Besegrade Falkenberg borta med 2–0

Publicerad 2019-09-29

FALKENBERG. Tre konkurrenter kryssade.

Då tog IFK Norrköping in i striden om europaplatserna.

– IFK har vuxit enormt som lag, säger en mycket lättad Jens Gustafsson efter 2–0-segern i Falkenberg.

Fem av de sju första lagen i den skiktade, allsvenska tabellen spelade på söndagen.

Tre av dem – AIK, Häcken och Göteborg – spelade oavgjort.

Även om Malmö FF vann till slut tog Norrköping in lite i kampen om europaplatserna när man besegrade Falkenberg borta med 2–0 efter att kontrollerat matchen från start till mål.

Keepern kom fel

Simon Skrabb inledde målskyttet i den 38:e minuten när Gudmundur Thorarinsson slog in ett lågt vänsterinlägg.

Falkenbergs keeper Hampus Nilsson kom ut fel, eller rättare sagt kom han inte ut alls utan lade sig lite märkligt ner när han nog trodde att Chrutoffer Nyman skulle nå först på . Men Nilssons försvarskamrater höll undan Nyman och i stället stod Skrabb plötsligt fri med bollen vid fötterna och kunde rulla in den till 1-0.

Därmed har Skrabb gjort tre mål på de senaste två matcherna och fyra totalt.

– Jag spelade mycket wingback i somras. Skönt att vara tillbaka i anfallet, sa han till C More i paus.

Målet var helt rättvist sett till bollinnehav och spelet före paus även om Peking hade svårt att vaska fram några riktigt heta chanser mot det lågt stående hemmaförsvaret inför 3828 åskådare (trots fri entré).

Nyman med säker straff

Strax efter vilan punkterade Norrköping matchen. I den 53:e minuten fälldes Skrabb lite klantigt av Marcus Mathisen när Peking-anfallaren hade ryggen mot mål och var på väg ur den farliga situationen.

Christoffer Nyman rullade säkert in straffen till 2–0 när Nilsson gick åt ”fel” håll.

– Det var skönt att få 2–0 där. Det gav oss ett lugn, sa Nyman till C More.

Därmed var matchen i praktiken död med tanke på klasskillnaden mellan lagen.

Norrköping var sedan närmare 3–0 än Falkenberg en reducering och hade till exempel 23–4 i avslut och 65 procent av bollinnehavet.

Ändå var lättnad den känsla som verkade prägla tränaren Jens Gustafsson mest efter matchen.

– Vi har haft lite utmaningar sista tiden. Det här var den absolut svåraste vi ställts inför på förhand. Ett välorganiserat Falkenberg här är en tuff uppgift. I första halvlek kunde man se att IFK har växt enormt som lag. Vi hade ett bra, varierat anfallsspel, vi vann tillbaka bollen och gav inte Falkenberg så stora möjligheter att anfalla över huvud taget, säger Gustafsson.

– Sammantaget är jag väldigt glad över den här segern och spelarna var fantastiska.

Falkenberg under strecket

Mötet slutade 2–0 och Pekings fina trend stärktes därmed: man har nu åtta segrar på de tio senaste allsvenska matcherna och har bara släppt in ett mål på dem.

Laget är fortfarande femma men nu bara fyra poäng bakom AIK på tredjeplatsen, som innebär spel i Europa.

Tuffare då för Falkenberg som i och med Sundsvalls seger i dag åkte ner under nerflyttningsstrecket på sämre målskillnad än norrlänningarna.