Mejla

Petra Thorén

Thorén: Svagt av den svenska lagledningen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

REYKJAVIK. Sveindís Jane Jónsdóttir är känd för sina långa inkast i den inhemska fotbollen.

Svagt av den svenska lagledningen att missa sin kartläggning och chansen att mer eller mindre säkra en plats till EM 2022.

Det fina i det hela: det är fortsatt blågult i förarsätet mot EM-slutspelet och Sverige kan ge Island skjuts dit.

Det talades om regn och rusk på Island, men den enda storm som blåste upp var inne på Håkan Sjöstrands hotellrum. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare red ut till Zlatan Ibrahimovics försvar i den anklagelsevåg som tornade upp i samband med journalisten Olof Lundhs bok.

Utomhus i Reykjavik var det en sol som värmde upp den klara höstluften, som fick de röd-gula löven att skimra och barnen att sjunga på sina elsparkar på väg hem från skolan.

Inga yttre omständigheter som talade för isländskorna som sägs älska att spela i vind och regn, men det var tydligt att detta nya Island behärskar alla förusättningar.

Gick att störa Musovic

Laget mötte Sverige med ett tämligen lågt kollektivt försvarsspel, men spelarna var aggressiva när de gick i in i press och giftiga i sina omställningar där deras kända inläggsspel ställde krav på Sveriges backlinje och Zecira Musovic i mål.

Allt som matchen utvecklade sig växte isländskornas insikt om att tävlingsdebuterande Musovic i mål gick att störa. Rosengårdsmålvakten hamnade på hälarna, för nära mållinjen i situationer där hon ska äga sina ytor.

I Hedvig Lindahls frånvaro har konkurrensen stått mellan Musovic och Jennifer Falk, som fick chansen mot Ungern. Falks sattes aldrig på prov i torsdags, Musovic var under stark press den här tisdagskvällen. Det blev endast övertygande när hon fick använda sina fina fötter och i andra halvlek där hon avvärjde ett friläge.

Ett tveksamt bortdömt isländskt mål i första hamnade på turkontot för Musovic och Sverige så när Lina Hurtig totalt missbedömde Sveindís Jane Jónsdóttirs långa inkast blev resultatet rättvist. Detta igenkännande för isländsk fotboll. Inga vulkaner på läktarplats i covidtider, men långa inkast består.

Totalt missat det

19-åriga Sveindís Jane Jónsdóttirs är känd för sina långa inkast i det inhemska seriespelet.

Jag var tvungen att fråga mig för efter matchen. Det var bara andra landskampen för den snabbfotade, långkastande isländskan och underlaget för scouting på internationell nivå har varit begränsat. Men visst, säger journalisten bredvid mig. Hon gör dem flera gånger i hemmaklubben Breidabalik UBK.

Den svenska landslagsledningen med Peter Gerhardsson och Magnus Wikman är i grunden oerhört skickliga i kartläggningen av motstånd, men den här gången blev de överlistade. Teamet hade missat tonåringens långkast totalt. Det må vara hänt, tagna på sängen av ett internationellt genombrott.

Mer förvånande var att man inte bättre justerade agerandet kring inkasten. Nu missbedömde Lina Hurtig bollen, men bakom henne fanns täckande svenskor.

Flera ljusglimtar i spelet

Sverige kom nu undan med blotta förskräckelsen och en poäng borta mot Island efter en stark första halvlek där Anna Anvegård åter en gång visade att hon antar konkurrensen med Stina Blackstenius, som varit skadad och satt på läktaren även den här kvällen. Anvegård är tekniskt begåvad, snabb och beslutsam. Dessutom vass i sitt presspel.

Ser vi till Sveriges spel fanns det flera ljusglimtar där inte minst förmågan att spela sig ur trånga situationer och snabbt ta sig fram till sista tredjedelen är en förmåga att vårda. Peter Gerhardssons lag fortsätter sin resa från ett omställningslag till ett mer komplett, spelande lag.

Sverige leder fortfarande gruppen och kan avgöra mot Island hemma på Gamla Ullevi i oktober. Som det ser ut kan båda lagen ta sig till slutspelet i England 2022, via första och andra plats.

Inte mig emot.

Sverige ska förstås dit, men jag ser gärna mer även av detta nya, fräcka Island.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.