Frändén: Messi öppnade moteld

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ALL OVER PRESS

FOTBOLL

Kan Leo Messi ha för mycket betalt?

Frågan har länge ställts av filosofer, marknadsekonomer och fotbollssupportrar utan att få något entydigt svar.

Argentinaren själv behövde bara en frispark för att ge sin syn på saken.

Det händer något med tidsperspektivet under pandemin. Saker och ting går inte bara långsamt, de upphör till slut i princip att inträffa över huvud taget. Enligt den logiken var det alltså fortfarande januari när Barcelona och Athletic Bilbao möttes i kväll, för tredje gången den här månaden (som väl för all del har pågått i 45-50 dagar eller så?).

Barcelona vann just efter nyår, men Athletic Bilbao plockade hem den viktigare skalpen när man slog katalanerna i supercupfinalen bara tio dagar senare. Och detta är lite signifikativt för den nya tideräkningen. Fotbollen har nämligen inte alls hamnat i coronaslentrian, tvärtom. I fyra av de fem största europeiska ligorna leder inte förra säsongens mästare, något som får betraktas som ett ordentligt hälsobesked i en i övrigt sjuk tid. Atlético Madrid är en av Europas mest formstarka klubbar just nu och efter 4–2 mot Cadiz tidigare på dagen stormar Diego Simeone fram mot ligatiteln. Real Madrid har sin tyngsta månad på många år och frågan är om Zinedine Zidane hade haft sitt jobb kvar i fall Mauricio Pochettino inte precis hade flyttat till Paris.

Gör kaos med flit?

Barcelonas damlag visade tidigare på dagen att de är att räkna med alldeles oavsett, när de slog Real Madrid med Sofia Jakobsson på planen utan att ta ut sig. Barça femini kommer att ta klubbens enda seniorligatitel i år, det vågar jag slå fast.

Kring herrlaget stormar det så mycket att man undrar om klubbens anställda gör kaos med flit. Dagen före match dundrade dagstidningen El Mundo ut smått sensationella uppgifter, när man publicerade Lionel Messis fyraårskontrakt med Barcelona från 2017. Komplett med en lång rad klausuler har argentinaren chansen att plocka hem 5,6 miljarder kronor under vad som kan bli hans sista fyra år i klubben.

FC Barcelona brydde sig inte ens om att dementera uppgifterna, i stället hotade man El Mundo med att stämma dem (och här kan det vara på sin plats att be en förbön för den svenska tryck- och meddelandefriheten och komma ihåg att den inte gäller överallt).

I Katalonien restes frågor om hur en dagstidning från Madrid av alla fått tag på uppgifterna. Var inte tajmingen lite för udda? Var inte uppgifterna lite för komprometterande för att det skulle vara en total slump?

Barcelona går som bekant mot presidentval i mars och klubben har just visat sig ha skulder på motsvarande 12 miljarder kronor. Kan någon av presidentkandidaterna rentav ha en kanal rakt in på en av landets mest reaktionära tidningsredaktioner?

Toni Freixa, kandidat med kontinuitet som adelsmärke, är av åsikten att Leo Messi kommer att behöva göra ekonomiska uppoffringar om han vill bli kvar i klubben.

Joan Laporta, som är favorittippad att ta hem ämbetet igen, sa så sent som i fredags att ”man kan inte vara snål mot världens bästa fotbollsspelare”.
Kandidat nummer tre, Victor Font, twittrade på söndagen att ”Leo Messi har förtjänat varje euro han tjänat i Barcelona”.

Öppnade moteld

Leo Messi själv hade fem och en halv miljard goda skäl att svara på frågan hur mycket han är värd. Han behövde en frispark tjugo minuter in i matchen för att sätta debatten på paus. Det var en sån där pralin i krysset som han inte skämt bort oss med det senaste året. Messi hade öppnat moteld.

Athletic Bilbao har gått som tåget sedan Marcelino tog över som tränare i början av året. Fem raka segrar och en supercuptriumf hade baskerna med sig mot Barcelona, och de tänkte sälja sig dyrt också i kväll. De kvitterade (med hjälp av Jordi Albas rensningsförsök) tidigt i andra halvlek och Marcelino gjorde glädjeskutt vid sidlinjen. Skulle Athletic Club göra det igen?

Nej, svarade Antoine Griezmann av alla. Fransmannen som blev tvåmålsskytt till ingen nytta i supercupfinalen stötte enkelt in 2–1 på en passning av Oscar Mingueza med kvarten kvar att spela och närmare än så kom inte gästerna. Leo Messi hade roligt, Barcelona såg helt habila ut.
Bibaos svit är bruten, Barça på lika många poäng som Real Madrid i den ovana jakten på en andraplats i ligan.

Den gymnasiefilosofiska frågan ”hur mycket är Leo Messi värd?” kommer snart att få en mer konkret betydelse när budgetar ska saneras och culés gå till presidentval.

I kväll var svaret alldeles oavsett det gamla vanliga.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.