Rekordbonus för en EM-plats

”Miljoner skäl att vara tacksamma”

Publicerad 2019-10-15

Janne Andersson har blivit rena sedelpressen för Svenska Fotbollförbundet.

Skulle Sverige ta sig till EM får man en rekordbonus på 100 miljoner kronor och då har landslaget under Andersson spelat in totalt 282 miljoner på två år.

– Svensk fotboll har miljoner skäl att vara tacksamma för de framgångar herrlandslaget har nått, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

I kväll mot Spanien kan Sverige ta ett stort steg närmare EM nästa sommar – och rekordmånga miljoner.

Aldrig förr har bonusen för att nå ett fotbollsmästerskap varit högre än det är till nästa års EM.

När Erik Hamrén tog Blågult till EM 2016 fick förbundet motsvarande 87 miljoner kronor (8 miljoner euro) av Uefa för avancemanget.

När landslaget slog ut Italien i playoff och gick till Rysslands-VM fick man 79 miljoner kronor (8 miljoner dollar) av Fifa.

Skulle Sverige nå EM 2020 får man hela 100 miljoner kronor (9,25 miljoner euro) för ”besväret”.

Janne Anderson och Andreas Granqvist.

”Pengarna går tillbaka till fotbollen”

Janne Andersson har redan dragit in enormt mycket pengar till sin arbetsgivare som förbundskapten.

Avancemanget till VM och platsen i kvartsfinalen förra sommaren gav totalt 158 miljoner. Sedan gav segern i Nations League-gruppen 16 miljoner kronor i bonus från Uefa. Den innebar också avancemang till Nations League grupp A nästa höst och där får man 23 miljoner kronor för att deltaga jämfört med 15 miljoner för att spela i grupp B. Där har vi en skillnad på åtta miljoner som man kan tillskriva Andersson och landslaget som en form av bonus.

Det ger totalt 182 inspelade miljoner på knappt två år – som alltså kan bli 282 miljoner om man kniper en EM-plats.

– När vi ser de enorma pengarna det handlar om så är det klart att de framgångarna betyder väldigt mycket för svensk fotboll, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

–  De här pengarna ska inte gå in i den löpande driften, den ska fungera ändå. Det gör att vi kan avsätta pengar över tid till olika fotbollsprojekt och allt går tillbaka till fotbollsrörelsen och inte till några aktieägare. De gånger vi tar oss till mästerskap ger det oss alltså väldigt bra förutsättningar för att utveckla svensk fotboll, säger Sjöstrand..

Men spelarna och ledarna får förstås del av pengarna enligt sina framförhandlade bonusar. Det är dock hemligt hur mycket spelarna och ledarna får.

– Det håller vi mellan parterna, säger Sjöstrand.

Prispengarna höjts med 23 procent

Men han är noga med att förbundet aldrig budgeterar med att gå till mästerskap.

– Jag vill betona att vi aldrig räknar in pengar som vi inte har.

Avancemanget till Nations League grupp A innebär också fler matcher mot stornationer på Friends Arena, som både drar mer folk och där man kan ta ut högre biljettpriser.

– Det ger i sin tur även större publikintäkter, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Svensk fotboll har miljoner skäl att vara tacksamma för de framgångar herrlandslaget har nått.

Man kan säga att Janne Andersson tjänar in sin lön?

– Det kan man säga. Det kan man säga; Janne, hans team och spelarna. Räknar vi på detta är det många i svensk fotboll som ska vara tacksamma för de framgångar herrlandslaget har haft. Det är svårt sätta siffror på betydelsen för framgångarna är så otroligt viktiga.

Totalt sett har prispengarna i nästa års EM höjts med 23 procent jämfört med EM 2016. Två segrar i gruppspelet och en plats i åttondelsfinalen ger till exempel hela 54 miljoner kronor (5 miljoner euro). Samma bedrift i VM senast gav ”bara” 35 miljoner.

Tre omgångar återstår av EM-kvalet.

Här är matcherna som återstår:

15 oktober: 

  • Sverige–Spanien (20.45), Färöarna–Malta (20.45), Rumänien–Norge (20.45).

15 november: 

  • Rumänien–Sverige (20.45), Norge–Färöarna (20.45), Spanien–Malta (20.45).

18 november: 

  • Sverige–Färöarna (20.45), Malta–Norge (20.45), Spanien–Rumänien (20.45).
Läget i tabellen före matcherna 15 oktober.

Detta är förutsättningarna:

Just nu har Sverige, tvåa bakom Spanien, en EM-plats i egna händer (tre segrar av tre och det är klart) med 14 inspelade poäng på sju matcher. Grupptrean Rumänien skuggar på 13, Norge därefter på 10.

Vid ett läge att två lag hamnar på samma poäng så är det inbördes möten som räknas före total målskillnad.

Där har Sverige en fördel mot Norge i och med fler gjorda bortamål inbördes (1–1 hemma och 3–3 borta). Med andra ord räcker totalt fem eller fler inspelade poäng i de tre avslutande matcherna för Sverige för att hålla Norge bakom sig.

Mot Rumänien har Sverige en 2–1-seger hemma. Där skulle allt utom förlust med två mål eller fler (alternativt 0–1 eller 1–2) ge Sverige positivt track record inbördes mot rumänerna. Även om man bortser från inbördes möten blir dock matchen mot Rumänien en nyckelmatch – för samtliga tre lag som slåss om andraplatsen bakom Spanien (som vi väl ändå kan förutsätta lyckas ordna gruppsegern till slut).

Om Sverige skulle misslyckas att ta en av två direktplatser från gruppen så finns ju alltid Nations League-playoffspelet i vår att hoppas på, dit Sverige är kvalificerat genom sin gruppseger i den nya turneringen förra året. Detsamma gäller för Norge.