Nicklas Bärkroth om tiden i Polen: ”Var inte ett helt lyckat år”

Av: Daniel Sörensen

Publicerad:

Nicklas Bärkroth har gjort sin första träning med Djurgården.

Efter ett tufft år i Lech Poznan är stjärnan tillbaka i allsvenskan – och han är fast besluten att tvätta bort fiaskostämpeln som han fick i Polen.

– Man utvecklas som mest när det går emot lite, säger han.

För en vecka sedan gick Djurgården ut med en allsvensk värvningsbomb i form av den gamle Norrköpingsmittfältaren Nicklas Bärkroth.

26-åringen vann SM-guld med ”Peking” 2015, men har tillbringat den senaste säsongen i den polska storklubben Lech Poznan – där uteblev däremot succén.

Det blev totalt 19 ligamatcher (varav sex från start) för klubben innan han valde att flytta hem till Sverige igen. Efter att affären blivit officiell riktade den polska pressen hård kritik mot Bärkroth, som de inte tyckte levde upp till förväntningarna.

Nicklas Bärkroth kommer inte längre att samla in lön från klubbens kassa. Trots att han var dålig på planen så var han en av Poznans bäst betalda spelare”, skriver Glos Wielkopolski.

”Rätt hårda i polsk media”

När han pratar med Sportbladet efter den första träningen med Djurgården kommer tiden i Polen snabbt på tal. Själv tar han kritiken med en nypa salt.

– Utan att överdriva så är de rätt hårda i polsk media. Vissa citat kan vara lite tagna ur sitt sammanhang också, men det är klart att de hade höga förväntningar på mig och jag kom in som en stor värvning för klubben. Det var meningen att jag skulle axla en ordinarie roll, och så blev det inte, säger han.

– Fotbollen är så att det ibland går spikrakt uppåt och ibland upplever man motgångar, det är bara att konstatera att det fotbollsmässigt inte var ett helt lyckat år för mig. Men att ha varit i den miljön och kämpat för en plats har utvecklat mig väldigt mycket tror jag. Om jag tittar tillbaka på gamla erfarenheter så känner jag nästan att man utvecklas som mest när det går emot lite.

Ville ha en större roll

Enligt Lech Poznans tränare Ivan Djurdjevic mådde du inte bra i Polen, och att det var därför som du inte lyckades?

– Jag kände själv att det inte var någon katastrof på något sätt. Jag spelade ett antal matcher från start och hoppade in ibland, så jag var ändå delaktig. Men det blev aldrig den ordinarie rollen i laget och då blir det extra tryck utifrån. Så länge de inte vinner ligan där nere är varken fans eller media nöjda. Det är tufft, men samtidigt en otroligt häftig stämning i det landet rent fotbollsmässigt.

Hur trivdes du i laget?

– Det funkade bra med det sociala och med boende och så. Det var mer att jag kände att jag är 26 år och vill ha en större roll i det lag jag spelar i. Den här möjligheten att spela fotboll för Djurgården dök plötsligt upp och det kändes väldigt bra. Jag tror att jag kan bidra med mina kvaliteter här, säger Bärkroth.

1 av 3 | Foto: Lina Larsson

”Liknande känsla som i Norrköping”

Avtalet med Djurgården sträcker sig över tre och ett halvt år. I dag gjorde han sitt första träningspass med laget.

– Det kändes väldigt spännande, det känns som att Djurgården har en tydlig plan för hur de vill gå framåt och utvecklas. Att få vara en del av det är väldigt inspirerande. Jag hade en liknande känsla när jag skrev på för Norrköping, att de lade upp en plan för mig som kändes inspirerande och trovärdig och det är samma känsla som jag har här, säger han.

– Det är en bra mix med duktiga, etablerade spelare och yngre killar i Djurgården. Jag tror att jag kommer passa in bra i den mixen.

Hur känns det att gå in i ett lag som är inblandat i en guldstrid?

– Det är jättekul! Det är en bidragande orsak till att det känns så inspirerande och roligt, att vi är där uppe och nosar. Jag har en väldigt positiv känsla för hur det kommer att fortsätta utveckla sig för Djurgårdens del under resten av säsongen. Jag tror att det kommer bli bra, säger Nicklas Bärkroth.

Kan debutera som anfallare

I morgon (torsdag) möter Djurgården ukrainska FC Mariupol i Europa Leagues andra kvalrunda. Det inledande mötet spelas hemma på Tele2 arena – men i och med att Bärkroth redan har spelat för Lech Poznan i samma kval så får han inte representera Djurgården förrän i ett eventuellt gruppspel.

– Jag får sitta på läktaren och heja på och hoppas att vi tar oss igenom alla steg i kvalet så att jag kan spela sen, berättar han.

Debuten kan i stället komma på söndag då Gif Sundsvall kommer på besök.

– Vi får se om jag är med då. Är jag med ska det bli otroligt roligt att göra debut – särskilt här på hemmaplan. Det är klart att jag ser fram emot det.

Du har främst spelat som yttermittfältare, men just nu har Djurgården ont om anfallare i truppen. Kan det bli så att du får göra ett positionsskifte direkt?

– Jag är en professionell fotbollsspelare så jag spelar där tränaren vill att jag ska spela, sen är det ingen hemlighet att jag mest har spelat som högermittfältare de senaste åren. Men tidigare under karriären spelade jag anfallare eller släpande anfallare. Det är en roll som jag tror att jag kan växa in i om det skulle bli aktuellt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.