Larsson: ”Vet att vi kan och måste prestera”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Derby. Jakt på Malmö. Alltihop med ett sommaruppehåll som väntar runt hörnet.

Mycket står på spel på Friends arena i eftermiddag för två formstarka 08-lag.

– Man ser fram emot de här matcherna extra mycket, så klart, säger AIK-mittfältaren Sebastian Larsson inför mötet med Hammarby.

Malmö FF ångar vidare i den allsvenska tabelltoppen.

Med det i åtanke är det extra viktigt, för både AIK och Hammarby, att få med sig ett bra resultat från söndagens derbybatalj.

Likväl är det en avslappnad atmosfär som genomsyrar lördagens publikbesökta och öppna AIK-träning på Karlberg.

– Vi har kommit in i ett bra stim och det kändes bra på träningen. Vi är i bra form nu och så var det kanske inte riktigt de första tre omgångarna. Fotboll funkar ju så där. Det är lättare att vara avslappnad när det går bra. När det inte går bra är det snarare hårdträning, säger anfallsveteranen Henok Goitom.

När gonggongen går på Friends arena klockan 15 så är det dock fullt fokus som gäller.

”En farlig fälla”

Att motståndet Hammarby lider av flera skaderelaterade frågetecken i försvaret ingår dock inte i AIK-spelarnas fokusområde.

– Jag tror det är en farlig fälla att tänka så. Vi hade också massa skador under hela året och lyckades ändå gå hela vägen. Vi spelare är tillräckligt smarta för att kanske dra någon fördel av det under match men man ska inte tänka på det för mycket för då går vi in med fel mindset. Man ska inte ta lätt på spelare som kommer in i stället och spelar för Bajen, säger Goitom.

Att Hammarbyförsvaret rent personalmässigt ännu är av okänd karaktär innebär också att det inte är helt lättscoutat för Rikard Norling, som förutom Joel Ekstrand, en tveksam Per Karlsson och en uttagningsbar men inte hundraprocentigt redo Robert Lundström, har fullt manskap att tillgå.

– Vi får se vad de ställer upp med. De behöver nog tiden fram till avspark i princip för att sätta ut det garanterade laget. Det gör att vi inte hundra procent kan förutse vad de kommer göra längst bak, säger Norling.

– Vi kan inte göra så mycket åt det så vi vinner mycket på att fokusera på oss själva. De kommer ställa upp med ett lag som är väldigt, väldigt bra.

”Mycket på spel”

Ett Hammarbylag som främst är väldigt, väldigt bra i offensiven.

– Vi kommer möta ett lag som jag tycker utvecklas för varje dag och varje år som går. Nu har de spelat oerhört bra offensivt måste jag säga. Många duktiga, offensiva spelare och det behöver vi hantera, säger AIK-tränaren.

– Det är en motståndare vi har respekt för och ett lag som bevisat att de vill vara med och slåss, säger Sebastian Larsson och fortsätter:

– Det är där (offensivt) deras allra främsta styrka ligger. Men vi har någonstans vår plan för hur vi ska hantera det. Vi har stor respekt för de här matcherna men vi vet att vi kan prestera och vet också att vi måste prestera.

Sätter AIK den planen kan de gå till sommarvila med gott mod.

Blir derbyt extra viktigt med tanke på att det just är sista matchen innan semestern?

– Kanske efteråt. Men inte innan. Det är ett derby du ser fram emot. Vilken månad det spelas i tänker vi inte på, säger Henok Goitom.

Tränaren Norling svarar på liknande vis:

– Säg den match som inte är viktig. Säg det derby som är likaså. Det är mycket på spel och vi ser fram emot matchen. Det är det vi kan säga.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE