Cetinkaya: ”AIK och Bahoui har svaren”

Av: Michael Wagner, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Polisen, SvFF och AIK utreder oklarheterna kring Nabil Bahouis övergång till Al-Ahli 2015.

Nu säger agenten Hasan Cetinkaya att han gjorde affären – men inte kände till att AIK sålt delar av Bahouis rättigheter till ett utländskt bolag.

– Det kan bara Nabil och AIK svara på, säger han till Sportbladet.

I ett pressmeddelande under tisdagskvällen bekräftade AIK flera av de delar, och mystiska omständigheter, i Nabil Bahouis övergång till saudiska Al-Ahli 2015 som tidigare avslöjats av Dagens Nyheter.

Nu utvecklar ytterligare en av huvudpersonerna, agenten Hasan Cetinkaya, vad som hände när den dåvarande allsvenska landslagsstjärnan Bahoui överraskande flyttade till Saudiarabien för enligt uppgifter 20-25 miljoner kronor i transfersumma.

– Jag genomförde Nabil Bahouis affär till Al-Ahli ihop med en samarbetspartner, SPM Sport Agency. Företaget representerade AIK och var registrerat hos Svenska Fotbollförbundet enligt de regler som var då. Det har även AIK helt riktigt besvarat. Det var ett helt annat agentreglemente då, säger Cetinkaya till Sportbladet.

– Det blev en bra affär för AIK.

Komplicerad affär

I DN:s granskning beskrivs hur Bahoui företräddes av Cetinkaya, hur AIK representerades av brevlådeföretaget SPM Sport Agency och hur delar av transfersumman gick till schweiziska Palm Eleven AG kontrollerat av agenten Marco Lichtsteiner vars företag ägde en del av AIK-stjärnans spelarrättigheter.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Varför behövde du använda dig av SPM Sport Agency?

– Det är inget konstigt med det företagets roll i affären alls. SPM har varit en samarbetspartner i flera spelaraffärer. Det har varit registrerad helt i enlighet med reglementet för tidpunkten, säger Hasan Cetinkaya.

– Jag har inget behov att använda mig av något skalbolag. Jag är utskriven från Sverige sedan 2010 och bor i Förenade Arabemiraten. Jag följer skattereglerna som gäller där. De är enkla att hålla ordning på.

Vem gjorde vad i Bahouis övergång till Al-Ahli?

– Min samarbetspartner i Dubai heter Gassan Waked. Det var han som tog fram Saudi-dealen och klubben. Jag har även samarbetat med Gassan Waked i andra affärer, både i Sverige och utomlands. Det är en nära samarbetspartner och han är delaktig i SPM Sport Agency.

Vad känner du till om Palm Eleven AG och Marco Lichtsteiner som ägde delar av de ekonomiska rättigheterna i Nabil Bahoui?

– Jag har inte vetat om Palm Eleven överhuvudtaget och aldrig haft något samarbete med honom. De hade aldrig någon del i affärens genomförande. De enda som hade en aktiv roll i affären var jag, SPM Sport Agency och Gassan Waked – det är AIK medvetet om och det är också därför AIK registrerade de iblandade i affären, helt enligt reglerna.

”Aldrig träffat honom”

– Vad som är bakgrunden till Palm Eleven kan nog enbart AIK och Nabil Bahoui besvara. För att vara tydlig så var inte jag Nabils representant 2014 då Nabil enligt AIK förlängde avtalet. AIK lämnade över rättigheterna för Bahoui till en annan part, säger Cetinkaya.

– Vem som genomförde den förlängningen 2014 får Nabil och AIK besvara. Jag har ingen vetskap om vad som försiggick.

Marco Lichtsteiner sägs samarbeta med agenten Vlado Lemic. Har du någonsin samarbetat med de två?

– Jag har aldrig haft ett samarbete med Lichtsteiner eller med Lemic. Jag har aldrig träffat Lichtsteiner. Det var dom som Nabil valde att samarbeta med efter mig, så det faller sig naturligt att jag inte har en beröring till dessa du nämner som är konkurrerande agenter.

– För mig är det viktigt att poängtera: transfern av Bahoui till Al-Ahli genomförde jag tillsammans med SPM Sport Agency och Gassan Waked. Inte med Palm Eleven, Marco Lichtsteiner eller någon annan.

– Jag kan inte svara för vad AIK gjorde med sina spelarrättigheter. Det är även AIK som får svara för vilka andra bolag de kopplar in vid sina transfers.

I samband med en knarkrazzia 2019 i Stockholm dök ytterligare en märklig omständighet kring Bahouis transfer till Al-Ahli upp.

Mystisk faktura

Vid razzian hittades en faktura från ett estniskt företag som styrs av grovt kriminella svenskar ställd till Palm Eleven AG för agentarbete utfört i samband med Bahouis övergång.

Hur ser du på det?

– Det finns konstiga bolag – kriminella bolag! – som har fakturerat Palm Eleven, Lichtsteiners bolag, som i sin tur också har fått betalt från AIK – det är inget som jag kan styra över. Det är inget jag har inblick i.

– Det är inte trovärdigt att skicka en faktura 2018 för en affär som gjordes 2015. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att de som skickat den fakturan inte har med den här affären att göra, säger Hasan Cetinkaya.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.