ÖFK: ”Vi är en liten klubb, inte favoriter”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. Två raka segrar

Noll insläppta mål.

Är Östersund favoriter nu?

– Absolut inte. Vi är en så liten klubb och vi möter Athletic Bilbao. De är stora favoriter, säger Aly Keita.

Sex poäng på matcher och gruppledare. Östersund sitter sensationellt i förarsätet i Europa League och jagas av Hertha Berlin, Zorja Luhansk och storlaget de ställs mot i morgon – Athletic Bilbao från Baskien.

På presskonferensen inför matchen vägrade dock Östersund erkänna något som helst favoritskap i gruppen. Respekten för Athletic Bilbao är alltför stor.

– Vi har enormt respekt för alla i Bilbao. Vi är absolut inte favoriter. Vi är en så liten klubb och vi möter Athletic Bilbao. De är stora favoriter, säger Aly Keita, succémålvakten som utnämndes till förra Europa League-omgångens bästa målvakt.

”De är favoriter 365 dagar om året”

Han får medhåll av tränaren Graham Potter:

– Jag håller verkligen med Aly. De är storfavoriter, Bilbao, och vi har mycekt respekt. Vi skulle aldrig kunna säga att vi är favoriter i en match mot Bilbao. Om vi skulle möta det laget varje dag i ett år så skulle de vara favoriter 365 gånger på raken, säger Potter.

Men en seger mot Bilbao skulle innebära att bara ett totalt debacle kan förhindra jämtarnas avancemang till slutspel.

– Vi är inte favoriter i enskilda matcher men har ett jäkla bra utgångsläge i gruppen. Vi vill ta förstaplatsen och gå vidare, säger försvarsgeneralen Sotirios Papagiannaopulos.

”Jag får gåshud när jag tänker på namnen”

Saman Ghoddos kan knappt fatta att han ska få möta stjärnor som Aymeric Laporte, Raul Garcia, Aduriz och Iñaki Williams.

– Jag får gåshud bara jag tänker på namnen. Bilbao liksom! Jag har inte fattat att vi leder gruppen. Bilbao ska ju såklart leda gruppen egentligen. Jag har respekt för dem, men vi är samtidigt väldigt starka på hemmaplan.

Atheltic Bilbao är berömda för sin unika policy att bara använda med spelare från Baskien i sitt representationslag. Graham Potter betonade sin beundran för det tillvägagångssättet under presskonferensen.

– Ekonomin bestämmer så mycket i dagens fotboll, men de har satt ner sig foten och behållit sina värden. Det är en inspiration inte bara för oss, utan för fotbollen i stort. Man kan se deras identitet i hur de spelar med ett starkt kollektiv och väldigt stolta fotbollsspelare.

Bilbao kommer med bästa laget

Till skillnad från Hertha Berlin, som vilade majoriteten av sina startspelare i mötet med ÖFK, väntas Bilbao ställa upp med ett riktigt starkt lag.

– Det kommer knappast göra vår uppgift enklare. Men vi vill också ställas inför tuffast tänkbara uppgift. Man vill möta det starkaste möjliga laget. Bilbao vill förbättra sitt läge i gruppen och måste vinna matcher, för de vill självklart gå vidare, säger Graham Potter.

FAKTA: DET TALAR FÖR ÖFK I KVÄLL

Hemmaspelet

Östersund har vunnit samtliga matcher på Jämtkraft Arena. Galatasaray, Paok, Fola Esch och Hertha Berlin har alla tvingats åka hem med svansen mellan benen. På presskonferensen tryckte tränaren Graham Potter på vilket betydelse hemmapubliken har haft. ÖFK har inte Sverige vildaste eller mest högljudda supportrar, men det finns en slags folklig frenesi över den stämning som kan piskas upp när Östersund spelar stormatcher.

Defensiven

Ken Sema, Brwa Nouri och Saman Ghoddos får nästan alla rubriker. Offensiven är förstås briljant, men ute i Europa är det defensiven som verkligen höjt sig. Tom Pettersson och Sotiris Papagiannopoulos plockade ner Hertha Berlin-skyttekungen Vedad Ibesevic fullständigt, Aly Keita briljerar med både fötter och händer och Graham Potter har verkligen lyckats med den kollektiva defensiven. Det är förstås noll insläppta mål ett kvitto på.

All press på Bilbao

Östersund leder gruppen, absolut, men ändå är det noll press på jämtarna. Ett bra resultat mot baskerna är fortfarande en bragd och ett avslappnat ÖFK kan därför njuta under matchen. Det kan verkligen inte Athletic Bilbao göra. Laget har inlett Europa League uselt och kommer bli söndersågade vid ett dåligt resultat mot Östersund. Alla press är på bortalaget.

DET TALAR EMOT ÖFK I KVÄLL

Vilar inte spelare

Inte för att det förtar Östersunds prestation, men Hertha Berlin roterade kraftigt i sin elva i matchen och bara två startspelare var kvar när tyskarna slog Bayern München ett par dagar efter förlusten mot ÖFK. De spanska reportrarna på plats rapporterar att Athletic Bilbao kommer ställa upp med bästa tänkbara lag.

Teknik OCH fysik

Man förknippar spansk fotboll med bollhållande passningsspel och kortvuxna spelgenier. Och visst, Bilbao är både tekniskt och taktiskt skickliga. Men framföra allt är det ett fysiskt, storvuxet lag som älskar fasta situationer, högt tempo och inläggspel. Utöver Sotiris Papagiannopoulos, Ronald Mukiibi och Tom Pettersson är ÖFK ett rätt litet, vekt gäng – kan de hantera Bilbaos köttiga kraftfotboll?

Stjärnorna

Även om Athletic Bilbao, eller Athletic Club som egentligen är det korrekta namnet, inte har riktigt samma lyster som under Marcelo Bielsa-åren finns det fortfarande ett stort antal stjärnor i klubben. Mittbacken Aymeric Laporta, anfallaren Raul Garcia, supertalangen Inaki Williams och legendaren Aritz Aduriz (som dock sjunger på sista versen) är bara fyra exempel på att det ännu återfinns klasspelare i Bilbao.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.