Resan som tog Ljungberg till tränarbänken

Av: Emil Carlsvärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Ljungberg, 42, gör i natt sin första match som assisterande tränare för Arsenal.

En av många som tror på framgång är hans tidigare lagkamrat Ray Parlour.

– ”Freddie” var med i många vinnande lag, och förhoppningsvis kan han dela med sig av det till spelarna. Vad som krävs för att bli en vinnare.

Det har gått snart 25 år sedan Fredrik Ljungberg debuterade i den svenska högstaligan, endast 17 år gammal. Klubbmärket på tröjan var Halmstads BKs, motståndarna på andra sidan planen var AIK, året 1994. Tre år senare var den kvicke mittfältaren en av nyckelspelarna när HBK tog hem SM-guldet. Året därpå, 1998, skedde debuten i landslaget.

Mycket hände snabbt i Vittsjö-sonens karriär. Ljungberg såldes till engelska storklubben Arsenal för 40 miljoner kronor, där och då den största summan någonsin för en svensk fotbollsspelare. Debuten skedde mot Manchester United, där första målet bara dröjde ett par minuter.

Totalt blev det nio säsonger i Gunners-tröjan med två Premier League-titlar, tre FA-cuptitlar och utsedd till hela PL:s bästa spelare säsongen 2001/02 som de stora höjdpunkterna.

Tog hem guldbollen två gånger

Därefter tillhörde “Freddie” i tur och ordning klubbarna West Ham, Seattle Sounders, Chicago Fire, Celtic FC och Shimizu S-Pulse innan karriären tog slut efter en kort sejour i indiska Mumbai City 2014, på grund av skadeproblem. Ljungberg hann under sin karriär även med 75 landskamper för det svenska landslaget, där han dessutom blev lagkapten efter VM 2006. Två guldbollar, från 2002 och 2006, har ställts upp i prisskåpet där hemma, vilket kan adderas med att ha blivit vald till Sveriges bästa mittfältare vid sex olika tillfällen. Dessutom har han figurerat i en Champions League-final, också det 2006, där hans Arsenal förlorade mot Henrik Larssons Barcelona med 2-1.

Ni hör ju. Mannen har en diger meritlista. Och nu väntar alltså nästa utmaning.

I natt, kl 03.00 svensk tid, vässar Londonklubben Arsenal formen inför den stundande Premier League-säsongen med en träningsmatch mot Colorado Rapids. Många Arsenal-spelare kommer säkert vila denna matchen, men där – på Gunners avbytarbänk – kommer han alltså att sitta. Fredrik Ljungberg. I rollen som assisterande tränare för Arsenals a-lag. För första gången.

Ville förändra organisationen – för att få fram fler talanger

Det stod klart den 17 juni att Arsenal ville förändra i sin egen organisation, främst för att underlätta för deras egna talanger att ta steget upp i a-laget. Förändringen innebar att Fredrik Ljungberg tog steget upp från sin tidigare roll som U23-tränare, till att bli managern Unai Emerys andra hand, medan mångåriga assisterande tränaren Steve Bould klev ner och ersatte Ljungberg som U23-tränare samt ansvarig för klubbens U18-lag - tillsammans med akademitränaren Per Mertesacker.

– Jag ser fram emot att arbeta in den här nya strukturen och dela med mig av min kunskap och erfarenhet kring vad som krävs för att lyckas på den här nivån, sa Ljungberg till klubbens hemsida i samband med presentationen.

Foto: Harriet Lander / Getty Images Europe

Frågan är dock om han vet vad som krävs. Amy Lawrence, journalist hos engelska tidningen The Guardian, uttalade sig förra månaden i en intervju med Fotbollskanalen - där hon ställde sig tveksam till Ljungbergs tränarkunskaper.

– Av alla spelare från ”Invincibles-generationen” (fått sitt namn efter den obesegrade ligasäsongen 2003/04, reds. anm.) var han en av de mest otippade att satsa på en tränarkarriär.
Hon spekulerade sedan vidare att Ljungbergs framtoning som spelare möjligtvis bara var en fasad.

– Kanske finns det en annan del av Freddie som är extremt seriös och fotbollsambitiös. För det är vad som krävs för att lyckas, och Arsenal måste ha sett det.

”Känner till Arsenal utan och innan”

Det finns dock andra som ser mer positivt på Arsenals senaste tillskott i tränarstaben. Tidningen The Times skrev i samband med presentationen av Ljungberg följande:

”Ljungberg har högt anseende i klubben och är en av få tidigare spelare som imponerat på Emery, och även hans föregångare Wenger”.

Fler har ställt in sig i hyllningskören. Före detta lagkamraten Robert Pires, fransmannen som spelade tillsammans med “Freddie” i den rödvita tröjan mellan åren 2000-2006, menar att Arsenal har gjort ett bra nyförvärv i svensken.

– Vi har redan signat en spelare, en riktigt bra spelare - Freddie Ljungberg - till tränarstaben. Det är härliga nyheter för Freddie, även för Arsenal, eftersom vi behöver gamla spelare som Freddie med mycket erfarenhet inom sig. Han gjorde väldigt bra ifrån sig med U23-laget, han vann ligan. Han känner till Arsenal utan och innan, och jag tror det kommer att hjälpa Unai Emery under nästa säsong, sa 45-åringen till singaporiansk media nyligen.

Även engelsmannen Ray Parlour, som Fredrik lirade tillsammans med under hans första sex år i Londonklubben, tycker det är en positiv utveckling för klubben. För “Alan Brazil Sports Breakfast” på talkSPORT.com berättade 46-åringen att han tror att anställningen av en gammal “invincible” kan komma att hjälpa klubben få fram en vinnarmentalitet igen.

– Han har en möjlighet nu under Emerys ledning, och jag ser framemot att se vad han kommer bidra med till laget. Freddie var med i många vinnande lag, och förhoppningsvis kan han dela med sig av det till spelarna. Vad som krävs för att bli en vinnare.

Nedåtgående trend sista åren - vänder det nu?

Fredrik Ljungbergs tränarkarriär inleddes i just Arsenal 2016, där han var med i staben för klubbens U15-lag. Från februari till september 2017 var han sedan assisterande coach för tyska Wolfsburg, innan svensken återvände till London och Arsenals U23-lag förra året - där han basat fram tills nu.

Tillsammans med manager Unai Emery och övriga assisterande tränare Juan Carlos Carcedo och Pablo Villanueva ska Ljungberg nu försöka vända på Arsenals nedåtgående trend de senaste åren. Förra säsongen slutade i ett magplask, där klubben återigen missade Champions League-plats genom att först rasa till en femteplats i Premier League - och därefter förlora Europa League-finalen mot stadsrivalen Chelsea, där en finalseger också hade gett en CL-plats till hösten.

Nu är tanken att trenden ska brytas. Första steget på vägen dit, för Fredrik Ljungberg, kommer nu. Mot Colorado Rapids. Se upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.