Karl-Johan Johnsson

”Får ännu mindre speltid på grund av Nations League”

Karl-Johan Johnsson om målvaktssituationen i Blågult

Av: 

Daniel Sörensen

Karl-Johan Johnsson
Karl-Johan Johnsson

FOTBOLL

Han är en av franska ligans mest hyllade målvakter.

Trots fina prestationer i klubblaget är Karl-Johan Johnsson likväl fast på bänken i landslaget. När tävlingsmatcherna blir fler, i och med Nations League, blir speltiden än mer begränsad för målvakten.

– För mig som oftast sitter på bänken är det trevligt att spela någon träningsmatch i alla fall. Det blir svårare för oss som är lite utanför att få spela och testa när det är så pass mycket på spel, säger han.

Trots att han spelar i Ligue 1:s tabelljumbo EA Guingamps har Karl-Johan ”Kalle” Johnsson hyllats för sin tid i klubben.

Senast förra veckan återfanns 28-åringen i La Gazzetta dello Sports elva över omgångens bästa utlandselva för sin insats i 1–1-matchen mot Montpelliers.

– Det är alltid trevligt att få bra feedback. Det är skönt att kunna hjälpa och få göra en bra räddning i slutet av matchen och rädda en poäng, säger han om uttagningen.

Men trots Johnssons framgångar i klubblaget är speltiden i landslaget lika begränsad som tidigare – Robin Olsens plats som etta är fortsatt ohotad. Johnsson står i dagsläget på sex stycken a-landskamper efter snart sju år i laget.

Hur känns det att prestera som du gör på klubblagsnivå men ändå inte få speltid i landslaget?

– Robin gjorde det jättebra i VM och innan dess i Köpenhamn och nu i Roma. Det är svårt att väga mina prestationer i Guingamps med det han gör i Roma. Det är bara att försöka spela hela tiden och vara förberedd och hoppas på någon speltid nu. Vi får se vem som spelar på tisdag (träningsmatch mot Slovakien på hemmaplan).

”Har inte slängt in bollarna”

Införandet av Nations League medför att Sverige spelar fler officiella tävlingsmatcher under hösten, någonting som många anser är bra. Men samtidigt försvårar de läget för både Karl-Johan Johnsson och Kristoffer Nordfeldt.

– För mig som oftast sitter på bänken – i och med att Robin är förstekeeper – är det trevligt att spela någon träningsmatch i alla fall. Det blir färre sådana matcher nu och då blir svårare för oss som är lite utanför att få spela och testa när det är så pass mycket på spel, säger ”Kalle”.

Känner du att det finns någonting du kan göra för att närma dig Olsen i hierarkin?

– Vissa grejer känner jag att jag kan göra bättre, men samtidigt känner jag inte att jag har slängt in bollarna i ligaspelet. Det är inga jättetavlor. Det är alltid jobbigt att släppa in mål, men ibland får man också se till prestationerna i sig.

Vill flytta vidare

Redan i somras ryktades det om att hallänningen skulle röra på sig från Guingamps. Både han och klubben var öppna för en försäljning.

– Vi är öppna för att lämna i nästa fönster och det vill klubben också. De vill sälja mig har de sagt redan från början.

I somras fanns det en klubb som visade konkret intresse, men enligt Johnsson var det inte vad han hade hoppats på.

– Det alternativ som fanns var inte riktigt på den nivå jag hade hoppats. Det var ett “sidledssteg”, eller nästan lite nedåt. Då kände jag att det är lika bra att stanna och köra på ett år till, säger han.

Vad var det för klubb?

– Det var… jag kommer inte ens ihåg. Det var någon nykomling i Spanien. Rayo Vallacano tror jag att det var. Inget ont om den klubben, men för min del kändes det inte som ett steg i rätt riktning.

Vad har du för ambitioner då? Var vill du hamna?

– Gärna i England eller i Tyskland. Jag kan gärna stanna i Frankrike också, det finns många fina klubbar där. Jag trivs bra där. Jag är ganska van och vet att det går snabbt när det kommer till kritan. Det brukar inte finnas fem klubbar att välja mellan utan det är en eller två max. Det är inställningen jag har, jag försöker inte att drömma mig bort till nått större.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Berättar om planen inför begravningen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karl-Johan Johnsson

Herrlandslaget i fotboll

Guingamp

Nations League i fotboll