgarien hyllas vid hemkomsten på Vasil Levskistadion i Sofia.

En bitter bulgar, inget bronsjubel direkt.

Har du en bronsmedalj från VM 1994 hemma hos dig?

– Nej! svarar Tsvetanov snabbt.

– Den är hemma hos min svärmor.

Men Sverige vann ju med 4-0 mot Bulgarien i VM 1994?

– Ja, tyvärr. Vi ville verkligen vinna den matchen. Vi kände att vi blev bortdömda i semifinalen mot Italien och vi hade mycket att spela för. Stoitjkov jagade skytteligatiteln i VM och Mikhajlov ville bli utsedd till turneringens bäste målvakt. Men Sverige var för bra.

Men återigen, hur kunde ni då få bronsmedaljer, efter att ha förlorat?

– Det är en väldigt bra fråga. Vi fick reda på det innan matchen att det var något Fifa hade bestämt tidigt. Både trean och fyran skulle få bronsmedaljer. (João) Havelange var president i Fifa och (Sepp) Blatter hans generalsekreterare. De båda delade ut medaljerna.

– Jag skulle börja din undersökning där. Lycka till! säger bulgariske Tsvetanov på en engelska med tydlig skotsk accent.

Vad betyder bronset för dig?

– Jättemycket. Det är min största framgång som fotbollsspelare. Det är den största framgången i bulgarisk idrott över huvud taget. Vasil Levskistadion var helt fullsatt när vi kom hem och vi hyllades som stora hjältar med Stoitjkov som den givne superstjärnan i laget.

Här är bildbevisen

Samtalet avslutas. En kvart senare kommer två bilder och ett meddelande via Whatsapp:

”Eftersom mina medaljer och pokaler förvaras hemma hos mina svärföräldrar bad jag min svärmor Nelly fotografera av min bronsmedalj. Varsågod!”, skriver Tsvetanov.

Foto: Tsvetanovs svärmor, Nelly.
Tskanko Tsvetanovs bronsmedalj från VM 1994.

Han bifogar dessutom en bild på honom själv tillsammans med tidigare Häckenspelaren Nasiru Mohammed, numera i Levski Sofia, och ber mig hälsa till Jonny Rödlund som Tsvetanov spelade ihop med i tyska Energie Cottbus.

Så var det med den bitterheten mot Sverige.

Trudreportern Angel Videnov återkommer också.

– Det skrivs ofta om fotbolls-VM 1994 här i Bulgarien. Spelarna från det laget är stora profiler och det var en magisk sommar. Många av spelarna har nått höga positioner inom fotbollen. Emellanåt skrivs det även om själva bronsmedaljerna eftersom de är så udda, att de fick dem efter en förlust. Förbundskaptenen Dimitar Penevs bronsmedalj finns i CSKA Sofias museum. Nikolaj Ilievs förvaras i Levski Sofias museum och Iordan Letjkovs medalj är försvunnen. Han säger att den har stulits.

– I höstas skrevs det en artikel om att ett av Bulgariens största auktionshus hade en av bronsmedaljerna från VM 1994 ute till försäljning. Utgångsbudet var 7 000 euro (cirka 70 000 kronor), men det har inte kommit fram vem som köpte medaljen och vad slutpriset blev.

Svaret från Fifa

För att säkerställa att det hela gått rätt till kontaktar vi Fifa. Efter ett par dagar kommer ett mejlsvar från en talesperson:

”Gällande din förfrågan: I enlighet med kapital 1, artikel 1.5 i 1994 VM:s tävlingsregler ska tävlingens vinnare få 32 guldmedaljer, tvåan 32 silvermedaljer och lagen som slutar trea och fyra 32 bronsmedaljer vardera. De fyra första lagen får också varsitt diplom. I enlighet med de officiella Fifadokumenten (sidan 237) kan vi bekräfta att Sveriges slutplacering vid VM 1994 var trea och Bulgarien fyra”.

Foto: BILDBYRÅN
Hans Hultman – då och nu.

Vi nöjer oss inte med enbart det skriftliga svaret utan ringer upp Hans Hultman, chef på mediaavdelningen på Fifa och, lämpligt nog, tidigare presschef för landslaget bland annat under VM 1994.

– När vi på Fifa fick frågan från er på Aftonbladet så kollade vi upp det här i detalj och läste tävlingsreglerna för tidigare VM-turneringar. 1986, 1990 och 1994 fick trean och fyran bronsmedaljer. Från 1998 får bara de tre första lagen medaljer, säger Hultman.

– Jag visste inte heller om det förrän vi fick frågan från er…

– Jag har till och med googlat för att leta efter bilder när Bulgarien ska ha fått medaljerna utan att lyckas hitta det.

Vi har bilderna på det.

– Vi i landslaget firade på planen, gjorde vågen och tog en lagbild på hela truppen. Vi hade inte koll på var det bulgariska laget tog vägen. Att även Bulgarien fick VM-brons är en nyhet både för spelarna och mig.

Förklaringen till att de fyra första lagen fått medaljer i alla VM fram till 1994 när det skedde för sista gången? Sannolikt samma anledning till att det delas ut guld, stora silver, lilla silver och brons i allsvenskan i fotboll.

En kvarleva från när SM avgjordes i cupform, med semifinaler och final, utan tredjeprismatch. Det gick inte att skilja semifinalförlorarna åt – vem var trea och fyra?

Samma dilemma fanns vid den första VM-turneringen 1930 i Uruguay när det inte spelades någon match om tredjeplatsen. Traditionerna är starka inom fotbollen.

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Brolin, Mild, ”Henke”, Ravelli och Andersson med brondsmedaljerna 1994.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Kennet minns vagt ...

Tillbaka till samtalen med bronshjält…tredjeprisvinnarna Tommy Svensson, Kennet Andersson och Thomas Ravelli.

– Vi vann ju bronsmatchen, säger Svensson.

Det finns bilder på bulgarernas bronsmedaljer.

– Det där tror jag inte på, det här är helt omöjligt för mig.

– Det här kan bara inte stämma. Jag har inget minne av att bulgarerna fick några bronsmedaljer, säger Kennet Andersson.

Titta på hela tv-sändningen och prisutdelningen på Rose Bowl. Ni står nere på planen och väntar och bulgariska landslaget är uppe på läktaren och tar emot sina medaljer.

– Nu när du säger det så ringer det någon klocka att det tog en stund innan vi fick gå upp. Men jag hade ingen koll på vad de fick ta emot. Vi var ju glada för att vi hade vunnit matchen … och bronset.

– Men där ser man, det finns alltså fortfarande nya saker som dyker upp från det där VM:et. Det är fascinerande.

Thomas tvivlaren

Thomas Ravelli är inte riktigt lika enkel att övertyga.

– Det här är fake news. Fake news!

Vi har bilder, filmer och …

– Fake, fake, fake! Det är förfalskningar. Har ni kollat det?

Bilderna är äkta …

– Deras medaljer är förfalskningar!

Tystnad.

Ravelli verkar inse att det här är en straffspark inte ens han kan rädda.

– Men hur har ni i media missat att berätta det här under alla år? Va? Det är ju jättemärkligt!

Det har nog nämnts, men fallit i glömska.

Ravelli får ny luft i sina tvivel.

– Hristo Stoitjkov var och hälsade på mig här i Mölnlycke för två år sedan. Då nämnde han inget om bronsmedaljen.

Foto: PRIVAT
Hristo Stoitjkov och Thomas Ravelli hemma hos Ravelli i Mölnlycke 2018.

Ehhh...vad gjorde Stoitjkov i Mölnlycke…?

– Hristo bor i USA och jobbar för en mexikansk tv-kanal. Han kom hit med ett tv-team och gjorde en intervju med mig inför VM i Ryssland.

– Han var här länge och vi pratade mycket om de gamla goda tiderna, men han snackade inte alls om bronset. Å andra sidan har han ju vunnit ganska mycket, konstaterar Ravelli.

En ödmjuk Hristo?

Men även Stoitjkovs mycket överraskande ödmjukhet i mötet med Ravelli har sin förklaring. En något överraskande sådan.

I en intervju hemma i Bulgarien 2018 förklarade den tidigare superanfallaren:

– Efter semifinalförlusten mot Italien 1994 var vi trötta och hade inte rätt inställning inför matchen mot Sverige. Jag tycker det var ett misstag att vi ställde upp med samma lag igen. Vi uppträdde som figurer från Madame Tussauds vaxkabinett och vi var glada att vi bara förlorade med 4–0.

– Nyligen var jag i Sverige som reporter för Univision för att intervjua svenska spelare från den generationen. Jag blev imponerad över vilken respekt de visade mig genom att inte prata om den här matchen från 1994. Det uppskattade jag verkligen, säger Stoitjkov.

Ravelli intar ställd inför det delade bronsfaktumet samma ödmjuka inställning:

– Att Bulgarien också fick bronsmedaljer förringar inte vår insats i VM. Vi blev trea. Vi fick ihop det otroligt bra. Det är bara roligt att bulgarerna också fick medaljer, säger Ravelli och vi avslutar i stor enighet telefonsamtalet med den sammanfattningen.

Efter en stund plingar det åter till i mobilen när den svenske VM-hjältemålvakten skickat en bild tagen hemma i huset i Mölnlycke på honom med armen runt Hristo Stoitjkov.

En bulgarisk och en svensk fotbollsikon – båda bronshjältar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.