Blackstenius tillbaka efter OS-succén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Jagas av storklubbar: ”Allt mitt fokus ligger på Linköping”

Foto: BILDBYRÅN & TT

NORRKÖPING. Efter OS-succén med svenska landslaget är Stina Blackstenius tillbaka i LFC-tröjan.

Det har varit ett framgångsrikt år för 20-åringen och det finns intresse från toppklubbar.

– Jag har ju haft lite kontakt med min agent, säger Stina Blackstenius.

Stina Blackstenius fick sitt stora genombrott när hon ledde det svenska F19-landslaget till EM-guld i Israel. Med två mål i 3–1 vinsten mot Spanien visade anfallaren att hon var ett framtidsnamn att räkna med. Nu, lite mer än ett år senare kommer Blackstenius hem till Sverige från Brasilien med en silvermedalj runt halsen. Hon ska nu leda sitt Linköping i jakten på SM-guld.

”Ganska svårt att ställa om"

Anfallaren kom till Linköping från division 3-klubben Vadstena  2013. Sedan dess har det blivit 29 allsvenska mål, EM-guld med F19, A-lagsdebut och OS-silver. Det har varit ett hektiskt år både fysiskt och mentalt.

– Det har hänt mycket under det senaste året. Det har bara varit så himla kul att få spela och uppleva OS och alla de här grejerna med klubblaget.

Succén i Rio visade sig inte bara i form av ett silver. Blackstenius gjorde även två viktiga mål i slutspelet, och hon säger att hon fick mer utrymme än vad hon räknat med. Mästerskapet har tagit på krafterna.

– Rent mentalt tar det ganska mycket krafter att komma hem efter en sån här resa. Det är ganska svårt att ställa om, men det krävs att man anpassar sig till att komma hem nu, säger Blackstenius. 

”Kontakt med min agent"

Det är inte bara i Sverige som Blackstenius uppmärksammas och hyllas. Enligt agenten Carl-Johan Franzén har flera europeiska storklubbar hört av sig, och visat sitt intresse för 20-åringen, vars kontrakt med Linköping går ut i höst. Men framtiden är ingenting som anfallaren vill tänka på, och vilka klubbar det handlar om vet hon inte.

– Jag har ju haft lite kontakt med min agent, men det är ingenting som vi har pratat om så mycket. Allt mitt fokus ligger på Linköping, jag har inte hand om något sådant utan det är min agent som sköter det, säger 20-åringen.

Förs det några samtal med Linköping?

– Jag håller kontakten med Linköping dagligen om olika saker. Så vi får se under hösten om det kommer bli fler samtal, säger Blackstenius.

”Vill vinna titlar"

I kväll mötte Linköping division 1-klubben Smedby i Svenska Cupens andra omgång. Där blev det förkrossande 14–0 till Linköping. Stina Blackstenius stod för två mål och fyra assist.

Redan på söndag möter laget Rosengård i årets cupfinal. Det är även de laget som slåss allra högst upp i tabellen.

– För Linköping är målet såklart SM-guld. Nu går vi in i höstsäsongen och har spännande matcher och vi har en cupfinal. Vi vill vinna titlar, säger anfallaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.