Djurgårdens IF Fotboll

Djurgården krossade ”naivt” Sirius

Av: 

Erik Karlsson

Linn Nordström

Makoto Asahara

FOTBOLL

Djurgården körde över Sirius med 4–0 efter en rad gåvor från bortalaget som totalvägrade att slå en lång boll.

– De spelar naivt, säger Victor Edvardsen.

– Vi spelar egentligen som vi vill men det är många personliga misstag, säger Marcus Mathisen.

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand var tydlig med att sista ordern inför matchen mot Sirius:

– Jag vill se ett högt och aggressivt försvarsspel, konstaterade han.

Det går inte att klaga på det taktiska direktivet. Sirius å sin sida hade bestämt för att hålla bollen inom laget till varje pris och oavsett del av planen.

Det blev en kulturkrock som renderade i Djurgårdssuccé.

En misslyckad Marcus Mathisen-passning gav Hampus Finndell ett gratis 1–0-mål. Och även om det inte gick att göra så mycket åt Sead Haksabanovics vackert innickade 2–0-mål så gick det att säga desto mer om så väl 3–0 (efter tveksamt Tommi Vaiho-ingripande) som 4–0 (efter en ny, missad Mathisen-passning).

– De försöker spela sig ur varenda situation och det straffar sig. De är ganska lättlästa, säger första målskytten, Finndell, till Discovery.

– De spelar för naivt, vi gör det ganska bra i vår press. Vi hade gjort vår läxa, säger den sista målskytten, Victor Edvardsen, till Sportbladet.

”Då har det gått för långt”

Marcus Mathisen var så klart självkritisk efter dubbla misstag.

– Det är piss. Vi gör ingen superdålig match men det blir för mycket personliga misstag. Jag får ta på mig några stycken. Vi vill spela upp bollen helt nerifrån men vi kanske inte ska dribbla framför eget mål...

Hampus Finndell menar att ni är lättlästa, vad tänker du om det?

– Vi ger dem tre mål, de spelar sig inte till någonting. Vi ger dem vinsten men de var inte supersvåra att spela mot utan vi får skylla oss själva, säger Mathisen.

Edvardsen höll till viss del med.

–Det spelar ingen roll för vi vinner med 4-0. Det är deras problem i så fall. Vi spelar inte till oss, men de ger oss lägena. Bra jobb för oss och mindre bra för dem.

När tränare Daniel Bäckström fick frågan om hans lag spelar för naivt så försvarade han lagets spelidé och metod. Men...

– Jag kan inte säga något emot det när vi släpper två tydliga mål på det sättet. Vi ska inte passa bollen bara för att passa den. Om det behövs att vi skickar bollen ned i Fyrisån så ska vi göra det. Det misstaget som blir på 4-0-målet, så kan och ska vi inte ha det. Om ordet naivt är rätt eller inte vet jag inte. Men det är inte tillräckligt bra i alla fall.

Eriksson hyllar Sirius: ”Hatten av”

Siriusmålvakten Tommi Vaiho, som är utlånad från just Djurgården, tyckte heller inte att det var bra nog.

– Riktiga jävla skitmål. Det ska inte hända. Vi ger bort tre mål i straffområdet, säger målvakten besviket.

Tappar man tron på er idé när det blir så här?

– Mot Hammarby senast så vet jag inte om vi var rädda. Men vi spelade inte spelet vi ville spela. I dag vågade vi spela fotbollen som Sirius vill spela men tyvärr blev vi ordentligt straffade.

Djurgårdskaptenen Magnus Eriksson hyllade dock Sirius för deras orubbliga tro på sin stil.

– Hatten av för deras sätt att spela och tro på det de gör. Men att komma till Tele2 och spela sådan fotboll är vågat. I dag fick vi bett på pressen.

För Djurgården betyder segern att man tillfälligt klättrar upp på tredje plats på 10 poäng. Sirius har nu tre raka förluster och 0–10 i målskillnad på sin tiondeplats.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Djurgårdens IF Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Djurgårdens IF Fotboll

IK Sirius FK

Allsvenskan i fotboll

Emelie Ölander