Ett lejon eller en begraven hund?

Brenning om mystiken kring Zlatans skada

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AFP OCH TT

”Zlatan Ibrahimovic kan vara tillbaka redan i november!”, basunerar brittisk media ut och låter fotbollsvärlden återigen häpna över supermänniskan Zlatan Ibrahimovic.

Men är 35-åringen verkligen det lejon han vill att vi ska tro?

När du börjar gräva på ytan efter fotbollsstjärnans knäskada är det fler hundar än lejon som lämnats begravna i PR-maskineriets hjulspår.

En tanke väcktes när jag häromdagen läste Johan Cronemans krönika i Dagens Nyheter om att ”media springer AB Ibrahimovics ärenden”. Det Croneman framförallt verkar ha retat sig på är den plötsliga diskussionen om en eventuell Zlatan-comeback i landslaget men det tycker jag personligen är en rätt lämplig debatt att ta med tanke på att anfallaren själv flörtat med landslaget. Det jag däremot förundras över är hur vi alla bara sväljer ”AB Ibrahimovics” propagandabild av svensken som en slags supermänniska.

För dag ut och dag in publiceras och sväljs helt okritiskt rapporter om hur häpnadsväckande snabbt Zlatan Ibrahimovics rehabilitering går efter knäskadan den 20 april. Senast var det brittiska Independent som för tre dagar sedan skrev om att anfallaren kan vara tillbaka på planen ”redan så tidigt som i november” för ”så fantastisk har 35-åringens svar på hans rehabilitering varit”.

Men det är mer än en sak som är mystisk här.

Ingen har berättat vad för skada Zlatan har

För mitt i spekulationerna kring exakt hur rekordsnabbt fenomenet Ibrahimovics rehabilitering går så är det fortfarande ingen – INGEN – som bekräftat exakt vad för typ av skada Zlatan egentligen har.

Det enda officiella uttalandet kom från Manchester United den 20 april och de konstaterade då bara att Zlatan drabbats av ”omfattande ligamentsskador i knäet som kräver specialistvård”. I mitten av maj opererades svensken sedan i Pittsburgh. Det är allt vi med säkerhet vet.

United hävdar att den bristfälliga informationen är praxis och svarade i ett mejl till Sportbladet i mitten av juni att ”vi sätter ytterst sällan några prognoser på våra skadade spelare, eftersom alla skador läker olika snabbt”. Att det skulle vara normalt förfarande i fotbollsvärlden känner dock inte rutinerade tränaren Hasse Backe igen sig i.

– Jag är mest fascinerad över att det inte är en hundraprocentig diagnos ställd. Att det inte ens har kommit ut, det är fascinerande. Jag tror jag aldrig upplevt det under mina 35 år som tränare, sa Backe den 4 maj.

De första uppgifterna kring skadan talade i vilket fall om att Zlatan trasat sönder båda korsbanden i höger knä. Det skrev bland annat TT den 22 april med hänvisning till ”flera än så länge obekräftade men trovärdiga uppgifter”. Det var samtidigt uppgifter som förvånade landslagsläkaren Anders Valentin.

– Det är en väldigt ovanlig idrottsskada. Det är mer vid mc-olyckor eller skidåkning i väldigt hög hastighet, sa Valentin i samma artikel och beskrev multiligamentsskador som ”jätteovanligt”.

Samtidigt är det prognosen kring en sådan skada, enligt Valentin en frånvaro på nio till tolv månader, som Zlatan Ibrahimovics framsteg hela tiden har vägts emot. Framsteg som, till skillnad från den egentliga medicinska diagnosen, varit extremt väldokumenterade av Ibrahimovics egen stab.

Zlatan: Är en liten skada

Den 31 maj publicerade Zlatan en video där han sparkar på en fotboll med kommentaren ”lejon återhämtar sig inte som människor”, den 9 juni visade han upp sig själv med blågula fotbollsskor i sängen, den 30 augusti sparkade han på en boxningssäck med frågan ”vilket knä?” och den 8 september joggade han på ett löpband med hälsningen ”säg åt José att jag är på väg”. Samtidigt har Zlatan aldrig heller själv svarat på vilken typ av skada han egentligen har.

Vid ett PR-evenemang i Göteborg i veckan tilläts ingen journalist ställa några frågor till 35-åringen som också svarade hemlighetsfullt på moderatorns pliktskyldiga skadefråga.

– Knät är nästan bra men jag vill att alla ska ha tålamod. När jag kommer tillbaka kommer världen att märka det.

I en nypublicerad intervju med Uniteds eget fotbollsmagasin ”Inside United” beskriver Zlatan i alla fall sin skada, men inte mer än med orden att han har ett ”kort avbrott på grund av en liten skada”.

– Om vi talar specifikt om skadan så har jag aldrig känt någon smärta, det enda jag känt är ett obehag när jag rört mig och det visade uppenbarligen att något var fel i knäet. Nu bygger vi upp det så att det blir ännu starkare, säger Zlatan i intervjun enligt Sky Sports utan att egentligen tala specifikt om skadan.

Däremot har Zlatan i intervju efter intervju själv gärna återkommit till hans egen uppfattning att ”många sa att min karriär var över”. En verklighetsbeskrivning de flesta konsumenter av såväl svensk som brittisk media nog har svårt att känna igen sig i.

Ligger i Zlatans intresse att lågan lever

Mer bekanta är vi med Ibrahimovics vilja att bygga upp myten om sig själv som att det är han mot världen. Att han inte bara besegrat sina motståndare utan även världens kritiker och en stor del av den samlade fotbollspubliken på vägen fram till sina framgångar. En historiebeskrivning som hade en stor portion sanning i början men som blivit allt svårare att upprätthålla under de senaste tio åren när Zlatan ofrånkomligen varit en av världens mest beundrade och hyllade fotbollsspelare.

Trots det är det den historien (för att fortsätta låna Cronemans ord) ”AB Ibrahimovic” fortsätter att älska att berätta. De gör det med intensitet, humor samt finess och det är en underhållande saga men det betyder inte per automatik att vi ska tro på allt de säger.

Det är hög tid att vi slutar att förutsättningslöst hylla Zlatan Ibrahimovics rehabilitering innan vi vet vilken typ av skada han egentligen har. Det är vårt ansvar att sluta att okritiskt publicera alla uppgifter som sprids och allas skyldighet att ifrågasätta de fakta som ändå kommer fram. För ”AB Ibrahimovic” har all anledning att hålla lågan levande. Det ligger i deras intresse att fortsätta klistra Zlatans namn på löpsedlarna och bygga vidare på fotbollsstjärnans image som en supermänniska. Som ett lejon.

Var Independent fick sin senaste skadeuppdatering ifrån är inte heller någon hemlighet i artikeln. Klart och tydligt hänvisas där till ”källor nära Ibrahimovic”. Källor som tidigare visat sig vara allt annat än helt pålitliga.

Läkaren: Är något av en överdrift

Den 6 maj påstod agenten Mino Raiola för Expressen till exempel att experterna som opererade Zlatan på universitetssjukhuset i Pittsburgh var så imponerade över svenskens fysik att de ville ha tillbaka Zlatan efter 35-åringens karriär för att forska på hans knä. När tyska Die Welt till sist lyckades få en av läkarna att kommentera uppgifterna visade de sig dock vara mer än en aning kryddade.

– Zlatan har ett väldigt starkt skelett och hans knä är absolut i väldigt bra skick. Men snacket om att han ska bli ett forskningsobjekt är något av en överdrift, sa läkaren Volker Musahl till den tyska tidningen.

Någon uppdatering om den egentliga skadan kunde läkaren samtidigt inte ge med hänvisning till tystnadsplikt. Information även Manchester United och Zlatan Ibrahimovic själv i snart fem månader gjort allt för att skydda samtidigt som brittisk och svensk media badat i hyllningar över anfallarens makalösa fysik.

Men är lejonet verkligen ett lejon? Vad döljer sig egentligen i det där knäet? Klart är att ”AB Ibrahimovic” under de senaste månaderna grävt ner tillräckligt många hundar för att klassa halva Manchester-området som en övergödd miljökatastrof.

Zlatan är trots allt en spelare som utnyttjade en EM-uppladdning till att sälja kläder och ett EM-uttåg till att kränga bilar. Då bör vi ha fakta på bordet innan vi alla går ner på knä och tillber den store rehabiliteringsguden.

Annars blir vi ett väl enkelt byte för det tillsynes omättliga PR-lejonet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.