Bekräftar mutor och läggmatcher

Ínigo López: Alla på elitnivån känner till det här

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Ínigo López är en av flera professionella fotbollsspelare som just nu utreds av spansk polis kring misstankar om matchfixning.

36-åringen, som beskrivits som mellanhand i en liga styrd av tidigare Real Madrid-försvararen Raul Bravo, bekräftar nu såväl läggmatcher som mutor men förnekar brott.

– Alla som spelat fotboll och varit i den här världen vet att det här existerat länge, säger 36-åringen till El Mundo.

I slutet av maj skakades fotbollsvärlden av nyheten att ett antal personer med spelarmeriter från Spaniens två högstaligor gripits av polis misstänkta för att ha riggat matcher.

Den före detta Real Madrid-försvararen Raul Bravo pekades ut som ledare för en grupp som även innehöll Borja Fernández (Real Valladolid), Carlos Aranda (förre detta spelare) och Ínigo López (Deportiva la Coruna) samt presidenten för fotbollsklubben Huesca, Agustín Lasaosa, och klubbens chefsläkare Juan Carlos Galindo Lanuza.

Ínigo López satt häktad i ett dygn och förhördes av spansk polis som beskriver 36-åringen som en mellanhand i ligan. Nu bemöter han anklagelserna i en intervju med El Mundo.

”Alltid existerat inom fotbollen”

Där medger Ínigo López, som i dag spelar för Deportivo La Coruna, att matchen mellan Gimnastic de Tarragona och hans dåvarande klubb Huesca i slutet av säsongen 2017/18 var uppgjord på förhand. 36-åringen säger dock att inga pengar var inblandade utan beskriver istället det hela som ”en gentlemannamässig överenskommelse” då Huesca redan hade säkrat uppflyttning till La Liga och Tarragona fortfarande behövde poängen.

– Det var den sortens pakt som alltid existerat inom fotbollen. Inför de sista matcherna tittar du på tabellen och pratar med varandra, eftersom du känner folk. Det är inte så att vi träffas. Vi säger bara helt enkelt att ”vi behöver inte bry oss om de poängen”. Där slutar det och så talar du inte om saken igen. Alla som spelat fotboll och varit i den här världen vet att det här existerat långt före vår tid. Det som hänt nu är att problemet med betting har förstorat upp det hela.

Ínigo López, här i Granada-tröjan 2013.
Foto: Denis Doyle / Getty Images Europe
Ínigo López, här i Granada-tröjan 2013.

Försvararen, som inte själv spelade i den aktuella matchen, säger att laget som ska förlora helt enkelt sänker intensiteten i sitt spel. Spanjoren säger sig inte känna till om spelare i Huesca bettat på matchen och nekar till anklagelsen att han själv ska ha gett information till Huescas president Agustín Lasaosa att spela på en förlust.

Erkänner mutor för att göra sitt bästa

Ínigo López medger att han varit en slags mellanhand mellan Lasaosa och Carlos Aranda och att det gällde en skuld Huesca-presidenten hade till Aranda på 100 000 euro (en dryg miljon kronor). 36-åringen säger dock att han inte vet vad skulden gällde och att han bad om pengarna för att försöka hjälpa en kompis.

Ínigo López erkänner också att även han tagit emot pengar från personer utanför klubben för att påverka resultat i matcher. Det ska dock enbart handla om mutor för att hans klubb ska försöka vinna.

– Jag har sett det i många lag och så länge det handlar om att vinna ser jag inget fel i det. Det har alltid existerat.

El Mundo: Vem betalar och hur når de pengarna spelarna?

– De kommer från konkurrerande lag och kommer genom tillförlitliga personer som på något sätt står spelarna nära.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN