Tystade protesterna med stängda dörrar

Brenning: Matchen borde aldrig ha spelats

På gatorna stod brandmän och försvarade protesterande katalaner mot polisen, i skolor revs röstbås ner av säkerhetspersonal och på Camp Nou spelades det fotboll inför 98 000 tomma stolar.

Fotbollen var länge katalanernas fristad under Francos förtryck och kommer alltid vara förknippad med politik i Spanien.

Därför borde söndagens match mellan FC Barcelona och Las Palmas aldrig ha spelats.

FC Barcelona ville ställa in matchen mot Las Palmas efter de kaotiska scenerna på Barcelonas gator men det spanska ligaförbundet tvingade istället Leo Messi, Luis Suarez, Gerard Pique och deras lagkamrater i Barça att spela matchen mot Las Palmas inför tomma läktare. Pique som tidigare under söndagen själv tagit sig till en av de förbjudna vallokalerna för att delta i självständighetsomröstningen som av regeringen i Madrid stämplats som olaglig.

”När vi försvarar demokratin tillsammans är vi ostoppbara”, skrev Pique på Twitter. Från Qatar kallade samtidigt Barça-ikonen Xavi händelserna på Kataloniens gator för ”ett brott och en skam”.

– Hela mitt stöd går till de katalaner som försöker rösta, sa den tidigare Barcelona-mittfältaren.

Främsta katalanska symbolen som finns

Att FC Barcelonas profiler tar ställning i självständighetskampen är inte oväntat. Det saknar inte heller betydelse. FC Barcelona är den främsta katalanska symbol som finns.

Under Francos diktatur (1939-1975) förbjöds det katalanska språket och alla lokala symboler. FC Barcelona tvingades därför byta namn och rita om sitt eget klubbmärke men förvandlades samtidigt också till en symbol för motståndet. Barças hemmaarena har i efterhand beskrivits som den enda plats där katalanerna kunde tala sitt språk, sjunga sina sånger och vifta med sina flaggor.

I mars 1951 strejkade de redan hårt ekonomisk prövade katalanerna i protest mot att avgifterna för att åka spårvagn ökades med 40 procent. En bojkott regeringen dock var säker på skulle brytas när Barcelona-fansen tog sig hem från 2-1-segern på Camp de Les Corts. Men trots ett ihållande ösregn blev spårvagnarna stående då de tusentals fotbollsfansen till regeringens stora besvikelse istället gick hem. En blöt men mäktig uppvisning i förbrödring och motstånd.

Efter att Franco-regimen fallit har Katalonien sedan 1979 levt under visst självstyre och det är först på senare år som självständighetsfrågan blivit en het fråga. FC Barcelona har samtidigt gått från en lokal stolthet till en global cirkus med såväl spelare som publik från världens alla hörn men när självständighetsomröstningen nu planerades på samma dag som klubben skulle möta Las Palmas satt fotbollen och politiken ofrånkomligen i samma brinnande båt igen.

Las Palmas beslut att spela matchen med den spanska flaggan tryckt på sina tröjor hjälpte knappast till att lätta på spänningarna. Inte heller Barças val att kliva ut till avsparken i tröjor med den katalanska flaggans färger. Det såg där och då mer ut som en landskamp än en match i den sömniga spanska serielunken.

Klokare att skjuta upp matchen

Ingen kan klaga på beslutet att inte spela matchen inför publik med tanke på vad som just nu pågår på gatorna utanför Camp Nou men det klokaste hade varit att helt enkelt skjuta upp mötet. Att den nu ändå, mot FC Barcelonas uttryckliga vilja, genomfördes utan publik kan tolkas som ytterligare ett försök att tysta katalanernas röster.

Men fotbollen då? Utan publikens uppmanande rop och susande suckar genomfördes spelet i ett svagare tempo än normalt. Något som tveklöst gynnade normalt svagare Las Palmas.

49 minuter in i matchen bröts ändå dödläget när Sergio Busquets nickade in 1-0 för Barcelona. En av fem katalanska spelare i Barcelonas startelva. I minut 71 spelade sedan Denis Suarez från Galicien fram Leo Messi från Argentina till 2-0 – innan Messi även gjorde 3–0.

De som trots allt rycktes med i spelet och glömde matchens politisk inramning blev ändå effektivt påminda av den person som vid ett målfirande trots allt lyckades ta sig in på arenan och gräset för att med en flagga protestera.

Trots ligaförbundets beslut handlade FC Barcelona-Las Palmas ofrånkomligen om politik men den blev också en påminnelse om hur värdelös idrotten är utan känslorna den skapar på läktarna. Glädjen, frustrationen och ibland till och med ilskan som ramar in spelarnas prestationer och ger liv åt sporten. I Barcelonas fall också den katalanska stoltheten som garanterat oroade och fanns med i vågskålen vid beslutet att stänga Camp Nous dörrar.

1951 gick Barça-fansen hem från Camp de Les Corts i protest. 2017 förbjöds de att ens komma till Camp Nou för att göra sina röster hörda.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln