Mejla

Simon Bank

Bank: Ta chansen nu – låt den inte passera

FOTBOLL

De hade ett drömläge och en drömmatch, men de lät den passera.

Chans två kommer i kväll.

No pasaran. They shall not pass.

Jag kanske har låga krav på underhållning, men jag tycker det är väldigt roligt att koppla upp mig mot kollektivet Sveriges Landslag inför och efter matcher för att höra vilka ord och begrepp som återkommer. Det är inte raketforskning som krävs för att förstå varför: någon har sagt något, i omklädningsrummet eller på en teorigenomgång, och så upprepar alla precis samma fras för att visa att man minsann varit uppmärksam.

De senaste dagarna har såväl Viktor Claesson som Ludwig Augustinsson sagt exakt samma sak när de fått frågor om vad som egentligen hände i Aten, när ett fritt flygande landslag kraschlandade.

– Vi lät den passera. Vi tog inte tag i den.

I kväll är det dags igen, inför ett kokande (nåja) Friends Arena. Grekland igen, tre blytunga poäng på spel igen, närkamper och svackor och taktiska utmaningar att hantera, en matchplan att följa.

Det var en match att glömma

Det finns sämre stridsrop än de hundraåriga antifascistiska: No pasaran. They shall not pass. De ska inte få passera.

Det är helt enkelt inte ett alternativ att upprepa samma blodfattiga, oorganiserade anti-insats som senast. Det var en match att glömma, ett haveri att minnas. Grekland höll en extrem spelbredd, skickade ut bollar mot Tsimikas på vänsterkanten och kastade in mängder av fysik i straffområdet. På sätt och vis påminde det om den svajiga perioden direkt efter paus mot Kosovo i lördags, när Sverige hamnade under samma sorts press men lyckades samla ihop sig, bli kompakt, starta om och springa i väg med matchen.
I Aten klarade de inte det. De lät matchen passera.

Victor Nilsson Lindelöf hade Charlotte Kalla-svarta ögon den natten, och tydligen var det han – lagkaptenen – som sa till de övriga spelarna i omklädningsrummet att de skulle komma ihåg den känslan, den besvikelsen. Han var förbannad på precis allt.

– Jag kom absolut inte upp i nivå i den matchen. Klart att man är taggad på att få revansch, sa han i går.

Det är ett tydligare anfallspar

Förutsättningarna finns. Inte bara för att lagkaptenen flugit in från förlossningssalen. Sverige spelar på hemmaplan, Sverige har Albin Ekdal tillbaka som klokt samvete i mitten, och Sverige har redan gjort fel en gång mot Grekland och borde lärt sig av det. Janne Andersson, förbundskaptenen, såg ingen anledning att försöka mörka sin startelva och släppte den 31 timmar före avspark – och det finns saker i den som borde kunna plåstra över såren som John van ’t Schips lag skar upp senast.

Ekdal kommer inte att volleypricka ribban från 22 meter, men han är erfaren nog för att inte skena i väg i överambition heller. Och framåt blir det ett tydligare anfallspar den här gången. Dejan Kulusevski är definitivt intressantare som spelare än vad Robin Quaison är, men Quaison är tydligare. I Aten tappade Sverige det som är grunden i deras anfallsspel, med rörelser och motrörelser hos de två anfallarna. Med Kulusevski avstängd får de en Quaison som är expert på att skjuta ifrån och hota i djupled, medan Alexander Isak både kan möta och gå.

En andra chans att göra rätt

Att Filip Helander var likblek i Aten, att Victor Nilsson Lindelöf… inte kom upp i nivå, att Sverige fick hantera hundra tidiga inlägg mot eget straffområde – det började ju med allt det andra. Lagdelar som föll isär, överambitiösa spelare som jagade skuggor i stället för att hålla sina positioner. Reparerar de det så kommer Sverige att få chansen att göra sitt.

Eller, som vanligt: Då kommer Emil Forsberg få chansen att göra sitt.

Robin Olsen gav en gullig kärleksförklaring till sin polare i går, pratade om utvecklingen som gjort honom till ledare och en av svensk landslagshistorias målfarligaste mittfältare (han står nu på lika många landslagsmål som Fredrik Ljungberg). Mini-Foppa själv log mest. I lördags tog han tag i bollen efter tio minuter och aktiverade hela anfallsspelet, i Aten försökte han med körde fast.
Och här kommer Grekland igen. En ny chans att få VM-biljetten i sikte, en andra chans att göra rätt, en chans att blåsa liv i vintern inför ett fullsatt Friends Arena.

Ta tag i den nu. Låt den inte passera.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Av: 

Simon Bank

Publisert:

LÄS VIDARE

Bank: Det är plötsligt väldigt mycket längre till VM i Qatar

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Janne Andersson

Emil Forsberg

Albin Ekdal

Robin Quaison

Victor Nilsson Lindelöf