Tegnell: Det spelar ingen roll vilka protokoll de har

Publicerad 2020-05-07

Fredagens ödesmöte ska avgöra om svensk fotboll kan ligga kvar med planen att allsvenskan ska starta i juni.

Men det är inte statsepidemiolog Anders Tegnell som kommer att detaljstudera förbundets medicinska protokoll.

– Utan att vara inblandad i det hela får man först reda ut om det är inom lagar och regler, säger Tegnell till Sportbladet.

Under torsdagskvällen stod det klart att Svenska Fotbollförbundet har beviljats audiens hos Folkhälsomyndigheten på fredag förmiddag klockan 10.00. Där ska SvFF presentera det medicinska protokoll som utformats senaste dagarna.

Fotbollens plan är att komma igång med dam- och herrallsvenskan samt superettan i juni. Nyligen kom också beskedet att tyska Bundesliga samt norska Tippeligan startar upp inom kort.

– Vi har i bra samverkan med RF (Riksidrottsförbundet) fått till ett möte med Folkhälsomyndigheten som kommer bli av imorgon fredag, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Han fortsätter:

– Då får vi möjlighet att presentera och diskutera vilka åtgärder vi är beredda att vidta för att successivt och säkert ta steg i riktning för att komma igång. Realistiskt kommer vi sedan behöva uppföljande möten i närtid för att på ett ansvarsfullt sätt komma vidare.

Tegnell: Det går inte

När Sportbladet når statsepidemiolog Anders Tegnell menar han att det inte är FHM:s roll att bedöma varje enskild fråga.

– Det går inte. Vi har inte den rollen och vi kan inte ta den rollen att bedöma om varje enskild sport eller situation en och en för att fundera på om det är rimligt eller inte. I första hand är det det regelverk som finns på plats som gäller. Vi kan inte göra några undantag från det.

Nu säger fotbollen att de ska ha ett möte imorgon klockan 10.00 med Folkhälsomyndigheten.

– Jaha. Det är möjligt. Jag är inte med i det, det pågår så mycket möten, jag kan inte vara med på allt.

Kan det förändra situationen om fotbollen får visa upp sitt medicinska protokoll?

– Spontant nej. Man måste följa regelverket, vi kan inte göra undantag från det. Det spelar ingen roll vilka protokoll de har, tyvärr.

Hur ser du på att ligorna startar upp i Tyskland och Norge i mitten av maj respektive mitten av juni?

– Jag har ingen aning vad det ligger för slags analyser bakom det. Jag vet inte ens om de kommer starta upp de med publik eller inte.

Anders Tegnell

”Tät dialog med Riksidrottsförbundet”

Nej det är utan publik. Allt det här handlar om utan publik. Även diskussionen i Sverige är ju att de ska spela utan publik.

– Ja, men då finns regelverket kring 50 personer och allt det här andra som gäller. Att man ska se till att det inte blir samlingar och folk runt det här på olika sätt. Dessutom har vi en tät dialog med Riksidrottsförbundet som vi tycker är väldigt viktig så att man inte särbehandlar varje sport för sig utan har ett gemensamt och konsekvent sätt att se på sportutövandet.

Det här mötet imorgon har kommit till med Riksidrottsförbundet som mellanhand. Det är i alla fall vad fotbollen säger.

– Okej. Jag vet inte riktigt om det, men det kan vara så.

Ska vi förstå det som att ett medicinskt protokoll kan få betydelse i slutänden eller inte?

– Bara ett medicinskt protokoll som förklarar vad man gör för att kunna bedriva verksamheten inom de lagar, regler och rekommendationer som finns. Det finns inte något medicinskt protokoll som gör att vi kommer säga att det är okej att bryta mot lagarna.

För grejen är att jag pratade med folket runt inrikesminister Damberg, och om man har en offentlig tillställning utan publik är det ju ingen offentlig tillställning för att det är då inget som allmänheten har tillträde till. Då menar de att man kan vara över 50 personer om det är vad som krävs för att anordna själva arrangemanget.

– Det där låter som något för någon jurist, det är inte min roll. Men kan man genomföra aktiviteten utan att bryta mot lagen är det en annan sak.

”Seniortävlingar ska inte genomföras”

Så om man kan anordna matcher utan att bryta mot lagen, då kan det vara möjligt?

– Ja, lagar och regler är till för att följas, och följer man dem plus de rekommendationer vi har på plats kan inte vi ha några större åsikter om det. Samtidigt har vi sagt, vad jag förstår, att seniortävlingar inte ska genomföras, och det är en annan del av det hela. Det är inte bara 50-gränsen som gäller utan också seniortävlingar. Det är därför jag menar att det behövs någon jurist, och det kan vara så att de ska träffa våra jurister för att reda ut det här, och det är väl bra.

Det är väl just det här med seniormatcher där fotbollen tror att deras medicinska protokoll ska kunna ha en inverkan. Att de säkerställer att spelare är friska genom deras läkare. Det är bland annat sådana grejer protokollet innehåller. Och utan publik då.

– Utan att vara inblandad i det hela får man först reda ut om det är inom lagar och regler. Som jag ser det kan ett medicinskt protokoll inte göra att man får bryta mot de lagar och regler som gäller. Det är väl så mycket jag kan säga nu utan att sett mer av det.

– Men jag kan tänka mig att det möjligen är Anders Wallensten (biträdande statsepidemiolog), som har mer av sportfrågorna, att det är han som ska vara med. Eller möjligen vår chefsjurist. Någon av de kanske vet mer om själva mötet för jag har inte varit inblandad.

Du råkar inte ha Anders Wallenstens nummer i huvudet?

– Nej, man har inte telefonnummer i huvudet längre, du vet hur det är, säger Anders Tegnell.

När Sportbladet kontaktar Folkhälsomyndighetens presstjänst så känner inte heller de till mötet med fotbollen under fredagsförmiddagen. Däremot ska Anders Wallensten medverka på FHM:s pressträff klockan 14.00 samma dag.

– Vi gör oss att redo att svara på frågor om ett eventuellt möte då, meddelar presschefen Christer Janson.