"Vi herrar måste lära oss av dem"

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Japanska damlandslaget hyllas efter finalplatsen

Japan blev överkört av USA i finalen.
Foto: Foto: AP
Japan blev överkört av USA i finalen.

Japan föll tungt i VM-finalen mot USA.

Men ändå hyllas laget hemma i Japan.

– Att de nådde finalen visar hur starka de är. Vi (herrlandslaget) måste lära av dem, säger Shinji Okazaki, till vardags i Leicester, till Kyodo News.

Japans VM-damer har blivit ett väldigt folkkärt fotbollslandslag på hemmaplan.

Efter finalförlusten mot USA i går med 5-2 var det med både sorg och stolthet som japanerna kände för VM-silvermedaljörerna.

Efter tre mästerskapsfinaler de senaste fyra åren (VM 2011, OS 2012 och VM 2015) är damlandslaget stora förebilder på hemmaplan.

Hyllas av herrlandslaget

Herrlandslagets anfallare Shinji Okazaki, nyligen värvad till Premier League-klubben Leicester, menar att de kan lära av damerna.

Efter att herrarna åkte i gruppspelet i förra sommarens VM och åkte ur i kvartsfinalen mot Förenade Arabemiraten i asiatiska mästerskapen tidigare i år, så tycker Okazaki att herrarna ska ta efter damernas mentalitet som lett till att de blivit folkkära och förebilder för befolkningen i landet.

– Att de nådde finalen visar hur starka de är. Vi (herrlandslaget) måste lära av dem, säger Shinji Okazaki till Kyodo News.

Förbundskaptenen missnöjd

Även Japans premiärminister Shinzo Abe håller med i berömmet medan japanske förbundskaptenen Norio Sasaki var missnöjd med att laget inte lärt sig läxan från 2012. Då gjorde amerikanskan Carli Lloyd två mål i OS-finalen mot Japan och i går svarade hon för ett hattrick.

– Miss Lloyd, hon gör alltid så här mot oss. I London gjorde hon två mål och här tre, säger Norio Sasaki enligt AFP.

– Vi skäms verkligen, men vi respekterar och beundrar henne.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.