”Otroligt skumt”

Så är det permitterade livet i allsvenskan

Publicerad 2020-03-31

Indragna frukostar med laget.

Inga långa bussresor till träningsmatcher.

Ökad skaderisk.

Sportbladet har gjort nerslag i den nya, permitterade allsvenska vardagen.

– Det känns otroligt skumt, säger Nordin Gerzic i Örebro SK.

Coronakrisen slår mot allt och alla – också de allsvenska stjärnorna.

I stället för att ladda för den efterlängtade allsvenska premiären är över 150 spelare och tränare i allsvenskan korttidspermitterade sedan sju klubbar valt denna väg för att försöka hantera den bistra ekonomiska verkligheten som nu följer på coronakrisen.

– Fotbollen är en fis i rymden när situationen är som den är i samhället och världen. Men det här känns ändå otroligt skumt. Min kropp är van vid att kicka igång nu, vid den här tiden på året, säger Örebros lagkapten Nordin Gerzic.

I stället får han inte gå till jobbet på 16 dagar.

Örebros lagkapten Nordin Gerzic.

Ser en skaderisk

I de aktuella klubbarna är spelarna permitterade upp till 60 procent av sin arbetstid, vilket innebär att de bara får jobba 16 timmar i veckan i snitt.

ÖSK har valt att ge spelarna helt ledigt i drygt två veckor (så när som på några individuella pass den sista veckan) för att sedan kunna träna mer som vanligt under en period. BK Häcken tränar på i princip varje dag fram till och med träningsmatchen mot Helsingborg på lördag. Sedan är spelarna lediga i en dryg vecka.

Häcken har valt att skala bort så mycket som möjligt förutom själva träningspassen för att hålla nere arbetstiden de här dagarna. Man har slopat de gemensamma frukostarna och samlingarna före träningarna.

– Vi har heller ingen feedback eller videogenomgångar nu. Så man får inte samma professionalitet, säger Häckens lagkapten Rasmus Lindgren.

Laget har i princip inga marknadsaktiviteter heller längre.

– Man kommer till träningen, tränar och sedan åker man hem. Vi kan till och med byta om hemma inför träningen. Det är lite den gamla stilen, innan man var professionell, säger Lindgren.

Han ser en risk med det här upplägget på sikt.

– Gör man så här under lång tid ökar kanske skaderisken eftersom man ruckar lite på detaljerna i förberedelserna inför träning.

Han saknar redan hänget på träningsanläggningen Gothia Park.

– Man uppskattar umgänget och omklädningsrummet ju äldre man blir, säger 35-åringen.

Jiloan Hamad och Nordin Gerzic tränar ihop.

”Spontanfotboll som när man var barn”

ÖSK-spelarna håller förstås igång fysiken under sin ”ledighet”.

– Men det är inte samma sak som att spela fotboll. Det kvittar hur mycket man löper eller styrketränar, på fotbollsplanen är det andra muskler och andra rörelser, säger Gerzic.

Därför ska han och Jiloan Hamad, som är hemma i Örebro från proffslivet i Kroatien på grund av coronaviruset, träffas på tisdagen och träna lite ihop med boll på någon gräsplan. Det har Gerzic också planerat att göra med lagkamraten Johan Mårtensson framöver.

– Jag ska hitta en polare som är målvakt också så vi kan skjuta lite. Det blir lite spontanfotboll som när man var barn.

Han funderar på att dra ihop ett större gäng i Örebro.

– Det är ju många med vanliga jobb som antingen jobbar hemifrån eller som är permitterade nu. Det hade varit kul om man hade lyckats dra ihop ett gäng någon dag. Det var inte i går, säger han med ett skratt.

Häckens Rasmus Lindgren.

En stor utmaning

Örebros tränare Axel Kjäll får inte heller jobba mer än 40 procent. Han, liksom alla allsvenska tränare, är vana vid att arbeta betydligt mer än 100 procent till vardags.

Samtidigt har han en stor utmaning framför sig när det gäller att planera för att maximera de 40 procent spelarna har i arbetstid.

– Vi har till exempel valt bort långa bortamatcher för att spara in arbetstid.

Det har Häcken också gjort.

Och hur lägger man upp den längre planeringen när den ordinarie försäsongen nu är avverkad men man har två månader – eller mer, ingen vet säkert – kvar till seriepremiären?

– Ingen tränare i allsvenskan har någonsin planerat för det här. Vi vet att det kommer att bli intensivt matchande när allsvenskan drar i gång och inget längre brejk mitt i säsongen som vanligt. Är det bra att träna mycket nu? Eller är det bättre att träna lite?

Funderingarna är många.

– Det är en tuff situation för en tränare som gillar att ha struktur och kontroll, säger Kjäll.

Örebros tränare Axel Kjäll.

”Ska göra rätt för oss”

Lagen måste också följa de arbetsrättsliga regler som finns kring permittering.

Räknas till exempel massage som arbetstid?

– Ja, det gör det, säger Kjäll.

För spelarna är fotbollen mycket mer än ett jobb och ingen av dem skulle förmodligen marschera av planen och ”stämpla ut” om Kjäll till exempel drog över träningen med en halvtimme.

– Men det är viktigt att ha respekt för systemet och inte missbruka det.

Det är staten som går in och betalar en del av spelarens lön när denne är permitterad.

– Vi ska göra rätt för oss, säger Kjäll.