”Det är en stor fördel för Hammarby”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Jeppe Andersen.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Jeppe Andersen.

Puskas Akademias är sargat efter covid-19-utbrottet i truppen.

Hammarby går in som storfavoriter i Europa League-kvalet.

– Att vi spelar på konstgräs i den här matchen är en stor fördel, säger lagkapten Jeppe Andersen.

Bästa möjliga förutsättningar?

Klart är i alla fall att Hammarby går in i Europaspelet med råg i ryggen och tillförsikt. Under onsdagen berättade Fotbollskanalen att ett av covid-19 brandskattat Puskas Akademia åker till Stockholm utan majoriteten av sina bästa spelare.

Hammarbys tränare Stefan Billborn medgav att Puskas Akademia inte verkar kunna ställa upp med sitt bästa lag, men gillade inte att besökarna från Ungern beskrevs som ett juniorlag.

– Det stämmer inte riktigt. De spelade en träningsmatch mot Slovan Bratislava 2 augusti och den har vi kollat på. Det är nio av spelarna från den matchen som är med i truppen nu. Så det är inget juniorlag som kommer hit, säger tränaren.

”Vi slipper Ungern”

Men det är inte bara ett kraftigt försvagat Puskas Akademia som kan gynna Bajen. Jeppe Andersen tycker flera andra positiva omständigheter talar för Hammarby torsdagens enkelmöte.

– Vi slipper resa till Ungern. Det betyder mycket. Särskilt som vi har match igen på söndag. Det borde också vara en fördel för oss att spela på konstgräs, på hemmaplan. Vi måste dra nytta av att det går snabbare. Spela snabbt och pressa, för de är nog inte vana vid det på konstgräs. Det är en stor fördel.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Hammarbys assisterande tränare Joachim Björklund och tränare Stefan Billborn talar med spelarna under träningen med inför matchen mot Puskas Akademias i Europa League-kvalet.

Billborn stod bredvid sin lagkapten på presskonferensen och nickade instämmande.

– Jag är enig med Jeppe. Vi måste också försöka vara oss själva. Spela med inställningen att vi ska vara vårt absolut bästa jag. Offensivt, framåtlutat och inte bromsa utan bara köra. Inte tänka så mycket utan bara släppa allt och köra.

”Ingen i laget drog i bromsen”

Lite som i den senaste matchen mot Sirius, menar tränaren. Billborn ser nästan förtvivlad ut när han summerar den knäckande förlusten i allsvenskans senaste omgång. Hammarby dominerade stort i den första halvleken men tappade allt och förlorade med 1–3 sedan laget blivit alldeles för defensiva och passiva sista halvtimmen.

– Det är nog den enskilt tyngsta förlusten i år, ur ett prestationsperspektiv. Vi visste att vi mötte ett Sirius som gått bra och som ville spela sig upp bakifrån i planen. Den pressen vi satte i den matchen är den mest offensiva press vi har haft någonsin, på de här två och ett halvt åren med mig som tränare. Vi satte den klockrent och var fruktansvärt bra i den delen.

För Billborn är det givet att insatsen mot Sirius är något som stärker laget inför den viktiga Europa-matchen snarare än något som ger ångest.

– Vi borde ha dödat matchen med Sirius äter sig in i den. Då från minut 70 och framåt är det som att vi sitter i en kälke och åker utför. Ingen i laget drog i bromsen. Vilket var otroligt frustrerande efter en annars enormt bra insats. Det sved extra. Men vi tar med oss många positiva saker inför Europa League.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.