Ryska ministern: ”Det är överdrivet”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13 | Foto: AP
Slagsmål mellan ryska och engelska supportrar direkt efter slutsignal.

Hela Fotbollseuropa upprörs i dag över den ryska attacken på engelska fans inne på arenan efter 1-1-mötet igår kväll.

Men den ryska idrottsministern Vitalij Mutko menar att allt är överdrivet.

– Det var ingen sammandrabbning... allt är överdrivet, säger han till Russia Today.

Redan dagarna innan hade mötet mellan Ryssland och England präglats av våldsamma sammandrabbningar mellan de båda lagens våldsammaste fansgrupperingar. Och efter en sen rysk kvittering i EM-mötet i Marseille tog sig våldet in på arenan när ryska fans attackerade en engelsk sektion.

– De som fanns på läktaren bredvid från början ville inte bråka när ryssarna sprang över, de ville bara därifrån. Men sedan kom det över engelsmän. När man ser folk springa i panik blir man orolig för att folk ska klämmas när de ska klättra över stängsel, berättade Bildbyråns fotograf Johanna Lundberg som befann sig rakt nedanför läktaren.

”Allt är faktiskt bra här”

Attacken har fördömts över hela fotbolls-Europa och Uefa har satt igång en utredning av händelsen som lär sluta med stora böter för det ryska förbundet. Något som idrottsministern Vitalij Mutko accepterade igår. Han gick däremot inte med på verklighetsbeskrivningen av en planerad attack från de ryska fansen.

– Det var ingen sammandrabbning... allt är överdrivet, allt är faktiskt bra här, säger han till Russia Today efter gårdagens match och beskriver händelseförloppet:

– När matchen tog slut så fanns det inga avspärrningar mellan fansen, britterna var givetvis upprörda men allt lugnade ner sig snabbt. Men sådana här matcher måste organiseras bättre, det är viktigt att hålla isär fansen. Det dåliga här var att det förekom knallskott och bengaler och att det inte fanns några nät, säger idrottsministern.

”Bara reste sig och sprang iväg"

Inte heller de organiserade ryska fansens ledare, Aleksandr Shprigin, tyckte de ryska fansen skulle fördömas.

– Det var inga sammandrabbningar. Hela den engelska sektionen reste sig bara upp och sprang iväg. Det var inga bråk, polisen stod där och allt var okej. Polisen gjorde ett bra jobb.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.