Regeringens utspel – efter nya galenskapen

Har presidenten fått nog nu?

Publicerad 2016-12-16

Fotbollseuropa häpnar över att den kinesiska ligan betalar motsvarande 600 miljoner kronor för en bänkspelare från Chelsea.

Men nu kan galenskapen snart vara över.

I en längre artikel varnar Kinas regering för att den inhemska fotbollssatsningen kan vara en dyr bubbla.

Sedan Kinas president Xi Jinping häromåret offentliggjorde sin femårsplan som ska göra landet till en makthavare inom världsfotbollen har kinesiska affärsmän köpt fotbollslag i Europa och börjat bygga upp den inhemska ligan till en allvarlig utmanare om sportens största stjärnor. Nyförvärv som anfallaren Hulk för 550 miljoner kronor, mittfältaren Alex Teixeira för 500 miljoner och Jackson Martinez för 420 miljoner har på kort tid ritat om fotbollskartan och när ett nytt transferfönster nu står för dörren talas det om en ännu större kraftsamling.

Budet: En miljard i årslön

Chelseas bänkspelare Oscar uppges redan vara klar för Shanghai SIPG för motsvarande 600 miljoner kronor och Boca Juniors Carlos Tevez har lockats till Shanghai Shenhua med löften om en årslön på 390 miljoner kronor. På fredagen cirkulerar också uppgifter om att Leo Messi har fått ett erbjudande från den kinesiska ligan med en fyrdubbling av sin lön till närmare en miljard kronor per år. Flera tidningar rapporterar om erbjudanden med hänvisning till engelska Sky Sports, där dock inga sådana artiklar återfinns.

Oavsett vad som är sant eller inte i Messi-ryktet så fortsätter världen att häpna över Kinas ekonomiska fotbollssatsning. Men i Kina växer också en oro.

Statligt styrda tidningen People’s Daily varnar nu landets klubbar och affärsmän för att strategin att stärka den lokala fotbollen med hjälp av dyra utländska spelarförvärv kan visa sig vara en kostsam bubbla.

I artikeln, som alltså publiceras i en tidning som kontrolleras av Kinas regering, påpekas att den inhemska ligan fortfarande saknar tillräcklig struktur, organisation och faciliteter. Dessutom anses klubbarnas obalanserade finansieringsmodell försumma utvecklingen av ungdomsspelare till fördel för att istället satsa alla pengar på utländska stjärnor.

Vill ha lika höga löner

President Xi Jinpings ambition är att fotbollssatsningen, där fotboll ska bli ett obligatoriskt skolämne, 20 000 skolor ska få planer att spela på och målsättningen är att fostra minst 100 000 nya spelare de kommande tre åren, ska ge Kina ett eget landslag bra nog att konkurrera med de bästa. Nu varnar People’s Daily istället för att köpen av dyra utländska stjärnor är på väg att ge rakt motsatt effekt.

”De kinesiska spelarna vill ha löner på samma nivå som utlänningarna samtidigt som beroendet av utländska spelare också påverkar de kinesiska spelarnas träning, konkurrenskraft och färdighet,”, skriver tidningen.

Skulle de inhemska klubbarna inte rikta om sin ekonomiska satsning från dyra stjärnor till utveckling av egna spelare varnar People’s Daily för att ”all utveckling bara är en drömbubbla”.

Återstår att se vilken effekt budskapet får på de kinesiska klubbägarna vars inhemska liga i vinter återigen väntas krossa sitt eget transferrekord.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.