WAGNER: Björklund har mycket att jobba med i Hammarby

Uppdaterad 2018-03-13 | Publicerad 2018-01-30

PORTIMAO. Tre insläppta mål mot HJK Helsingfors.

Två mål bakåt efter två minuter mot Jablonec.

Nye defensivansvarige Joachim Björklund har en del att jobba med i Hammarbys försvarsspel.

För några dagar sedan blev tidigare VM 1994-hjälten Joachim Björklund klar som assisterande till nye huvudtränaren Stefan Billborn i Hammarby. Träningsmatchmötet med tjeckiska mittenlaget Jablonec (de har tagit sig hyfsat långt i kvalspelet till Europa League under ett par år) blev Jocke Björklunds första match efter två träningar med Bajen där den gamle mittbacken kommer få lite extra ansvar för defensiven.

Låt mig säga så här: Björklund behövs. Mest kanske på planen.

1–0 för Jablonec kom efter en dryg minuts spel. Hammarby har haft problem på defensiva fasta situationer tidigare och nu kunde Ludek Pernica styra in ledningsmålet efter en vänsterhörna.

45 sekunder senare låg 2–0 bakom stackars Benny Lekström som stod i Hammarbymålet i skadade Johan Wilands frånvaro. Marcus Degerlund fick en bakåtpassning, hade inte ordning på fötter och ojämnt underlag, och Jan Chramosta kunde ensam med Lekström placera in skottet vid bortre stolpen.

Björklundeffekten?

Jag vet, det var elakt. Den tidigare Valenciastjärnan har inte kunnat sätta någon prägel på Söderlagets försvarsspel än. Men han behövs.

Så långt hade Bajen alltså släppt in fem mål efter 92 minuters träningsmatchande.

Lika illa för Hammarby var att det inte direkt kom någon uppryckning efter chockstarten. Jablonec med montenegrinske landslagsmannen Vladimir Jovovic i startelvan och Tomas Hübschmann, tio säsonger i Shaktar Donetsk, på bänken var ytterst nära 3–0 men då räddade Lekström och Björn Paulsen med gemensamma krafter på mållinjen.

När Hammarby hade bollen under kontroll skickade Billborn upp sina ytterbackar Mats Solheim och Neto Borges högt. Degerlund och Paulsen klev isär brett och Kennedy Bakirciouglü styrde från långt bak i planen.

Det blev bättre i andra...

Kennedy har fortfarande fötterna, men när Hammarby tappade bollen tidigt fick Jablonec fina ytor och omställningslägen mot ett glest och inte vindsnabbt försvar.

Jocke Björklund blir inte ensam med myror i skallen i Hammarbyledningen. Offensivansvarige Pablo Pinones-Arce får också att göra efter Hammarbys första, ytterst bleka 45 minuter i Atlantic Cup. Bajen skapade inte en enda målchans.

Det blev bättre under den andra halvleken. Pa Dibba ersatte Sander Svendsen och började hota Jablonecs backlinje. Dibba hittade Neto, som kom fram bättre på sin vänsterkant, brassens skott räddades av Jablonecs målvakt men på returen dunkade inhoppare Leo Bengtsson in 1–2 efter 65 minuters spel.

Matchen jämnade ut sig, Hammarby forcerade bra under avslutande kvarten när båda lagen bytt spelare friskt och Bajen hade faktiskt ett par bra lägen där de kunde fått till ett 2–2-mål och ett straffavgörande.

Men det hade varit en oförskämt bra utdelning på en i stora delar svag insats.