Vill se Henrik Larsson ta över landslaget

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Experten: Larsson och Mjällby ska leda landslaget

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN

Vem tar över efter Erik Hamrén?

Helsingborgs tränare och före detta landslagsstjärnan Henrik Larsson om experterna får bestämma.

Men Henrik Larsson själv är tveksam.

– Det kommer aldrig att hända, säger han till SVT.

Erik Hamrén gör sitt sista halvår som förbundskapten.

Nyheten om att han inte vill fortsätta, kontraktet löper över EM 2016 och skulle i så fall omförhandlats, kommer inte som en stor överraskning för Jonas Dahlquist på C More.

– Det är väldigt väntat. Det hade varit en jätteskräll om han hade valt att förlänga, säger fotbollskommentatorn.

Både han och Viasats expert Bosse Petersson vill nu se en före detta spelare som huvudansvarig för svenska fotbollslandslaget.

Henrik Larsson som huvudtränare och Johan Mjällby som assisterande är mitt val, säger Jonas Dahlquist, fotbollskommentator på CMore.

Är Henrik Larsson redo?

– Ja, det är han. Spelmässigt och taktiskt. Han har varit i Landskrona, Falkenberg och nu Helsingborg. Han har bidat sin tid.

Kan Henrik Larsson hantera det massmediala trycket som blir?

– Han varit i både Manchester United och i Barcelona, så ja.

Vill se spelarna från VM -94

Även Bosse Peterson, på Viasat, vill se före detta spelare i landslagets nya ledning. Han vill bygga på kunskapen från 94-gänget.

– Jag är inne på Henke Larsson, Jonas Thern, Patrik Andersson och även Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg. Det är ett intressant gäng. Dessutom har de visat att de är intresserade av ledarskap. En kombo av dem på något sätt, säger Bosse Petersson.

SVT, som haft en omröstning kring tänkbara kandidater,  ringde upp heta valet Henrik Larsson och ställde frågan om han skulle vara intresserad av att ta över om han skulle få ett konkret erbjudande?
– Nu gillar jag att jobba med spelare på daglig basis, om man är förbundskapten gör man inte det på samma sätt. Om det visar sig att jag är aktuell i framtiden får jag ta ställning till det då, säger Henrik Larsson till SVT.

Sportbladet avslöjade i höstas att Jörgen Lennartsson, IFK Göteborgs tränare, är Svenska fotbollförbundets främsta kandidat.

– Jag kan tycka att Jörgen Lennartsson är ett helt okej val. Han lämnade förbundet och tog sig ut på klubbnivå och visade att han fortfarande vill vidareutvecklas. Men om det blir Jörgen Lennartsson hoppas jag att någon eller några  av de före detta spelarna som jag talade om kan ingå i en stab, säger Bosse Petersson.

– Jörgen är tänkbar också naturligtvis. Det är ingen hemlighet att det plockats folk från förbundsleden. Men Henrik Larsson slår så stort att de måste vara deras etta, påpekar Jonas Dahlquist.

Smart av Hamrén

Att Erik Hamrén väljer att berätta om sitt beslut i god tid före EM tycker experterna är bra.

– Det är väl rätt smart av honom och förbundet att gå ut med det just nu. Man slipper frågorna under våren om hans vara eller inte vara. Och förbundet får gott om tid för att hitta en bra lösning, säger Bosse Petersson.

Kan det påverka Erik Hamréns möjligheter att lyckas i sommarens EM?

– Nej, det tror jag inte spelar någon som helst roll. Möjligen att han vågar lite mer. Att han vågar chansa, men ingen större skillnad, säger Jonas Dahlquist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.