”Snälla, skicka mig inte dit”

Fotbollsspelaren vädjade inför domstol – Sverige på plats för att visa stöd

Publicerad 2019-02-04

Sverige var en av 14 nationer på plats för att visa sitt stöd till Hakeem al-Araibi när domstolsförhandlingarna mot fotbollsspelaren inleddes i Thailand på måndagen.

25-åringen riskerar att utlämnas till Bahrain där han tidigare påstått sig ha blivit torterad.

När Sportbladets Erik Niva nyligen bevakade Asiatiska mästerskapen på plats valde han att rama in hela mästerskapet med Hakeem al-Araibis öde. Fotbollsspelaren sitter just nu fängslad i Thailand på begäran av hans gamla hemland Bahrain som vill ha 25-åring utlämnad.

Dömts till tio års fängelse

Al-Araibi är dömd till tio års fängelse i Bahrain för att ha deltagit i vandaliseringen av en polisstation i samband med upploppen under den arabiska våren 2012. 25-åringen själv menar att domen är politisk och enligt The Guardian finns också tv-bilder som visar hur försvararen spelar en fotbollsmatch i samband , eller så nära i tid, med upploppen att han omöjligt kan ha begått de brott han i sin frånvaro ändå dömts för.

Al-Araibi lyckades fly innan domen föll och fick 2014 flyktingstatus i Australien. Den 27 november förra året åkte han sedan på smekmånad till Thailand med sin fru, bara för att där gripas av polis.

Thailand hänvisade först till en internationell arresteringsorder från Interpol, som dock drogs tillbaka då sådana inte kan utfärdas mot personer med flyktingstatus. När ordern blev ogiltig pekade thailändska myndigheter istället på en begäran om utlämning från Bahrain, som dock lämnades in först i fredags.

På måndagen leddes Hakeem al-Araibis in till domstolsförhandlingarna barfota och i handbojor flankerad av två vakter. På plats för att visa sitt missnöje och följa proceduren fanns representanter från Internationella fotbollsförbundet Fifa och 14 olika nationer (enligt Sydney Morning Herald bland annat Sverige), Europeiska unionen samt människorättsorganisationen Humans Rights Watch.

– Snälla, skicka mig inte till Bahrain. Bahrain kommer inte försvara mig, vädjade 25-åringen på väg in till domstolen.

Begäran om borgen avslogs

Hakeem al-Araibi förklarade för domaren att han vägrar utvisning då han menar att domen mot honom är politisk och att han fruktar förföljelse av religiösa skäl samt för hans val att fly till Australien om han överlämnas till Bahrain. Domaren gav sedan al-Araibi 60 dagar på sig att förbereda sitt försvar och avslog samtidigt 25-åringens begäran om att få lämna fängelset mot borgen. Det innebär att fotbollsspelaren kommer sitta fängslad tills nästa förhandling inleds den 22 april.

– Vi vädjar till premiärminister Prayut att låta Hakeem al-Araibi återvända till Australien, där han har flyktingstatus, vänner och familj i det australiska samhället, sa Australiens ambassadör Allan McKinnon utanför domstolen.

Erik Niva berättade i samband med Asiatiska mästerskapen hur Hakeem al-Araibi spelade en stor roll när Salman bin Ibrahim Al Khalifa, president för det asiatiska fotbollsförbundet och medlem av Bahrains kungafamilj, 2015 tvingades se sina förhoppningar om att bli Fifa-president spolieras till följd av tortyranklagelser. Al-Araibi ska då ha slagit larm om shejkens förflutna som ledare för en specialkommitté som hjälpte staten att identifiera och fängsla mer än 150 idrottare- och idrottsledare som deltagit i protester under den arabiska våren.

Bland de gripna fanns bland andra Bahrains landslags bäste målskytt Alaa Hubail och hans bror Mohammed Hubail. Förhören med Alaa Hubail sändes i statlig tv där han målades ut som en förrädare. Enligt The Guardian ska bägge bröderna också ha torterats.

Reps from Govts of Australia, US, UK, Belgium, New Zealand, Switzerland, Sweden, the European Union, Denmark, Canad…
https://t.co/VDX5qTwbNV

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.