”Det är klart jag blev chockad”

Publicerad:
Uppdaterad:
Berisha när Sportbladet träffar honom i Brasilien
Foto: Fredrik Jönsson
Berisha när Sportbladet träffar honom i Brasilien

FOTBOLL

Manaus. Han var inte en av hundra – men är ändå en av två renodlade anfallare i truppen.

Det är en dörr han aldrig trodde skulle öppna sig.

– Det är klart jag blev chockad. Nu är det upp till mig att visa vad jag gör med här borta, säger Valmir Berisha.

Det har varit mycket skriverier kring truppen och uttagningen till OS-turneringen för fotbollsherrarna. När Håkan Ericson presenterade den officiella truppen berättade förbundskaptenen att han hade fått 52 nej på vägen.

Innan Blågults flygplan lämnade Sverige för Brasilien hann det bli ytterligare två återbud – försvararen Ali Suljic och anfallaren Jordan Larsson.

Det var tunga bortfall för förbundskapten Håkan Ericson, som vid trupputtagningen hade förklarat att det hade varit en jobbig och lång process.

”Går inte att tacka nej”

Men alla återbuden öppnade dörren för en spelare som inte ens var med i Ericsons 100-mannatrupp.

För Valmir Berisha blev det en kort process.

– Det är klart jag blev chockad. Jag var inte med i bruttotruppen. Men det är kul att vara här, jag gillar att vara med landslaget, säger Valmir Berisha efter sin första träning i Brasilien.

– Jag var i Italien när jag fick samtalet. Min kompis är huvudscout i Piacenza och ringde mig, han tyckte jag skulle komma över och hålla igång. Så jag tänkte det var bra innan jag drar någon annanstans. Jag hade varit där i lite mer än en vecka när Håkan ringde. Och det är klart man tackar ja, det går inte att tacka nej till det här.

Vann skytteligan i U17-VM

Berisha var med när Sverige knep ett oväntat brons i U17-VM i Förenade arabemiraten 2013. Han gjorde succé, vann skytteligan med sju fullträffar och bordet kändes dukat.

Valet föll på Roma. Han drömde om att få spela med Francesco Totti. Men det blev ingen lyckad flytt. Och sedan dess har det blivit snålt med speltid i grekiska Panathinaikos och holländska Cambuur.

”Det var inget för mig”

Nu är den klubblöse 20-åringen en av två anfallare (Mikael Ishak den andra) i den svenska OS-truppen.

– Jag flyttade tidigt och var inte mogen för att flytta utomlands, speciellt inte Italien. Det var inget för mig. Jag har lärt mig att inte ta förhastade slutsatser, jag ska ta ett steg i taget. Man kan inte hoppa från U19 med HBK till serie A, säger Berisha.

Anfallaren gjorde bara några enstaka framträdande med Cambuur i Eredivisie. Sedan var det mest träning med A-laget, för att sedan spela med B-laget. I slutet av april var den säsongen över och då valde han att flytta hem till Sverige.

– Fotbollen är så, ibland uppåt och ibland neråt. Just nu mår jag bra, inget snack. Men när jag drog hem från Holland så tänkte jag: ”fy fan vad tråkigt att det blev så här”. Men jag hade i mitt kontrakt att om laget åker ur så bryts mitt kontrakt. Så det var dags att hitta något nytt, berättar Berisha.

”Hade varit hur bra som helst”

Och nu är du med i OS?

– Ja, vad fan ska man göra? Det är en bra dörr som har öppnats för mig. Nu är det upp till mig att visa vad jag gör med här borta. Om jag visar framfötterna så kanske jag får komma med i laget och spela, det hade varit hur bra som helst för mig. Och självklart, kan jag ge något till laget så är det bra för laget också.

I bakgrunden står landslagskollegan Alexander Milosevic och skriker ”han är het som fan”.

– Det är positiv energi ”all over”. Jag är supernöjd att vara här, inget snack. Jag ska försöka visa det på planen också, hur mycket jag uppskattar att vara här. Jag vill ge tillbaka till Håkan så mycket jag kan.

Är du mogen och redo för det här då?

– Det känns så, säger han med ett leende.

Håkan Ericson om Berisha:

– Valmir har ju dykt upp här också, han är från början inte tänkt som en startspelare, han har spelat så lite, men det är klart han ger oss ett forwardsalternativ till, säger förbundskaptenen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.