Svenska modellen får stöd av experterna

Kommande artikel kan hjälpa svensk fotboll till återstart av allsvenskan

Publicerad 2020-05-13

Svensk fotboll vill genomföra allsvenskan helt utan medicinska coronatester.

Nu får planen stöd från tio ledande experter inom idrottskardiologi.

– Det är väldigt tveksamt att testa friska personer, säger Mats Börjesson, professor och överläkare vid Göteborgs universitet och vice ordförande i SvFF:s medicinska kommitté.

Mats Börjesson är en av tio experter bakom en kommande artikel som inom kort publiceras i tidningen European Journal of Preventive Cardiology. Dokumentet är tänkt att ge praktiska svar på vanliga frågor för idrotten ur hjärtsynpunkt inför återgången efter corona-epidemin.

– Det är skrivet av tunga läkare från bland annat Premier League och personer som dessutom forskar på det här området, säger Mats Börjesson.

Sportbladet har fått ta del av innehållet på förhand och det är ett dokument som i många delar ger den svenska strategin för att få igång fotbollsallsvenskan stöd. I alla fall ur rent medicinsk synpunkt för de aktuella spelarna.

Amatörlöpare ska inte slå personbästa

Den största skillnaden mellan den svenska modellen från Svensk elitfotboll och den som till exempel tillämpats för att återstarta tyska Bundesliga är att inga medicinska covid19-tester planeras i Sverige. Istället ska spelare och personal två timmar innan de inställer sig för träning fylla i en hälsoenkät som sedan skickas till lagets läkare.

Tyska Bundesliga, som ska sätta igång till helgen, beräknar i sin tur att de kommer behöva genomföra 25 000 tester för drygt 1000 kronor styck bara för att kunna slutföra de nio sista omgångar av sin pausade säsong. Det innebär en totalkostnad på över 25 miljoner kronor.

– De tyska riktlinjerna utgår från negativa eller positiva tester men det är inget vi rekommenderar i vår artikel. Dels finns det inget starkt stöd för att testa friska personer, och även om det skulle vara praktiskt inom fotbollen så finns inte den möjligheten i till exempel Sverige. De testerna som tas fram här går till sjukvård och äldreboenden. För idrotten blir det viktiga, innan tester blir allmänt tillgängliga, att kontinuerligt och noggrant värdera symptom på alla idrottare, säger Mats Börjesson.

I dokumentet får alla idrottare också rådet att inte överstiga sin normala träningsrutin under pandemin. Amatörlöpare rekommenderas att inte försöka sätta något personligt rekord det här kalenderåret och professionella maratonlöpare att träna som om nästa tävling är 4-5 månader fram i tiden.

Bland annat understyrks vikten av att lägga in vilodagar i träningsschemat varje vecka.

Mats Börjesson,  professor och överläkare vid Göteborgs universitet och vice ordförande i SvFF:s medicinska kommitté.

Farligt att inte komma igång

Internationellt planerar många fotbollsligor samtidigt för ett extra rigoröst spelschema för att slutföra pågående säsonger och hinna starta nästkommande. Flera kända spelare har också redan varnat för risken för överbelastningsskador men Mats Börjesson är inte orolig för elitspelarnas hälsa.

– Det är klart att du tappar i fysik om du varit instängd i en liten lägenhet i Madrid i två månader och ännu mer om du legat sjuk men på elitnivå finns det många spelare att välja bland och träningsexperter som följer dem noga. Det här kommer de klara av, det blir inga problem för de stora klubbarna i alla fall.

Här bedömer Börjesson att Sverige till och med har en fördel.

– I Sverige har vi tränat på i princip hela tiden eftersom vi kunnat vara ute och träna.

Om de svenska klubbarna följer de nya internationella rekommendationerna innebär det samtidigt långa karantäner för drabbade spelare.

De medicinska experterna slår fast att alla idrottare med symptom på luftvägssjukdom, oavsett eventuellt testresultat, i nuläget bör isoleras i 7-14 dagar eller tills symptomen är över. Detta trots att symptomen mycket väl bara kan bero på en vanlig förkylning och detta beroende på att testerna kan vara missvisande och riskerar att visa fel resultat.

Skulle spelaren dessutom testa positivt för covid-19 ska han eller hon isoleras i 7-14 dagar och inte vara tillbaka i träning igen förrän ytterligare sju dagar passerat. Under perioden rekommenderas istället bara lättare träning i 20-30 minuter om dagen som inte anstränger hjärtat, likt promenader.

Riskerna det pekas på om du skulle idrotta med en pågående infektion i kroppen är kända följdproblem som hjärtmuskelinflammation.

De tio experterna konstaterar vidare att det också kan vara hälsofarligt för elitspelarna att inte komma igång igen. Detta då idrottare som är vana vid regelbunden träning kan drabbas av psykologiska problem utan den.

Följ ämnen i artikeln