Vägrar att bo på lyxhotellet

Jürgen Klopp irriterad efter frågor om Qatar: Borde inte behöva bekymra dig om någonting överhuvudtaget

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Liverpool har checkat ut från lyxhotellet i Qatar innan de ens hunnit flytta in.

Men när tränaren Jürgen Klopp fick frågor om Doha som spelort för klubblags-VM vägrade den plötsligt mycket irriterade tysken att svara.

– Som fotbollsspelare borde du inte behöva bekymra dig om någonting överhuvudtaget. De här sakerna borde hela världen diskutera före avgörandet, sa Klopp till norska VG.

En natt på lyxhotellet Marsa Malaz Kempinski – med sin placering på en privat och konstgjord ö i Doha – kostar från 3 600 kronor en helg i november. Men fotbollsklubben Liverpool checkade ut innan de ens hunnit flytta in efter att Fifa tilldelat dem hotellet som boende under klubblags-VM i december.

”Borde ordnats på förhand”

Anledningen är avslöjanden i brittiska tidningen The Guardian om slavliknande förhållanden för de anställda på hotellet. Säkerhetsvakter ska ha tvingats jobba tolvtimmarspass i 45-gradig värme mot en dagslön på motsvarande drygt 100 kronor.

Valet av Qatar, som återkommande fått hård kritik för behandlingen av sina migrantarbetare, som arrangör för klubblagsmästerskapet är känsligt. Något som återigen blev tydligt när norska VG på torsdagen ville fråga Liverpools tränare Jürgen Klopp om vad han tycker om att behöva ta med sig sitt lag till landet.

– Den här frågan är faktiskt inte bra. De här sakerna borde ha ordnats i förhand av Fifa eller andra som bestämmer var turneringar ska spelas. Som fotbollsspelare borde du inte behöva bekymra dig om någonting överhuvudtaget. De här sakerna borde hela världen diskutera före avgörandet, istället för att fråga oss vad vi tycker när det redan är bestämt, sa Klopp till VG.

”Ställ inte de här frågorna”

– Vad vi tycker är inte intressant. Om alla hade sagt vad de tycker om de här sakerna skulle världen se annorlunda ut. Men nu ska vi spela klubblags-VM där, och tre år senare blir det högst troligt VM där. Ställ inte de här frågorna. Ha en egen åsikt och var modig nog att berätta den för världen. Men vänta inte på att andra ska säga det. Ok? Bra, sa Klopp utan att säga vad han själv egentligen tycker.

VG stoppades sedan av Liverpools presschef från att ställa fler frågor till Klopp och ombads att inte heller fråga Liverpools spelare som deras syn på Qatar som spelort.

Klubblags-VM spelas 11 till 22 december.

PODD Därför vill diktaturer anordna världsmästerskap

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om sportswashing och om varför diktaturer så gärna vill anordna idrottsmästerskap.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.