Allsvenskan i fotboll

AIK: ”Oerhört stolta över Kennys och Rikards civilkurage”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Tydligare än så här blir knappast vad AIK tycker om den friande domen mot klubbens tidigare stjärnvärvning Dickson Etuhu:

– Jag hoppas att åklagaren kommer att överklaga dagens dom från Stockholms tingsrätt. För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, säger klubbdirektören Jens T Andersson till AIK:s hemsida.

Nyblivna svenska mästarna AIK var i högsta grad en part i den stora mut- och matchfixningsrättegången som hölls i Stockholms tingsrätt förra veckan och där dom förkunnades i dag.

Det var AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos som larmade och menade att han blivit erbjuden en muta av tidigare lagkamraten Dickson Etuhu och en 37-årig vän till denne för att göra så att AIK skulle förlora bortamatchen mot IFK Göteborg 18 maj 2017.

I rättegången vittnade AIK-tränaren Rikard Norling och tidigare AIK-lagledaren Charlee Mian om vad en skakad och upprörd Kenny Stamatopoulos berättat för dem timmarna efter mötet med Etuhu och 37-åringen.

Hyllar Stam och Norling

Tingsrätten skriver också i den friande domen att man fäster mycket stor tilltro till Stamatopoulos berättelse.

Men duon frias eftersom tingsrätten menar att det krävs ”att erbjudandet lämnas på ett klart och tydligt sätt samt att det är allvarligt menat” för att betraktas som ett brott.

Stöttningen över Stamatopoulos agerande och att Rikard Norling i sin tur slog larm till polisen stöttas dock fullt ut av AIK, trots den friande domen.

– Jag är oerhört stolt över det faktum att Kenny och Rikard har visat ett extremt stort civilkurage och jag vill återigen poängtera att hela AIK Fotboll står bakom dem till 100 procent gällande deras agerande som visselblåsare i detta ärende.

– Enligt tingsrättens bedömning råder heller inga tvivel över vittnesmålens trovärdighet vilket givetvis stärker oss i vår uppfattning att klubben har agerat rätt under hela processen, säger AIK: sportchef Björn Wesström till klubbens hemsida.

”Stolt att jag berättade”

Kenny Stamatopoulos säger också:

– Jag känner mig stolt över att jag tog beslutet att berätta om detta. Jag känner att jag inte kunde göra något annat och jag är också tacksam över det arbete som AIK Fotboll har gjort i detta ärende för mig och min familj.

– Har jag i och med mitt agerande gjort något för att lyfta fram de uppenbara problem med matchfixningsförsök som finns så känns det trots allt bra, säger Stamatopoulos.

Klubbdirektören Jens T Andersson hoppas att den friande domen blir överklagad och att eventuellt kommande domar med en förändrad lagstiftning får en annan utgång:

– Jag hoppas att åklagaren kommer att överklaga dagens dom från Stockholms tingsrätt. För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, men förhoppningsvis kommer den nya lagstiftningen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebära att det civilkurage som våra anställda visat prov på också speglar kommande domar, säger Andersson till hemsidan.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Se minidokumentären: Dickson vs Kenny – hela historien om misstänkta muthärvan

Publisert:

LÄS VIDARE

10 svenska idrottare som suttit i fängelse

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Jens T Andersson

Dickson Etuhu

Stockholms tingsrätt

AIK

IFK Göteborg