Mejla

Simon Bank

Därför förälskade jag mig i ett fotbollslag

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Vi skriver den 2 november 2019, en av de där dagarna då det är väldigt svårt för väldigt många att veta vad vi egentligen borde ge den där som uppfann fotboll.

En kram?

Eller livstid på Hall?

Varför förälskar vi oss egentligen i fotbollslag?

Några skulle säkert svara att vi gör det för att det ger oss känslor som inget annat, andra skulle slå fast att vi gör det eftersom vi är dumma i huvudet.

Den 2 november 2019 kommer väldigt många att behöva 90 minuters betänketid för att välja läger.

Hundratusentals svenska fotbollssupportrar mår sämre än de någonsin gjort när den här lördagen kommer, några få av dem kommer att må bättre än de någonsin gjort när den är över.

Och ingen av dem har en aning om vilken grupp de kommer att tillhöra.

Sju månader har gått – allt är in och ut

Om det här och nu finns en gräns mellan allsvenskan och sadomasochism så finns den inte på några kartor.

Allsvenskan 2019 började med att Falkenberg och AFC Eskilstuna dansade in i serien med varsin vinst, medan Gif Sundsvall hämtade ikapp till ett starkt kryss mot Djurgården. Malmö FF tappade poäng hemma mot Häcken, Hammarby fick bara 1–1 i Borås.

Sju månader har gått sedan dess, och allt är in och ut.

Kaos och kris i Kalmar, ni har ingen tränare och Henrik Rydström kan sparka ner er i superettan.

Ångest i Falkenberg och Tuna, det kanske inte blir mer än ett år i solen. Depression i Solna och kanske Sundsvall. Djurgårdarna är en poäng från extas, men måste ta den mot IFK Norrköping, som slutat tappa poäng hemma. Och om blåränderna snubblar växlar fokus till en rasande måljakt mellan Malmö FF och Hammarby.

Många fastnar för fotbollen som ”en berättelse”, men själva poängen med det här är ju att vi inte vet hur berättelsen slutar. Det finns inga ramar, vi vet inte förrän efteråt vad som egentligen var Den Stora Historien 2019.

Supervärvningen Astrit Ajdarevic som inte gör poäng men får pokalen ändå? Marcus Danielson, revisorn som debuterar i landslaget och blir årets Robin Jansson, en sent blommande svensk mästare? Markus Rosenbergs sista, guldbeströdda strid? Bajens Billborn-samba?

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

INGEN ANING.

Därför förälskade jag mig i fotbollslag

De som vinner kommer att vara värda det, de som åker ur kommer att ha förtjänat det. Efter lunch börjar allsvenskans sista omgång, på sex av åtta arenor står en stor del av livet på spel.

Åk ur, bli kvar, gå till kval, pussa pokal, ställa in en karneval. Upp till kamp emot kvalen, sista striden det är. Det här är inte Champions League, det är på många sätt fucking amateur football – på plastgräs! – men det genererar engagemang och känslor som väldigt stora delar av världens fotboll sålt bort.

På väg in mot den här dödsdansen har Magnus Pehrsson lämnat sitt uppdrag i Kalmar FF, sista droppen blev att han kallade supportrar för idioter (han hade garanterat rätt, missuppfattningen var ju att idioti ingår i arbetsbeskrivningen för en supporter, inte för en tränare). Samma dygn skrev Gif Sundsvalls styrelse ett upprop mot en snedfördelning av resurserna som hotar den jämna spelplanen i allsvenskan.

Vältajmat. Det är svårt att tänka sig ett bättre argument för en solidarisk struktur än en slutomgång där konkurrensen är en knivsudd, där alla har något att drömma och mardrömma om.

Jag förälskade mig i fotbollslag för att det ger mig känslor jag aldrig skulle få uppleva annars, för möjligheten att sätta hela mitt register på spel under 90 minuter som avgör allt.

Jag lider med er

Lördagen den 2 november 2019 kommer tusentals djurgårdare att invadera Norrköping för att skrika ut 14 års uppdämd väntan – eller för att sjunka ner i nattsvart mörker över en missad chans. 25 000 grönvita kommer att skrika sönder halsen för ett lag som de kan spegla sig igen – och kanske gå därifrån för att lik förbannat bli hånade av en djurgårdströja på jobbet. Mesta mästarna från Malmö tar sig till Örebro för att visa att de är bäst, men kan få tillsätta en ny haverikommission redan på bussen hem.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Kalmar FF kan krypa upp i Jensa Nilssons knä och börja om, eller rasa ner i ingenting. Tony Gustavssons hårbulle kan brinna som ett norrsken eller sloka som en svans. AFC och Falkenberg kan bli slocknade tomtebloss eller brinna som vårdkasar genom vintern.

Det här är allsvenskan, det här är allt på spel, det här är så varmt som det över huvud taget kan bli en lördag i november.

Älskar du det? Hatar du det?

Gå på fotboll, hör roulettehjulen snurra, och återkom med svar om 90 minuter. Jag lider med er.


Se alla matcherna live från sista omgången i Allsvenskan hos C More

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.