Kindberg: Allt i boken är sant

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Marcus Birro har skrivit boken tillsammans med Daniel Kindberg.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Marcus Birro har skrivit boken tillsammans med Daniel Kindberg.

FOTBOLL

Daniel Kindbergs memoarbok innehåller många spektakulära historier.

Så många och så spektakulära att frågan behöver ställas: är allt sant?

– Ja, det går inte att hitta på sådana historier, säger Daniel Kindberg.

Under onsdagen hade Daniel Kindberg, 52, och Marcus Birro, 48, en pressträff på Westmanska palatset i Stockholm med anledningen av Kindbergs memoarbok ”Mitt liv – inget försvarstal” som ges ut på Ekerlids förlag.

Boken innehåller många halsbrytande historier från Daniel Kindbergs tid som millitär innan han engagerade sig i fotbollsklubben Östersunds FK. Bland annat om en kidnappning han påstår sig ha blivit utsatt för i centrala Stockholm en kväll våren 2002.

På pressträffen berättade Daniel om det som ska ha hänt.

– Det var en traumatisk händelse. När det händer blir man väldigt analyserande och iskall. Det jobbigaste är att inte veta varför, säger han.

Flydde efter närstrid

Kindberg ska ha blivit indragen i baksätet på en bil av tre män på Birger Jarlsgatan. Han lyckades fly efter en närstrid när bilen stannat på en bensinstation.

– Känslan jag hade var att en avrättning skulle ske, säger Daniel Kindberg.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Enligt Daniel Kindberg utredde polis och säkerhetstjänst kidnappningen, men utan att kunna gripa förövarna.

– Det rådde en osäkerhet om det var mot mig för saker som hade hänt eller om de tagit fel på person. Det var väl de teorier som fanns efteråt som jag förstod det när man undersökte det här via polis och säkerhetstjänst, säger Daniel Kindberg på pressträffen.

Inga handlingar

Medförfattaren Marcus Birro har inte kontrollerat om det finns några handlingar hos myndigheter som styrker att händelsen ägt rum.

– Nej, det har jag inte. Jag har lyssnat på hans historia och den är tre sidor i boken. Han har berättat att den har hänt, han har berättat den i andra sammanhang också. Jag skrev det som att han upplevde att han har varit med om det.

Har tanken slagit dig att Daniel Kindberg skulle kunna vara en mytoman?

– Nej, det tror jag inte. Inte tanken så, men möjligen att han levt ett liv där det gäller att hålla en viss typ av mask. Och att man kanske måste hålla den masken till vilket pris som helst. Men som vi pratade om på presskonferensen här så handlar det ganska mycket om att komma bakom den masken. Det tycker jag att vi gjorde ett tag in i arbetet, säger Marcus Birro.

”Allt är sant”

När det är dags för enskilda intervjuer efter pressträffen får Sportbladet chansen att ställa frågor om boken till Daniel Kindberg.

Är allt sant?

– Ja. Ja, det är det. Absolut. Det går inte att hitta på sådana historier. De flesta går förmodligen att verifiera, säger han.

Den här kidnappningen till exempel. Går den att styrka med handlingar?

– Ja, det pågick ju en förundersökning. Och jag var inlagd på sjukhus.

Finns det tillgängligt eller är det sekretessbelagt på grund av din bakgrund?

– Jag vet inte.

”Ganska illa däran”

Du måste fått hem papper, det får man ju alltid?

– Ja…nu är det så otroligt längesedan, men det är klart att säkerhetstjänsten gjorde ju en utredning och även polisen. Sedan låg jag på sjukhus och var ganska illa däran ett tag, säger Daniel Kindberg.

– Nu är det snart 20 år sedan så jag minns inga detaljer, men det är klart det går. Sedan vet jag inte hur sekretessbelagt det är.

Ett år senare small det en bomb utanför Daniel Kindbergs bostad på Jungfrugatan i Stockholm, skriver han i boken.

Var den riktad mot dig?

– Det vet jag inte.

Förutsätter du det eftersom du nämner det i boken?

– Ja, jag spelade ju bort det när det hände, men det är klart att mina egna misstankar var där. Det var alldeles tvärsöver vår ingång. Det är klart att jag misstänkte det.

Small en bomb vid Kindbergs bostad

Vad skulle det handla om då?

– Jag vet inte. Jag kan ju bara spekulera i vad det skulle handla om. Det stod i tidningarna och det spekulerades hit och dit. Vi var ganska många högre officerare som bodde i det där området. Så det behöver inte alls handlat om mig, men det är klart att du tar åt dig en del.

Jag ställde frågan till Marcus Birro, din medförfattare, om han kan ha att göra med en mytoman?

– (skratt) Jag tror att det vore svårt att dikta ihop det. Det känns väldigt svårt. Vi som varit nära mina berättelser vet vad det är för något. Det är klart att det går att verifiera säkert de flesta om det inte är sekretessbelagt i vissa delar. Att jag har tjänstgjort och varit på alla platser vet ju alla om. Omständigheterna kring vet väldigt många om i vissa fall.

– Så jag är inte orolig för det överhuvudtaget. Det är bekräftat så många gånger. Och de värsta berättelserna kanske inte ens är med, säger Daniel Kindberg.

Den före detta ordföranden för Östersunds FK dömdes i november 2019 till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Det gällde flera fall av trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Daniel Kindberg har överklagat domen till hovrätten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.