La Liga 2015/2016

Fansen: Otroligt att han inte fått starta

Av: 

Alexandra Jonson

FOTBOLL

Guidetti har stort stöd i Vigo: ”Han har det svårt – men alla gillar honom”

VIGO. Celta Vigo har imponerat stort i säsongsöppningen och skuggar Barcelona och Real Madrid.

Sportbladet hälsade på supporterklubben Peña Irmandiños 1923 som var stolta över resultaten – men kritiska mot hur John Guidetti behandlas.

– Det är helt otroligt att han inte har fått starta än, säger Diego Pere.

Celta Vigo ligger trea i La Liga. De är före Atletico Madrid, har slagit Villareal på bortaplan och utklassat Barcelona hemma.

Inför bortamatchen mot Real Sociedad besöker Sportbladet en av klubbens supportergrupper, Peña Irmandiños 1923, och märker av en frustration i luften.

Anledningen: John Guidetti börjar återigen matchen på bänken. Detta trots att det under veckan ryktats om att ”Super-Guidetti” efter åtta inhopp skulle få sin ligadebut från start.

Gänget har knappt hunnit sätta sig ner innan en het diskussion utbryter om svenskens vara eller inte vara i startelvan. Mest frustrerad av alla är Diego Pere som tycker att tränaren Eduardo Berizzo borde rotera mer.

– Han spelar alltid samma spelare, jag kan inte förstå varför Guidetti inte har fått starta någon gång.

Alberto Fraga på andra sidan bordet håller med om att Johnny G borde få mer speltid, men förstår Berizzo då trion längst fram imponerat stort.

– Men mot Las Palmas då? Då var vi dessutom en man mer stora delar av matchen, varför fick han inte mer tid där? säger Diego Pere.

Diskussionen fortsätter och munnarna på Alberto och Diego går snabbare och snabbare. Det är knappt att de hinner andas, stundtals pratar de i mun på varandra och ibland hoppar José Alonso eller någon av de andra runt bordet in i snacket. Det är svårt att hänga med i allt som sägs men kontentan är tydlig: John Guidetti förtjänar mer speltid.

– Aja, Guidetti från start i derbyt så blir jag glad, säger slutligen Diego med glimten i ögat.

– Vadå, i stället för Aspas? frågar Alberto.

Tuff konkurrens

Det stora problemet för svensken är att han konkurrerar med hemvändaren Iago Aspas, och Nolito och Orellana går knappast att rubba i anfallet.

– De två är egentligen för bra för att spela för en liten klubb som Celta, menar Alberto.

Vi befinner oss bara några hundra meter från Estadio Balaídos på baren Sobran os Motivos, där Irmandiños har sitt eget rum. I ena hörnet står ett gäng flaggor, på väggarna hänger halsdukar, ett målat klubbemblem och så snett bakom tv:n sitter en plansch på Iago Aspas.

– Aspas är älskad här, han är en son av Vigo och har gjort mycket för klubben. Därför blir det väldigt svårt för Guidetti. Vi vill att han ska spela men vi vill också att Aspas ska spela, säger Alberto och påpekar att Guidetti som är ung och har ett femårskontrakt kommer att få sina chanser.

Det blir knäpptyst i lokalen när Agirretxe ger Real Soicedad ledningen. Men det dröjer bara sex minuter innan ljudvolymen höjs igen och det hoppas och jublas, det är självklart Iago Aspas som kvitterat.

Innan matchen når halvtidsvilan har dock Agirretxe gett hemmalaget ledningen på nytt och inför andra halvlek finns det en kille som Celta fansen vill få in. ”Johnny G, Johnny G, will you marry me” mumlar Alberto precis innan den andra halvleken ska börja.

”Va? Vilken kille!”

Diego Pere konstaterar att Berizzo ännu en gång kommer vänta med bytena till slutminuterna.

– Visste ni att Guidetti gjort om sitt garage till ett mini-Balaídos, med konstgräs och allt, för att kunna träna extra där? säger Alberto som har svårt att hålla munnen stängd i mer än några sekunder.

Diego Lago som för det mesta suttit tyst hoppar till.

– Va, på riktigt? Vilken kille!

Det är just sådana små gester som gjort John Guidetti så älskad i Vigo.

– Alla tycker om Guidetti här, speciellt den yngre generationen. Han har en härlig karaktär och bryr sig väldigt mycket om supportrarna. Sen tränar han alltid hårt, ger allt och är en grym fotbollspelare, säger Alberto.

Så med nio minuter kvar av matchen gör Berizzo sitt första byte och Guidetti kommer in för Iago Aspas, som tidigare gjort sitt andra mål för kvällen och kvitterat till 2–2. Svensken får direkt ett superläge men skjuter bollen högt över.

Fansen kan inte tro sina ögon, hur kunde han missa?

– Skulle du tvunget ha det bytet! Hade Aspas varit kvar på planen hade han gjort mål där, säger José Alonso.

– Äh, han behövde bara 30 sekunder för att skapa ett jätteläge, svarar Alberto.

Lite senare skickar Pablo Hernández bollen rakt upp i krysset med en minut kvar på matchklockan. Det exploderar i lokalen och Guidettis tidigare miss är som bortglömd.

Drömmen: Ett derbymål

Celta de Vigo tar ytterligare tre viktiga poäng och stämningen är på topp, men den kunde ha varit ännu bättre.

– Egentligen är det enda som saknas för att allt ska vara perfekt att Guidetti får spela från start mot Valencia nästa helg och göra några mål. Det hade varit fenomenalt, konstaterar Alberto.

Fast ännu bättre än mål mot Valencia är mål mot Deportivo La Coruña och skulle svensken lyckas med det så har han för alltid tagit en plats i supportrarnas hjärtan.

– När han gjorde mål mot Barcelona var det en sådan äntligen-känsla. Det var enorm eufori. Skulle han även göra mål mot Deportivo La Corña i derbyt, då har han vunnit över alla… då blir han helgonförklarad, säger Alberto.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

Extern länk från C More

Beställ här

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

La Liga 2015/2016

John Guidetti

Celta Vigo

Real Sociedad

La Liga