Knappt 20.
Då tog AIK tre viktiga cuppoäng mot Varberg.

AIK vilar fortfarande Dickson Etuhu, Ebenezer Ofori är inte helt redo för spel och Stefan Ishizaki är sliten.

– Det är inte alls optimalt, säger tränaren Andreas Alm.

Men när stjärnorna saknas får AIK:s tonåringar ta ansvar. Alm ställa upp med ungt innermittfält i Svenska Cupen-premiären mot Varberg. 18-årige Christos Gravius och 19-årige Anton Salétros såg till att AIK fick hyfsad en bra fart på bollen mot det fysiskt starka superettangänget.

– De är temposättare som kan driva bollen i 20-30 meter, samtidigt som de är trygga på små ytor. Samtidigt sätter de in fötterna i närkamperna. Så länge bollen är på marken stoppar vi in kilona på rätt sätt. Anton och Christos gör det jäkligt bra, säger Andreas Alm.

Brustad briljerade

Med Amin Affane (22) och Niclas Eliasson (20) på kanterna var AIK:s snittålder på mittfältet knappt 20 år. Framför allt Eliasson senare hade en lyckad dag från sin vänsterkant och var ett konstant hot för Varberg.

Tidigt i den första halvleken missade Affane en straff sedan Denni Avdic blivit neddragen, men i den 20:e minuten kom ledningsmålet. Ständigt löpande Fredrik Brustad fick kontroll på en lyra – målvakten Joakim Wulff kom ut helt fel – och norrmannen kunde kyligt chippa in 1–0 i det oskyddade målet. Varberg stack upp med ett nickmål just före paus, men efter mycket om och men dömdes det (helt rätt) bort som offside.

Relativt säker

I den andra halvleken handlade det för AIK mycket om ständiga inspel mot Eero Markkanen (Brustad ut på grund av skada) och Denni Avdic. Efter ett samspel mellan de båda centertankarna kunde Avdic enkelt trycka in 2–0 i den 70:e minuten.

– Vi försöker slå lite tidigare inlägg när vi har de båda spelarna på planen, säger Andreas Alm.

Duktige Nsima Peter reducerade kort därefter, men AIK höll undan till en relativt säker 2–1-seger.