Dömda & utdömda

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

B-lirarnas revansch – brokig skara ska frälsa AIK: Inre kraft

De har ratats som fotbollsspelare, åkt dit för rattfylla, dömts för misshandel eller misslyckats i sina hemländer.

I dag ska ett gäng utdömda spelarna föra AIK till SM-guld.

– Vi har gått stärkta ur tuffa perioder, säger Kenny Pavey.

När Daniel Örlund återvände till AIK i vintras efter utlåningen till Fredrikstad betraktades han som tredjemålvakt i klubben.

Nu har han släppt in minst mål av alla målvakter i årets allsvenska, blivit klar för Rosenborg och tippas komma med på landslagets vinterturné.

Långa omvägar

Spelare som Jos Hooiveld, Ivan Obolo och Kenny Pavey lyckades aldrig i sina hemländer utan har mer eller mindre långa omvägar hamnat i Solna.

Hooiveld har åkt dit för rattfylla, liksom Dulee Johnson. Ständiga problembarnet Johnson har dessutom dömts för misshandel, vilket Martin Mutumba också gjort.

Nej, vägen till tidernas guldfinal har inte varit spikrak för AIK-stjärnorna.

”Harmonisk”

– I Finland kändes det som att jag var slut som människa, eller i varje fall som fotbollsspelare. I AIK har jag fått en andra chans, säger Mutumba.

– Det är tre år sedan jag kände mig så harmonisk och glad att få representera ett lag. Jag är glad att jag funnit det, säger Bojan Djordjic som var utdömd som kaxig föredetting redan som 23-åring.

Många menar att vi i spelarnas brokiga karriärer hittar förklaringen till hur AIK lyckats resa sig ur kaoset och krisen för mindre än ett år sedan, hållit den ena 1–0-ledningen efter den andra och pallat det tryck som inte finns i någon annan svensk klubb.

– Vi har många bra spelare som haft sina upp- och nergångar. Det har gett oss erfarenheter i livet och vi har gått stärkta ur tuffa perioder, säger Pavey.

”Visa att man är bra”

– Jag har också tagit stryk i min karriär. Men du lär dig av motgångar och vi har många spelare som gått igenom det där, säger mittbacken Hooiveld.

Tränaren Mikael Stahre:

– Spelarnas inre kraft blir ännu större. Jag ser absolut en koppling till det. Man vill visa att man är bra.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.