”Dags att göra drömmar till verklighet”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Astrit Ajdarevic har fått en del kritik under sin första säsongen i Djurgården.

Men med SM-guldet runt hörnet kunde han inte bry sig mindre.

– Jag sa det innan jag kom hit, det är dags att göra drömmar till verklighet, säger stjärnan.

När Astrit Ajdarevic presenterades av Djurgården hade han bara en sak i tankarna. ”Jag har ett kontrakt påskrivet och ett mål: att vinna ett SM-guld medan jag är här. Det är jag helt övertygad om att vi kommer att göra.”, gick det att läsa på klubbens hemsida. 

Nu är Djurgården två matcher ifrån att göra det.

– Vi hade ett mål innan säsongen att försöka vara med så länge som möjligt, under säsongen har det målet ändras. Jag sa det innan jag kom hit, jag sa det på min presentation, det är dags att göra drömmar till verklighet och vi är på väg ditåt.

”Man blir bländad av det”

Förväntningarna på Ajdarevic har varit höga, speciellt när det gäller poäng. Men med två matcher kvar har det bara blivit en assist. 

Det är inget han själv lägger så stor vikt på. 

– Poängen har inte kommit, men jag är inte orolig. Jag behöver inte göra poäng. Det viktigaste är att vi vinner matcherna. Jag vill göra poäng, men det känns ändå bra. Jag har fått kontinuitet i min träning nu vilket jag nästan inte har fått på hela året. Det har alltid varit någon skada eller sjukdom eller något, säger han och fortsätter: 

– Man blir bländad av det, att Astrit inte gör poäng. Så glömmer man bort vad man gör i spelet. Men jag har inte brytt mig förut, jag bryr mig inte nu och jag kommer inte bry mig när jag slutar. Det viktigaste är var man är efter säsongen.

”Han är dryg”

Ajdarevic är van vid kritiken. Men 29-åringen låter sig inte påverkas. 

– Folk säger samma grej varje år. Han är dryg, han är kaxig. Men jag har levererat varje gång. Jag har hållit kvar lag när de minst anat att vi ska vara kvar, i Örebro, i Norrköping. Jag har varit med och tagit Örebro ut i Europa och nu tar jag med mig min mentalitet hit till Djurgården. Trots att jag inte gör poäng så ger jag mycket, mycket mer. 

Var det svårare att ta sådant när du var yngre? 

– Nej, jag behöver inte hjälp från någon. Jag har klarat mig själv hittills. Jag behöver inte nämna några namn men det är många journalister och experter som inte har något med fotboll att göra och som kanske inte borde vara det med tanke på deras historia, så det där kan man inte ta tips från. Jag känner mig själv, är trygg i mig själv och det här laget. Jag är ärlig, jag realistisk. Jag vet när jag gör saker bra och jag gör saker dåligt.

”Försöker få in det i allas huvud”

Ajdarevic mentalitet passar extra bra i det läge som Djurgården nu befinner sig. Efter matchen mot IFK Göteborg sa Kim Bergstrand att han för första gången upplevde att vissa spelare var tyngda av pressen.

När två matcher återstår är guldet Djurgårdens att förlora så trycket på laget kommer inte att bli mindre. 

– Jag är van. Jag vann guld för ett år sedan med AEK Aten i Grekland så får mig var det inte så (mot IFK Göteborg). Sedan om det var så för andra, jag tror inte det. Men det är klart att det är ett speciellt tillfälle att göra något stort för klubben. Alla har inte varit i det här läget innan och jag har sagt det till dem, det är bara att vänja sig, säger han och fortsätter: 

– Man ska vara glad för att man är i den här positionen. Jag säger till dem vecka in och vecka ut "njut av det här och ge maximalt för det kanske inte kommer vara så här varje år". Vi försöker få in det i allas huvud att det är så här vi vill ha det. Vi vill slåss om Europaplatser, vi vinna SM-guld varje år och det är den mentaliteten man måste ha i Djurgården.

”Bara oss själva att skylla”

Tar Djurgården fyra poäng i de återstående två matcherna är guldet klart, oavsett hur det går i de andra matcherna. Att serieledarna inte skulle lyckas finns inte i Ajdarevic värld.

– Om vi tappar det är det bara för att vi har varit riktigt dåliga. Vi har bara oss själva att skylla på om något går snett. Men om vi inte ger hundra procent i de här två matcherna som kommer så är det något fel på vår mentalitet. Om man spelar bra och de andra laget gör sjuka grejer och får sjuka mål med sig så är det upp med händerna och grattis. Men om vår mentalitet är som den har varit 98 procent av tiden den här säsongen kommer de att se bra ut.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.