Irritation inom polisen – lägger ner hela insatsen

Publicerad 2021-10-06

I fem år har polisen riktat insatser mot matchfixning och annan idrottsrelaterad brottslighet.

Nu kan Sportbladet avslöja att den särskilda gruppen läggs ner – till flera polisers stora missnöje.

– Tråkigt, men det handlar om prioriteringar, säger Fredrik Gårdare.

Fredrik Gårdare (längst till vänster).

I januari 2017 inrättade polisen en särskild grupp för att bekämpa idrottsrelaterad brottslighet. Med sitt säte i region Stockholm har kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, tillsammans med nio andra poliser, sedan dess vigt sin tid åt att bekämpa och gjort insatser mot huligangäng, agentverksamheter och matchfixningsnätverk som på olika sätt försökt infiltrera svensk idrott.

För en månad sedan kunde Sportbladet berätta att den verksamheten blivit satt på paus.

Nu fattas beslut om att ta det hela ett steg längre och lägga ner verksamheten helt.

– Ja, förslaget är att insatsen ska avslutas under hösten, bekräftar Gårdare.

”Inget bra läge”

Förslaget ska först diskuteras med facket innan ett definitivt beslut tas, men just nu pekar allt på att ansvaret ska flyttas från från Gårdares specialgrupp Aktionsgrupp idrott (AGI) till nationella operativa avdelningen (NOA).

– Det är inget bra läge att avbryta den här insatsen, men det handlar om prioriteringar. Man mäktar helt enkelt inte med att avsätta resurser för det här, för det är så illa ställt med annan typ av brottslighet, inte minst gängbrottslighet, säger Gårdare.

Intern irritation

Enligt Sportbladets uppgifter råder det stor irritation mot att AGI ska läggas ner efter fem års arbete. Det är emellertid inget som Fredrik Gårdare vill bekräfta.

– Jag har ju varit insatsledare för den här typen av specialinsatser i 20 års tid, så för mig personligen är det naturligt att man någon gång gör ett avslut på en särskild insats med särskilda resurser. Vi i Stockholm som har drivit den här insatsen i flera års tid tycker det är tråkigt, men det är som sagt en prioriteringsfråga.

Är det ett rimligt antagande att NOA kommer prioritera andra frågor högre än idrottsrelaterad brottslighet?

– Där har jag ingen åsikt. Det man kan säga är att idrotten har varit en prioriterad fråga under de senaste åren. Vi har varit tio stycken i vår grupp i Stockholm men ändå mäktat med att hjälpa hela landet. Samtliga utsatta har fått stöd av oss direkt, tillsammans med idrottens egna resurser, för de har också blivit bättre på att jobba med problemen, ge stöd, informera och brottsförebygga. Det har varit dynamiska effekter när polisen och idrotten arbetat tillsammans och det är något som måste förvaltas och utvecklas vidare. Idrotten är naturligtvis viktig, säger Fredrik Gårdare.

Följ ämnen i artikeln