FC Rosengård avgjorde derbyt mot Limhamn Bunkeflo tack vare landslagsklass – holländsk sådan.

Lieke Martens gjorde två mål när Rosengård vann (3-0).

Svenska landslagsstjärnan Lotta Schelin drabbades av smärtor i nacken efter att ha landat illa, men kunde resa sig och spela vidare.

Ett historisk Malmöderby i damallsvenskan, det första, en utmaning för Rosengård som behövde vinna för att haka på i tabelltoppen.

Och det var egentligen bara i den 84:e minuten som det var nära att bli riktig nerv i matchen när gästande Limhamn Bunkeflo hade en dubbelchans efter hörna. Försvarsspelaren Anna Björk Kristjánsdottir fick två chanser, men bollen rensades undan på mållinjen.

Några minuter senare punkterade istället Rosengård matchen, 3–0, efter mål av Iva Landeka.

Men matchens huvudperson var den holländska landslagsspelaren, till höger på mittfältet, Lieke Martens. Båda målen kom efter samarbete från vänsterbacken Alexandra Riley:

I den 21:e minuten drog sig Riley upp på vänsterkanten, spelade in centralt till Lieke Martens som fyllde på i boxen från sin högerkant. En fin träff med vänsterfoten innebar 1-0 och grepp om matchen.

Strax före paus var det dags för duon igen. Riley inspel till Martens som nickade in 2-0.

– Jag är jätteglad att vi fick hålla nollan i första derbyt och att jag fick göra två mål. Båda målen var på bra inlägg från Riley, och det var skönt att jag kunde sätta båda, säger Lieke Martens till TT.

Bättre i andra halvlek

Limhamn Bunkeflo fick lite mer att säga till om i andra halvlek när ytorna blev större och dubbelchansen kom en stund efter ett skott av Mia Persson.

– Ja, det är väl bara att kolla på tabellen. Man hade kanske förväntat sig att de skulle ligga längre ner som nykomlingar, men nu ligger de i mitten. De är inte det sämsta laget vi mött och det var inte helt lätt, säger Lieke Martens.

I Rosengård fick flera av de blivande svenska EM-spelarna speltid. Emma Berglund gjorde en stabil insats som mittback, Hanna Folkesson var balanserad på mittfältet.

Lotta Schelin hade ett par chanser, vi minst bäst ett skott (och en bra räddning av Emma Lind) i första halvlek.

Anfallaren byttes dock ut sent i andra halvlek och hade då fått en törn i nacken efter att landat knepigt.

Lotta Schelin fick behandling, men fortsatte att spela en stund efter smällen. Frågan kring skadan kom upp på presskonferensen efter matchen, men enligt klubbens kommunikationschef Magnus Ericsson, fanns det inga besked att ge under kvällen.

FC Rosengård är nu fem poäng efter tabellettan Linköping. Nästa match för Rosengård är redan på torsdag, Piteå borta.