150 mål på fem säsonger – nu laddar Anvegård om

Växjös Anna Anvegård om landslagsdebuten, nya målsuccén och framtiden

Av: Jacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Anvegård, 21, har vunnit skytteligan varje år i den liga hon spelat i sedan 2015.

Med våren avverkad toppar hon även skytteligan i damallsvenskan under sin debutsäsong med nio mål.

– Det känns skönt att visa att man håller även på den här nivån, säger hon i en intervju med Sportbladet.

Slår man upp ordet ”mål” i en synonymordbok skulle det inte vara helt oväntat om Anna Anvegårds namn dök upp.

21-åringen från Växjö har nämligen gjort hisnande 155 mål på sina fem senaste säsonger i fotbollen – alla serier inräknat.

– Jag älskar att göra mål. Forward är utan tvivel den bästa positionen. Alla som gjort mål någon gång vet att det är en otroligt skön känsla, säger målsprutan till Sportbladet.

Har du någon hemlighet bakom din extrema känsla för mål?

– Nej, jag har ingen hemlighet. Det har känts naturligt. Jag har alltid gjort mycket mål och sedan har det hängt med uppåt i seriesystemen. Det är inget jag tänker på när jag spelar. Man vet var man ska lägga in bollen helt enkelt.

Dundersuccé

I fjol vann hon skytteligan i elitettan med 30 mål, och många trodde nog att damallsvenskan skulle bli en tuffare utmaning.

Facit efter vårsäsongen? Delad skytteligaledare med nio mål och uttagen i a-landslaget för första gången någonsin.

– Jag är glad att det gått så bra som det gjort. Jag känner att det har funkat bra och det är klart att det känns skönt. Många hade höga förväntningar så det känns skönt att motsvara dem, säger hon.

Vad känner du är den största skillnaden mellan elitettan och damallsvenskan?

– Det är bättre lag, bättre spelare och allt går snabbare. Man måste höja sig ett par snäpp, men jag känner att både jag och laget har gjort det bra. Det tog inte många matcher innan vi kände att vi hörde hemma på den här nivån.

I början av juni fick hon debutera i a-landslaget, och Anvegård säger själv att hon hoppas vara där för att stanna.

– Jag vill ju fortsätta att bli uttagen. Men då gäller det att fortsätta att prestera och visa att man vill vara med och fajtas om platserna. Spelar man bra och gör bra ifrån sig så kommer chanserna, det är jag säker på, säger hon.

”Skulle önska att det var mer jämställt”

Med framgång kommer flyttrykten, det är så fotbollen brukar fungera. Och Anna Anvegård medger att de stora ligorna lockar.

– Växjö ligger mig väldigt nära i hjärtat. Här har jag tagit stora kliv. Jag och klubben har en bra dialog och de vet var de har mig. Sedan kan jag inte sitta och lova att jag alltid ska spela i Växjö. Det är ju klart att spel i Europa lockar, säger hon.

Vid sidan av fotbollen arbetar hon på skola, som elevassistent. Hon berättar att det går att kombinera, men att en stor del i det är att hon har en förstående chef.

– Jag har en bra dialog med chefen på jobbet. Om jag måste jag ta ledigt får jag göra det. Men helst vill man ju kunna fokusera på fotbollen fullt ut och inte behöva jobba vid sidan av, säger skytteligaledaren.

Nikola Djurdjic (en av tre skytteligaledare i herrallsvenskan) kombinerar troligen inte fotboll med jobb vid sidan av. Vad anser du om skillnaderna?

– Det är klart att alla inom damfotbollen önskar att det skulle vara mer jämställt. Vi kan inte inte utvecklas på samma sätt som herrarna eftersom vi inte har samma förutsättningar. Det är tråkigt, men vi får acceptera det och träna och tävla utifrån hyfsade förutsättningar, som vi ändå har.

Utsedd till bäst i damallsvenskan av spelarna

Anvegårds Växjö ligger efter vårsäsongen på en sjundeplats i damallsvenskan. Inför hösten har laget inget uttalat placeringsmål, men 21-åringen säger att smålänningarna siktar på fler bra prestationer.

– Vi har pratat lite om det inför säsongen, och vi vill fortsätta prestera bra i varje match. Det är väl egentligen bara mot Vittsjö (förlust med 0–3 borta) som vi inte kommit upp i den nivå vi vill hålla.

I Sportbladets enkät inför omstarten är det flera som pekar ut dig som damallsvenskans bästa spelare. Vad känner du när du får höra det?

– Det är självklart jätteroligt och smickrande att de tycker så.

Det återstår att se om Anna Anvegård kan hålla sviten intakt och bli skytteligavinnare i serien hon spelar i för fjärde året i rad. Förutsättningarna är i alla fall goda – Natasha Dowie, som i skrivande stund delar skytteligaledningen med Anvegård har inte förlängt med Linköping, och Linda Sällström, som ligger trea med sju mål, har också lämnat damallsvenskan och Vittsjö för spel i Paris FC.

Växjö tar emot topplaget Rosengård hemma i damallsvenskans omstart. Matchen blåses igång klockan 15.00 på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.