”Fånigt att de inte vill diskutera det”

AIK och artisten i oväntad debatt: Hade kunnat inspireras av damlaget

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

En tweet om filmningar i AIK:s herrlag från politikern och artisten Richard Herrey fick AIK Fotboll att rida ut till försvar av klubbens damlag.

Nu tycker Herrey att guldkandidaten ska ta debatten om skådespelet inom fotbollen på allvar.

– De kanske kan inspireras och lära sig något av damerna, säger Herrey.

AIK:s omdiskuterade straff i mötet med Häcken retade gallfeber på många fotbollsälskare, bland dem artisten Richard Herrey.

”Blir oerhört trött på filmningar. Borde rendera i avstängning. Och att få vara vattenbärare och bollkalle på damlagets träningar en vecka”, skrev Herrey på Twitter.

AIK fotboll såg tweeten som ett påhopp på klubbens damlag och materialförvaltare.

”Att få arbeta som materialförvaltare (för vi tror att det är vad du menar med ”vattenbärare och bollkalle”) hos AIK:s a-lag i Elitettan är ett av de finaste uppdragen vi har att erbjuda”, skrev klubben som nu utlyst en tävling där vinnaren får chansen att vara assisterande materialförvaltare under en match i Elitettan.

AIK slog Häcken.
Foto: Adam Ihse/TT
AIK slog Häcken.

”Det blir lite fånigt”

Ett sätt att fly debatten kring det egentliga ämnet, menar Herrey som sitter i riksdagen för Moderaternas räkning.

– Jag kommer inte vara med i tävlingen men hade gärna pratat filmningar med dem, det var ju det som var diskussionen. Det är värdelöst när elitspelare filmar och föregår med dåligt exempel för barn och ungdomar, det är inte bra för fotbollen i allmänhet. Men att en spontan åsikt kring att filmningar är tröttsamt kan eskalera till att AIK helt plötsligt diskuterar något annat är rätt roligt.

Foto: Ola Axman/Aftonbladet
Richard Herrey är riksdagsledamot.

Tycker du att de duckar ämnet?

– Ja, det blir lite fånigt. Vill man diskutera filmningar och ta avstånd från det är det jättebra men det vill man uppenbarligen inte och det tycker jag är ganska roligt.

”Kan inspireras av damlaget”

Hur ser du på att flera reagerat på att din tweet kan få damlaget att framstå som mindre betydelsefullt än herrlaget?

– Det kan jag inte förstå. Det kunde varit vilket lag som helst men om vi pratar om damlaget kanske herrspelarna kan inspireras och lära sig något av dem för de filmar inte alls lika mycket. Men att folk projicerar någon konstig åsikt om damfotboll på mig förstår jag inte. Du talar med killen som åkte till USA och satt på läktaren för att se Sverige spela VM-finalen 2003 så du pratar med fel kille när det gäller fotboll om jag skulle ha något emot damfotboll. Tvärtom. Min uppfattning är att filmningar ska bestraffas på något sätt och om klubben hittar ett sätt är det jättebra. Ett spontant förslag var att spelarna kunde hjälpa föreningen på något annat sätt och de skulle definitivt se det som en bestraffning att bära vattnet oavsett om det är i juniorlaget eller damlaget. Det tror jag alla som spelat fotboll förstår.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.