HIF-fyndet – guld för MFF

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Ratades av rivalen – i går gav ’Tiki" Rantie Malmö slagläge inför slutspurten

Foto: DEBUTJUBLET Tokelo Rantie satte 2–0 för Malmö FF mot Gif Sundsvall. Det var 21-årigens första allsvenska mål och han kan nu bli en joker för MFF i jakten på SM-guldet. ”De har gett mig möjligheten ingen annan gett mig och nu vill jag ge tillbaka”, säger Rantie.

MALMÖ. Ärkerivalen Helsingborg nobbade honom.

Nu är Tokelo ”Tiki” Rantie i stället Malmös guldvapen.

– I derbyt ska jag visa vad HIF hade kunnat få, säger allsvenskans senaste afrikanska fynd.

Och nu tänker MFF ”stjäla” den sydafrikanska talangfabriken från HIF.

May Mahlangu slog igenom i fjol och utsågs till allsvenskans bäste spelare.

I går i sin allsvenska debut presenterade sig nästa fynd från talangfabriken Stars of Africa i Johannesburg: Tokelo Rantie.

”Tiki”, som han kallas, byttes in efter 62 minuter och ställningen 0–0 mot Sundsvall. 21-åringen blev en rejäl vitamininjektion i MFF:s anfall. Han var med i förspelet till 1–0 och gjorde sedan 2–0 efter en rusch från egna planhalvan.

Spelade med Mahlangu

Men trots succén var Tiki inte alls nöjd med sitt inhopp.

– Jag hade kunnat göra det mycket bättre.

Nu är han MFF:s nya vapen i guldstriden.

Men egentligen skulle han hamnat hos ärkerivalen Helsingborg.

– Min dröm har alltid varit att spela med May (Mahlangu) igen. Vi spelade ihop i akademin.

IFK Hässleholms tränare Bosse Nilsson – som tränat HIF, varit lagledare i MFF och jobbat mycket med Stars of Africa – tog Tiki till Sverige förra sommaren. Han spelade en U21-match med HIF mot Öster i juli i fjol.

Men HIF nobbade Tiki.

– Jag hörde att de inte gillade mig. De ville ha en mer storvuxen anfallare.

Han återvände till Sydafrika, gjorde sju mål på 20 matcher för Orlando Pirates, togs ut i landslaget och MFF kom in i bilden.

– Jag sa till min agent att jag inte kunde vänta på Helsingborg längre när Malmö visade intresse.

MFF har en köpoption

Om fyra veckor är det dags för ett nytt, hett Skånederby.

– Då ska jag visa vad HIF hade kunnat få. Nu är jag glad över att vara i Malmö. De har gett mig möjligheten ingen annan gett mig och nu vill jag ge tillbaka.

MFF:s sportchef Per Ågren vill inte strö salt i HIF-såren utan konstaterar bara:

– Jag är väldigt glad att vi kunnat knyta honom till oss.

MFF har Rantie på lån i 1,5 år från Stars of Africa men med en köpoption med en fast prislapp man kan utnyttja fram till dess.

Redan i februari berättade Sportbladet om MFF:s planer på ett samarbete med Stars of Africa, som HIF pumpade in pengar i under flera år.

Med värvningen av, och succén för, Tiki kommer detta samarbete nu allt närmare.

– Det är absolut något vi ska titta närmare på, säger Per Ågren.

LAUL OM DE FYRA LAGEN I GULDDRAMAT

1. Elfsborg 20 13 2 5 35–20 41

Har den bredaste truppen och det bästa innermittfältet. Det är inte ovanligt att det räcker för att vinna allsvenskan. 2009 vann AIK mycket tack vare Dule Johnsson/Jorge Ortíz, 2010 MFF med Ivo Pekalski/Wilton Figueiredo och 2011 Helsingborg med Ardian Gashi/May Mahlangu. I år dominerar Anders Svensson (bilden) och Oscar Hiljemark de flesta matcher. Lägg därtill att Elfsborg har tre poäng och fyra plusmål till godo på MFF och jag ser dem som knappa favoriter. Men de har inte råd att förlora fyra matcher till på gräs.

2. Malmö FF 20 11 5 4 35–24 38

Malmö har varit i den här situationen tidigare och kan hantera den. Många spelare som i dag slåss om guldet slogs om det redan 2010 och gick då hela vägen. Efter en svacka senaste veckorna svarade MFF för en mäktig avslutning på Swedbank i går när Sundsvalls ork tog slut. Om nyförvärvet Tiki Rantie (bilden) verkligen är så bra som han såg ut har de dessutom fått en förstärkning som lär innebära viktiga poäng. Men Daniel Anderssons knäskada är ett tungt bakslag, Sundsvall skapade chanser nog för ett mål mot mittbackar Jansson och Helander.

3. Häcken 20 11 3 6 43–25 36

Allsvenskans målfarligaste lag har gjort nästan tio fler mål än Elfsborg och Malmö, och nästan 20 fler än AIK. Spelar Häcken som de gjorde mot Elfsborg vinner de varenda match som återstår. Men det är ett lag som, tvärtemot MFF, inte har varit inblandade i en guldstrid tidigare. Det brukar krävas ett par sådana vändor innan situationen behärskas (fråga bara Kalmar FF). Egentligen är det bara Martin Ericsson av de ordinarie spelarna som kämpat om en SM-titel tidigare.

4. AIK 20 10 6 4 25–18 36

Om Häcken ska ha den offensiva stämpeln i kvartetten är det AIK som ska ha den defensiva. 18 insläppta mål gör laget försvarsstarkast i allsvenskan – precis som 2011. Ingenting talar alltså för att AIK plötsligt skulle börja svaja och det är en viktig faktor när allt ställs på sin spets. Får dessutom in kraft i Daniel Majstorovic och Henok Goitom, och kan den sistnämnde sätta fart på lagets målproduktion finns alla möjligheter att Gnaget klättrar uppåt under slutspurten.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.