Bank: Sarah kan skrämma slag på hela simvärlden

KAZAN. Olja möter gas, Volga möter Kazanka, kristendom möter islam, och någonstans i mitten ska Sarah Sjöström möta världseliten.

Idrotten räddar inte världen.

Idrotten gör den möjligen lite tydligare.

Jag vet inte om jag någonsin sett en fullmåne som den över Kazan. Innan syndafloden vräkte in hängde den som en skalad blodapelsin över Kul-Sharif-moskén, en nattlampa över en fascinerande stad i Rysslands mest investeringsvänliga region.

Det är väldigt vackert här.

1,2 miljoner invånare trängs i en historisk smältdegel där den kristna världen möter den muslimska, längs postnummerbreda avenyer trängs imperieritade byggnader med internationella cafékedjor och snabbmatsrestauranger.

Tatarstans flaggor gnids mot Rysslands, och vart man än vänder sig påminns man om att den här staden är byggd på de oljemiljarder Tatneft pumpar upp ur marken.

Rubeldrivorna har plöjts ner i ishockey, bandy och fotboll. På ett årtionde har man byggt 200 nya fullängdsbassänger i Ryssland (det finns ett tjugotal i hela Sverige), och budgeten för sim-VM tickar in någonstans i trakten av en halv miljard.

Välkommen till Kazan 2015. Det kommer att bli fint här. Bra sport, ett välarrangerat mästerskap, imponerande anläggningar, ordning och reda. Det ska till och med bli sol, sägs det.

Så vad är det som knarrar? Vad är det som skaver?

I veckan som gick – en vecka när Peking tilldelades vinter-OS 2022 – bjöd simförbundet in experter från UD som höll en historie- och politiklektion för att berätta om Ryssland (och Israel, där kortbane-EM hålls i vinter).

I den nya världen räcker det inte att packa badbyxor för att åka till ett mästerskap. Man behöver plugga mänskliga rättigheter och storpolitik också.

Det är såklart vidrigt

Det spelar ingen roll om de internationella förbunden heter Fifa eller IOK eller Fina, arrangemangen rullar åt samma håll alldeles oavsett; Qatar, Ryssland, Kina.

När de ekonomiska ramarna växer (Mexiko avkrävdes garantier på en miljard för att söka nästa sim-VM) är hel- och halvtotalitära stater med PR-lust de enda som rimligen vill ta notan.

Det är så klart vidrigt.

Men undrar ni vad Fina tycker om det?

Funderar ni på vad det internationella simförbundet tycker om att Vladimir Putin får ett skyltfönster till?

Tja, medan övriga världen var upptagen med att fördöma aggressionerna mot Ukraina var Gan-dalf-gamle Fina-basen Julio Maglione upptagen med att ge president Putin förbundets allra finaste utmärkelse.

”Sverige är lite annorlunda”

Vi lever i en vardag och värld där du kan ägna lördagen åt att köpa finfina jeans som sytts

i Kambodjas slavfabriker, söndagen åt att beställa en bil som tillverkats i Kina – och måndagen åt att ropa på idrottsbojkotter. Vi lever i ett land som har miljardutbyten med Ryssland, men som gärna kräver att en simmare eller fotbollsspelare ska gå i första ledet och bära bojkotter.

Allt blir ju tydligare på tv.

– Sverige är lite annorlunda jämfört med andra länder, vi upprörs lite mer när mänskliga rättig-

heter kommer på tal. Jag tror att vi har en idé om att idrott ska vara mer rättvis, medan andra länder ser det mer som ett spektakel, säger Johan R Norberg, statsvetare och idrottsforskare vid Malmö Högskola.

– De höga kraven i dag gör att det i princip bara är totalitära stater som kan ansöka. Det är det

stora problemet. Om något ska reformeras så är det kriterierna. För det mesta står de här stora

anläggningarna bara och kostar pengar. Det är fullständigt vansinne.

Det är sorgligt, men vi får den idrott vi förtjänar.

I dag sätter jag mig på läktaren för att se fenomenet Sarah Sjöström mäta meterna till världsrekordet på 100 meter fjäril.

Kan skrämma slag på hela simvärlden

Hon och tränaren Carl Jenner har skurit ner programmet, de satsar fullt ut på sprintdistanserna för att se hur långt det räcker. Ska jag gå på vad jag sett under säsongen och känt under veckan så kommer det att räcka till att skrämma slag på hela simvärlden.

Sarah har blivit vuxen nu, vuxit i hela sin simmarkropp och hela sin status. När vi sågs inför VM gick hon runt i guldfärgade gymnastikskor och pratade om hur de gjort för att fylla i de få luckor som fanns under EM i Berlin i fjol.

Tekniska detaljer, större noggrannhet mellan loppen, en smalare satsning. Det skulle förvåna mig om hon inte gör det bästa VM en svensk simmare någonsin gjort, med  lite stolpe in kan hon blåsa Rio-liv i frisimslaget redan i kväll.

Jag tycker så mycket om Sarah Sjöström. Hon är ung, sund, sympatisk och ärlig. I en annan värld hade vi kunnat kalla henne en lysande representant för idrott.

I den här? Jag vet inte. Kanske är hon lika mycket en motpol.