Leif på linjen - bäst i världen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-03

Trädgårdshandlaren från Kungälv - doldisen bland Europas superstjärnor: De allsvenska spelarna har ingen aning om mina meriter

Namn: Leif Lindberg. Ålder: 44 år (fyller 45 och faller för den internationella domargränsen 10 december). Längd: 171 cm. Vikt: 67 kg. Familj: Särbo. En 19-årig dotter. Yrke: Egen företagare. Driver trädgårdshandel med sex anställda i Göteborg. Inkomst: 250 000 kronor/år. "En match i Champions League ger 6 000 kronor i ersättning, och det ska täcka alla kostnader, inklusive förlorad arbetsinkomst". Bor: Kärna, utanför Kungälv, norr om Göteborg. Aktiva fotbollskarriären: Vänsterback i division fyra som högst. Började döma: som 21-åring. Meriter: Rankas som världens bäste AD (assisterande domare). Dömde både EM-finalen 2000 och VM-finalen 2002. Fifa-domare sedan 1996. Har dömt i Champions League sedan 1998. Allsvensk ssisterande domare sedan 1992.

GÖTEBORG

Känner du igen mannen på bilden?

Inte?

Du är inte ensam.

Trots att han har deltagit i de två senaste finalerna i EM och VM.

Assisterande domaren Leif Lindberg, 44, är svensk fotbolls superdoldis.

Nu gör trädgårdshandlaren sin sista säsong på internationell nivå.

- Jag har haft fem fantastiska år. Jag får se om motivationen räcker till för allsvenskan, säger han.

I morgon dömer världens bäste linjeman Halmstad-Enköping i allsvenskan.

EM-finalen 2000 dömdes av Anders Frisk och på den ena linjen fanns Leif Lindberg.

VM-finalen 2002 dömdes av Pierluigi Collina - och åter fanns assisterande domaren Lindberg längs ena långsidan.

- Jag har fått förklarat för mig att det är unikt. Ingen annan domare har funnits på planen i två finaler i följd, säger han stolt.

I morgon sätter han sig i bilen, åker från Göteborg, hinner kanske med ett besök hos sin danskfödda mamma i Halmstadstrakten innan han åker till Örjans vall för att döma HBK-Enköping.

Några av uppdragen dessförinnan: Real Madrid-Manchester United i Champions League på Santiago Bernabéu-stadion inför 75 000 åskådare och i påskhelgen den inhemska cupfinalen i Qatar.

Känner de allsvenska spelarna igen dig?

- Visst gör de det eftersom jag dömt så mycket i allsvenskan, men de har ingen aning om vad jag har för meriter, säger han med ett skratt.

Är det tråkigt?

- Nej, det är inget jag bryr mig om. Det är upplevelserna som jag fått via fotbollen som jag värderar högst.

Ville till den stora publiken

Som aktiv fotbollsspelare nådde Leif Lindberg ("jag var en taskig vänsterback") aldrig högre än division fyra med Alets IK och Skultuna IS.

- Redan när jag spelade kombinerade jag det med att döma fotboll, säger han.

Som huvuddomare nådde han division två.

- 1993 blev jag uttagen av fotbollförbundet till den första kursen till allsvenska linjedomare. För mig var det ett enkelt val: hellre linjeman i allsvenskan inför 20 000 på Ullevi än huvuddomare inför 200 åskådare i Mellerud i division två.

Det valet har tagit Leif Lindberg till betydligt större arenor än Ullevi.

I EM i Holland/Belgien dömde han fyra matcher, i VM fem och i Champions League har det blivit 35 matcher.

Väldigt ofta i sällskap med Anders Frisk som huvuddomare.

Domarteamet med Frisk som frontfigur och assisterande domarna Leif Lindberg, Mikael Nilsson, Stora Höga, och Kenneth Petersson, Norrköping, har med stor framgång lett fotbollsmatcher på absolut toppnivå de senaste åren, världen runt. Med Leif Lindberg som den mest meriterade av dem, med de två mästerskapsfinalerna i följd som bevis på klassen.

Tveksam till åldersgränsen

Men efter den här säsongen är det färdigdömt. I år fyller Lindberg 45 år och faller för domarnas internationella ålderstreck. I Sverige får han döma i ytterligare tre år.

- De åldersgränserna har funnits sedan 1982 och jag tycker de är förlegade. Det är skillnad på en 50-åring i dag och i början av 1980-talet. Det finns tester som man kan användas sig av för att avgöra om en domare klarar av att döma rent fysiskt. Då kunde man höja åldersgränsen med ett par år, säger Lindberg.

Av kollegorna i domarbranschen betecknas han som ett konditions- och koncentrationsfenomen.

Han springer fem km i terräng på 19.30.

171 cm topptränad Lindberg väger 67 kg. Det finns ett uns av fett kring den medelålders midjan. Det ger honom hans bästa egenskap som assisterande domare och linjeman - förmågan att alltid orka ligga i linje med backlinjen.

- I VM i somras var det mycket diskussioner kring hur Anders (Frisk) skötte sig i matchen mellan Irland-Spanien. Jag fick min del också. I första halvlek vinkade jag elva offsider på spanjorerna. Nio av dem var på Raúl. Den spanska bänken var inte glad på mig.

- När vi titttade på matchen i efterhand såg vi att alla avvinkningarna var korrekta. Då kände jag mig nöjd, säger han.

När har du varit riktigt i blåsväder?

Lindberg sitter tyst en lång stund. Suckar och säger sedan:

- Det låter kanske märkligt, men jag kan faktiskt inte komma på något tillfälle på internationell nivå. Spelarna är otroligt proffsiga. I allsvenskan uppmärksammade jag Frisk på en straff för Halmstad mot Malmö FF för ett par år sedan och då höll MFF-spelarna inte med mig. Men på tv-repriserna såg man att jag gjort rätt.

- Men det är enda gången jag gått in och beslutat om en straff, och det är en svaghet hos mig - att jag inte är tillräckligt aktiv som assisterande domare. I gengäld vinkade jag för frispark i VM-finalen när Ronaldinho föll, men då lät Collina spelet fortsätta. Då gjorde han helt rätt. På repriserna ser man klart att Ronaldinho filmade.

Så det finns inte en endaste skandal i garderoben någonstans?

- Det skulle i så fall vara en match mellan Falkenberg och Västra Frölunda i gamla division ett. Där vinkade jag av Falkenberg för en offside och blev jagad av flera av hemmaspelarna. Tyvärr är det en lite arena så jag kunde inte springa ifrån spelarna speciellt långt. Och eftersom det inte fanns några tv-kameror på plats så vet jag inte om det var rätt dömt.

- Jag tycker att det är bra med alla kameror. De visar oftare hur rätt vi har, än att vi dömt fel.

Skulle du inte någon gång vilja vara huvuddomare på hög nivå?

- Nej, jag har inte de rätta förutsättningarna för det. Jag är för kort till exempel. Det är bättre med några extra centimeter. Det ger mer pondus, säger Lindberg.

Gillar Roberto Carlos

Som linjeman får han i stället en mer speciell relation till spelarna på sin kant.

- Man får ju en extra bra koll på lagens vänsterbackar och högeranfallare. I Champions League känner flera av dem igen mig eftersom jag varit med och dömt åtta, nio matcher per säsong de senaste åren.

Hur är relationen till er linjemän?

- Bra. Spelarna på den nivån är proffsiga. Det kan vara lite gester som protest mot hur vi dömer, inte mycket mer. Vissa spelare gnäller aldrig.

Som?

- Roberto Carlos. Han uppträder alltid korrekt och trevligt. Hettar det till försöker han gå in och lugna ner känslorna. Jag har aldrig upplevt att han försökt lura mig. Vi är på samma längd och nivå som personer, haha.

Lär du känna spelarnas individuella kvalitéer?

- Ja, absolut, man lär sig snabbt vilka spelare som springer offside och vilka som är skickliga på att undvika det.

Sedan 1998 har Leif Lindberg dömt i Champions League.

Det har varit fem fantastiska år för honom, men det har samtidigt haft ett pris.

- Jag skilde mig för ett halvår sedan, numera är jag särbo med en tjej i Östergötland. Jag har en dotter på 19 år som bor i Halmstad. Tyvärr har familjen kommit i kläm, säger han. Nu är det så kort tid kvar för mig att döma på den här nivån och då är fotbollen nummer ett.

Leif Lindberg klarar av ekvationen yrkesmässigt genom att han är hälftenägare och chef i en trädgårdshandel med sex anställda i Göteborg.

- Min kompanjon är passiv delägare så jag bestämmer själv hur jag ska jobba. Jag undviker själva butiksjobbet ganska mycket och sköter planering och pappersarbetet i stället. Det jag missar när jag är ledig väntar alltid på mig när jag kommer tillbaka.

I en av produkterna i sortimentet har han specialkompetens.

På butikens framsida står flera lastpallar med långa rader av hoprullade grässtycken.

- Exakt samma gräs som man har lagt på Råsunda, Ullevi och Örjans vall. När jag hörde att de skulle lägga in det på Råsunda sa jag till leverantörsföretaget att det inte skulle bli bra. På Råsunda är läktarna för nära planen. Ena sidan ligger mer i skugga och vinden kommer inte åt gräset tillräckligt mycket.

Gräsläggning via jobbet kan bli den enda kopplingen till fotbollen i framtiden.

Vad har du för målsättning nu?

- Det återstår fyra semifinaler och en final i Champions League plus finalen i Uefacupen. Totalt sex matcher. Det vore kul att få uppleva någon av dem. Allra helst en av finalerna. Men det hänger ju mycket på hur det går för Anders och hur han rankas. Men eftersom han är en av de bästa borde vi ha goda chanser.

- Det är det enda jag saknar, en stor final på klubbnivå, säger Leif Lindberg.

Sedan kanske han slutar, på toppen.

Som världens bäste assisterande domare.

Linjeman Lindberg om alla stjärnor han mött

Roberto Carlos.

Michael Wagner

Följ ämnen i artikeln