Rogne sågar sig själv: "Misstag som barn gör”

Pontus Dahlbergs trippelräddning matchens grej

Pontus Dahlberg

DUBAI. 18-årige Pontus Dahlberg briljerade med en trippelräddning.

Problemet?

Thomas Rogne stod för dubbla tavlor.

– Jag gör inte juniormisstag. Det är misstag som ett barn gör, säger Rogne efter 2–2 mot Bröndby.

IFK Göteborg

IFK Göteborgs träningsmatch mot Bröndby hade i den första halvleken karaktären av en tävlingsmatch. De välspelande danskarna pressade högt, och närkamperna var fräna från båda sidor.

”Blåvitt” hade inledningsvis svårt att hantera danskarnas frenesi och i den 14:e minuten stod Thomas Rogne för en rejäl tavla. Norrmannen missade en enkel passning utanför straffområdet, Bröndby snodde åt sig bollen och någon sekund senare skickade Teemu Pukki upp 1–0 i nättaket bakom 18-årige Pontus Dahlberg.

– Jag gör inte juniormisstag. Det är misstag som ett barn gör, säger Rogne.

Rieks räddade upp

Jörgen Lennartssons manskap försökte inlednings skapa chanser med hjälp av bollinnehav, men det blev farligt först när de började skicka långt. Tobias Hysén skarvade starkt vidare en lång utspark från Dahlberg, Boman sög in bollen och drog den vidare mot en djupledslöpande Sören Rieks. Danskens avslut var välplacerat i det bortre hörnet: 1–1 i den 33:e minuten.

Ett par minuter före paus råkade Thomas Rogne i trubbel igen. Mittbacken hängde inte alls med när Kamil Wilczek sprang bakom ryggen på honom, lurade elegant bort Rogne och rullade in 2–1 till Bröndby.

– Det är heltunga misstag från mig. Det första var värst, men det andra var inte bra heller. Jag var inte bra nog helt enkelt. Det känns inget vidare, men tur att det fortfarande bara är februari.

Matchens prestation

I paus gjorde danskarna hela åtta byten – ”Blåvitt” inga alls – och IFK Göteborg ställdes mot ett reservbetonat Bröndby i den andra halvleken. Pontus Dahlberg tvingades till en svettig aktion ett par minuter efter paus. Den 18-årige supertalangen stod för tre prakträddningar inom loppet av tre sekunder och stod därmed för matchens mest imponerande prestation. Därmed visade han också att han är redo för rollen som förstemålvakt.

Räddade straff

Svenskarna jagade därefter för en kvittering mot ett stundtals tillbakapressat Bröndby. I de absoluta slutminuterna kom Elias Omarsson loss efter slarv av Bröndbys backlinje och kunde mycket vackert lyfta in slutresultatet 2–2.

I träningsturneringen får ingen match sluta oavgjort. Därför väntade straffar efter slutsignalen. Dahlberg klev då fram och räddade straffen som gav segern till ”Blåvitt”.