Ungdomscuper rasar mot SvFF: ’Orättvist’

Publicerad 2016-10-28

Anser att Gothia Cup särbehandlas i nya regler

Gothia Cup lockar runt 1 700 lag från 80 nationer varje år. Turneringens storlek ger den en särställning i Svenska Fotbollförbundets nya regelverk.

Svenska Fotbollförbundets nya regelverk tillåter Gothia Cup att låta tolvåringar tävla helt utan att ta hänsyn till Fair Play.

Nu rasar fem av Sveriges största ungdomsturneringar.

”Vad sänder det för signaler?”, skriver man i ett gemensamt protestbrev.

SvFF:s Lars Helmersson (till vänster) välkomnar kritiken från Kjell-Anders Johansson & Co.

Sportbladet kommer inom den närmsta tiden att granska ungdomsfotbollen. Har du som spelare, förälder eller ledare upplevt orättvisor eller andra oegentligheter? Hör av dig

Vintern 2015 stipulerades nya regler inom svensk fotboll.

SvFF:s representantskapsmöte röstade då igenom ett förbud mot att kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn upp till tolv år, vilket träder i kraft den 1 januari 2017.

Men det finns sätt att kringgå reglerna.

Två sätt, närmare bestämt.

Dispens kan beviljas om turneringen i fråga:

1) ”Präglas av Fair Play samt en djupare förståelse av barnrättsperspektivet”.

Eller:

2) ”Har ett större internationellt deltagande (25 nationer eller fler”).

Paragraf två är särskilt intressant då det i Sverige bara finns en enda ungdomsturnering som uppfyller kravet – nämligen Gothia Cup.

I praktiken innebär det att Gothia Cup kan låta tolvåringar tävla helt utan att ta hänsyn till Fair Play och barnarättsperspektivet, eftersom man redan uppfyller kravet om ett högt internationellt deltagande.

Skickat in skrivelse

Nu rasar fem av Sveriges största ungdomsturneringar mot SvFF:s regelverk.

I ett gemensamt protestbrev riktar man skarp kritik mot förbundet.

”När man som nationell organisation hävdar vikten av Fair Play och barnrättsperspektivet, men samtidigt gör en regelskrivning som möjliggör att den största turneringen i landet inte omfattas av själva syftet, vad skickar det då för signaler?

/.../

Menar man från SvFF att Gothia Cup ska ha särbehandling och möjlighet till ett annat regelverk? Är Fair Play och barnrättsperspektivet mindre viktigt ju större man är som arrangör”, skriver man i protestbrevet.

De som står bakom skrivelsen är: Umeå Fotbollfestival, Dalecarlia Cup, Eskilscupen, Storsjöcupen och Piteå Summer Games.

– Vi tycker att Svenska Fotbollförbundet bör göra en pudel och ändra reglerna så att alla turneringar, även Gothia Cup, måste ansöka om samma dispens. Som reglerna ser ut just nu bedöms man utifrån olika kriterier och man ger en turnering, Gothia Cup, särbehandling. Det strider mot allt vad konkurrenslagen säger, dundrar Kjell-Anders Johansson, verksamhetschef för Piteå Summer Games.

Piteå sökte dispens

Han betonar vikten av Fair Play och barnarättsperspektivet men säger också att flera ungdomslag – både utländska och svenska – sänt signaler om att de faktiskt vill tävla.

Piteå Summer Games har ansökt om dispens för att tolvåringar ska få tävla som vanligt, och därmed koras till vinnare, i kommande års turnering.

Den ansökan beviljades då man uppfyller kraven om Fair Play.

Gothia Cup, i sin tur, har inte behövt ansöka om dispens.

– De har öppnat sin turneringsanmälan med samma regler som tidigare år, utan att ansöka om dispens. Det tycker vi är orättvist, säger Kjell-Anders Johansson.

Skickat på remiss

När Sportbladet ringer upp SvFF och ber dem bemöta kritiken bollas vi runt till fyra olika personer.

Gerhard Sager (ordförande i förbundets tävlingskommitté) hänvisar till Krister Malmsten (förbundets chefsjurist) som hänvisar till Joakim Högberg Jacobsson (förbundsjurist) som säger att vi ska prata med Lars Helmersson (tävlingschef).

Helmersson säger att man välkomnar protestbrevet.

– I demokratisk ordning ska vi förstås lyssna på alla synpunkter som framförs. Läser man mellan raderna i deras brev så märker man en tydlig frustration och det är viktigt att vi lyssnar på den. Ärendet är nu skickat på remiss till tävlingskommittén.

Vad säger du om kritiken mot att reglerna är skrivna så att Gothia Cup, på grund av sitt stora internationella deltagande, inte behöver ta hänsyn till Fair Play och barnrättsperspektivet?

– Jag ser det som ett bra inspel från de här turneringarna. Bevisligen finns det anledning att se över reglerna.

Är reglerna, som de här ungdomsturneringarna antyder, skrivna för att gynna just Gothia Cup?

– Nej. Från början var vi restriktiva och fastställde att endast ett internationellt deltagande på minst 25 länder skulle kunna ge dispens. Sedan öppnade vi ytterligare en väg, genom Fair Play-paragrafen, för att även andra turneringar skulle ha chans att beviljas dispens.

Men just gränsdragningen vid 25 länder kan ses som anmärkningsvärd då det är tydligt att det bara är Gothia Cup som uppfyller den?

– Kanske. Jag personligen kan inte uttala mig kring hur man resonerade, men jag förmodar att det fanns en problematik gällande var man skulle dra gränsen. Då valde man att hålla sig restriktiv och sätta en hög tröskel.

Förändring lär dröja

Dessa fem ungdomsturneringar har inte fått svar på sin skrivelse än. Hur lång tid kommer det att ta?

– Vi ligger lite efter, men frågan kanske kan väckas redan vid sittande representantskapsmöte nu i november. Men det troliga är att det här behandlas 2017 och att eventuella regeländringar i så fall träder i kraft först 2018, säger SvFF:s Lars Helmersson.

Sportbladet kommer inom den närmsta tiden att granska ungdomsfotbollen. Har du som spelare, förälder eller ledare upplevt orättvisor eller andra oegentligheter? Hör gärna av dig med tips HÄR

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln