Damallsvenska svepet: Dramatiska skånederbyt

Publicerad 2020-07-13

Prestigevärvningens första mål, Succéspelaren som sänkte mästarna och skånsk straffdramatik.

Här är veckans damallsvenska svep.

Första målet för prestigevärvningen

Stina Blackstenius, 24, anslöt till ett redan starkt Kopparbergs Göteborg under våren. Men övergången från seriekonkurrenten Linköping blev allt annat än smidig.

När väl den damallsvenska säsongen drog igång igen efter coronapandemin bänkades anfallsstjärnan i de två inledande omgångarna. Tuff konkurrens och en skada på försäsongen ska ha gjort att 24-åringen förpassats till bänken.

Men i fredags, hemma mot Växjö, fick Blackstenius chansen från start och behövde bara 17 minuter för att göra sitt första mål i Göteborgströjan.

– Det var mina första 90 minuter på väldigt länge och jag tycker att kroppen börjar hitta tillbaka till formen jag hade innan skadan, säger Blackstenius själv.

Anfallskollegan Pauline Hammarlund tryckte sedan också dit både tvåan och trean i vad som blev en komfortabel 4–0-seger.

Mästarna sänktes av 21-åringen

Tillsammans med Kopparbergs Göteborg gick FC Rosengård in i den här säsongen som de två absolut största guldfavoriterna.

Malmölaget inledde också säsongen med två raka 1–0-segrar, men när Eskilstuna kom på besök under fredagskvällen fick de regerande mästarna inkassera säsongens första förlust.

Stor segerorganisatör för bortalaget: Loreta Kullashi.

21-åringen satte både 1–0 och 2–0 innan hemmalagets Caroline Seger tröstmålade fram slutresultatet 2–1.

Kullashi har därmed gjort mål i samtliga allsvenska matcher den här säsongen och ligger i topp av skytteligan.

Eskilstunas spelare jublar efter segern mot regerande mästarna FC Rosengård

Skånsk derbydramatik

Vittsjös tränare Thomas Mårtensson sammanfattade skånederbyt mot Kristianstad ganska talande:

– Bra för pulsen men inte så bra för blodtrycket, sa han efter matchen.

Hemmalaget Vittsjö tog ledningen tre gånger om, men när klockan tickade upp mot matchminut 98 lade Kristianstads Therese Ivarsson upp bollen på straffpunkten för att istället sätta 4–3 till bortalaget och fullborda vändningen.

Vittsjömålvakten Sabrina D’Angelo var den olyckliga som orsakade straffen, men kanadensiskan revanscherade sig, fantomräddade straffen och såg till att det blev delad poäng på Vittsjö IP.

Serieledarens tårar

Linköping har imponerat i den damallsvenska säsongsinledningen, och efter Rosengårds förlust mot Eskilstuna är östgötarna nu ensamma med full pott i årets tabell. Det efter 1–0 hemma mot Djurgården.

Den nigerianska anfallaren Uchenna Kanu gjorde sin andra start och när hon i den 16:e minuten gjorde matchens enda mål – och sitt första i Linköpingströjan – svämmade känslorna över.

Tårarna rann längs med kinden medan hon omfamnades av sina lagkamrater.

– Det är otroligt. Jag är så exalterad. Jag har bett om att göra mitt första mål och lyckligtvis så kom det i dag, sa Kanu om tårarna efter matchen.