Guldhjältarna från 2015 fick fira i andra färger

Av: Makoto Asahara

Publicerad:

De åkte hem till Norrköping med en pokal 2015.

Fyra år senare lämnade Emir Kujovic och Nicklas Bärkroth den östgötska staden med en i stället.

– Det sjuka är att det var första gången jag återvände till Norrköping sen jag lämnade klubben, säger Djurgårdsanfallaren Kujovic.

Bussresan från Norrköping var avklarad sedan ett bra tag tillbaka. Djurgårdens guldfest var i full gång på Fotografiska och anfallaren Emir Kujovic hade ännu inte hunnit svara på alla grattismeddelanden.

– Man hade skitmånga sms och samtal. Alla har hört av sig. Har inte hunnit gå igenom alla. Men det har varit som det varit, säger anfallaren efter att ha avklarat några av svaren under festens gång.

Han har varit med om en liknande resa förut. Att i en allsvensk slutomgång åka på en bortaresa med ett SM-guld i egna händer. Och att återvända med just ett guld i hand.

Foto: Pontus Orre

Kan du jämföra guldfesten i Norrköping 2015 med Djurgårdens i år?

– Jag känner att jag inte vill jämföra och säga att något är bättre än annat. Av respekt till Norrköping, säger Kujovic och fortsätter:

– Det som var speciellt då att ingen trodde de på oss. Här var det också så lite grann men i slutet började folk tro på oss mer. De påminner lite grann, men det är ju ett helt annat tryck utifrån i en Stockholmsklubb.

”Kärlek från bägge sidor”

Resan till Norrköping var, tro det eller ej hans första sedan han lämnade klubben för utlandet 2016.

– Jag har inte varit där sedan jag lämnade klubben. Det var speciellt att komma dit. Många minnen. Sen var det konstigt för vi spelade på bortaplan men det kändes som hemmaplan. Omklädningsrummet till exempel, har aldrig varit på den sidan (bortasidan). Många som är kvar från min tid också. Spelare, ledare. Det var fantastiskt att se dem igen. Kändes som kärlek från bägge sidor.

Kände du den respekten från hemmafansen också?

– Ja, I det stora hela. Jag fick berättat från en kusin i Norrköping som sa att några buade. Men det finns alltid några som tycker illa om en. Jag kommer aldrig snacka skit om dem ändå. Det var en fantastisk tid där. Jag är stolt över vad jag gjort och det känns som majoriteten av Norrköpingsfansen också tyckte det. Det är ömsesidigt.

Tre guld, tre klubbar

När det begav sig 2015 så var även Nicklas Bärkroth en Norrköpingspelare.

Även för honom var det en speciell återkomst.

– Jag har ett fantastiskt minne från 2015. Helt klart speciell känsla inför matchen. Men när matchen startar är man bara inställd på att vinna det där guldet igen. Det ebbade ut ju längre matchen gick och till slut såg man bara bucklan framför sig liksom, säger yttermittfältaren.

Han var även med i Göteborg när det begav sig på västkusten 2007.

– Det klart det är fantastiskt att vinna SM-guld tre gånger. Lika kul varje gång, säger Bärkroth, som därmed vunnit SM-guld med tre olika klubbar.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.