Sterlings kritik efter påstådda rasistattacken

”Tidningar underbygger rasism”

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Raheem Sterling uppges ha utsatts för rasistiska tillmälen i lördagens bortamatch mot Chelsea.

Nu utreds händelsen av London-polisen.

”Jag kunde bara skratta för jag förväntar mig inget bättre”, skriver Raheem Sterling på Instagram.

Chelsea lyckades som första lag den här säsongen att besegra Manchester City på lördagskvällen.

Men toppmötet har kommit att kantas av ett trist efterspel.

En videosekvens visar hur Raheem Sterling under matchen häcklas av supportrar som uppges skrika rasistiska glåpord mot Premier League-stjärnan.

Foto: IAN KINGTON / AFP

Enligt BBC har Chelsea tagit avstånd från fansens beteende och lovat att ”vidta största möjliga åtgärder”.

Polisen i London uppges inte ha gripit någon men ska utreda händelsen.

– Vi är medvetna om att en video cirkulerar online där det påstås ha riktats rasistiska tillmälen mot en spelare. Vi kommer att gå igenom bildmaterialet för att se om något brott har begåtts, säger polisen enligt BBC.

Sterling kritisk – mot medierna

Under dagen har Sterling valt att kommentera situationen på Instagram.

Angående det som sades i Chelsea-matchen, som ni kan se på min reaktion, så kunde jag bara skratta eftersom jag inte förväntar mig något bättre”, skriver 24-åringen.

Sterling väljer sedan att kritisera hur medier väljer att framställa spelare på olika sätt beroende på deras hudfärg och exemplifierar detta med två artiklar ur Daily Mail.

Den ena beskriver hur lagkamraten Phil Foden, 18, ”köper ett nytt hem åt sin mamma”. Den andra hur Citys Tosin Adarabioyo, 21, ”kastar 2,25 miljoner pund på ett mansion trots att han aldrig har startat en Premier League-match”.

Båda har gjort det rätta, vilket är att köpa ett nytt hus till deras mammor som har lagt ner mycket tid och kärlek för att hjälpa dem att komma dit de är i dag – men titta hur tidningarna förmedlar detta för den unga svarta spelaren och sedan för den unga vita spelaren. Jag tycker det här är oacceptabelt”, skriver Sterling och tillägger:

Den här svarta killen blir sedd i ett dåligt ljus, vilket underbygger rasism och aggressivt beteende. Så till alla tidningar som inte förstår varför folk är rasistiska i den här eran: Allt jag har att säga är att ni borde ta en sekund och funder över rättvis publicitet och att ge alla spelare en rättvis chans”.

”De dåliga dagarna är tillbaka”

Videoklippet har rört upp känslor i England. Inte minst hos förre stjärnbacken Rio Ferdinand.

Ska vi fortsätta att tillåta den här sortens rasistiska beteende??? Allt för att sparka på en boll!”, skriver han på Twitter.

Även tidigare storspelaren Ian Wright uttrycker sitt förakt för det som inträffade på Stamford Bridge.

De dåliga gamla dagarna är tillbaka! Chelsea, ni har blivit utskämda av den här vidriga rasistiska supportern! Det finns absolut ingen tvekan om vad det är han säger”, skriver Wright.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.